eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Rendhagyó vb-történelem: 1982 - Paolo Rossi nagy hete

Miközben a nagyvilág a brazil válogatott játékától volt hangos, a csoportmérkőzések után feltámadó olaszok , Paolo Rossi vezérletével, megnyerték a tornát. A döntőben a nyugatnémeteket verték meg, akik különleges mérkőzésen győzték le Sevillában a remek franciákat.

A helyszín

Spanyolország (Alicante, Barcelona, Bilbao, A Coruña, Elche, Gijón, Madrid, Málaga, Oviedo, Sevilla, Valencia, Valladolid, Vigo, Zaragoza)

A dátum

1982. június 13.–július 11.

Különlegesség

Először rendezett a FIFA 24 csapatos világbajnoki tornát, először rendezett 14 város, s bennük 17 stadion. Először nyert világbajnoki címet úgy egy válogatott, hogy egyetlen csoportmeccsét sem tudta megnyerni, sőt először jutott egyáltalán tovább egy csapat a négyes csoportból megnyert mérkőzés nélkül. A magyar válogatott szereplése is a különlegességek közé tartozott: a salvadoriak elleni 10-1 a vb-történelem egyetlen mérkőzése, amelyen a győztes kétszámjegyű szerzett gólig jutott. A csereként beálló Kiss László hét perc alatt szerzett mesterhérmasa szintén rekord. A nyugatnémet–francia elődöntőt 1-3-ról nyerte meg tizenegyesekkel a Nationalelf, ez volt az első vb-meccs, amelyik így dőlt el. De a meccs nem csak erről maradt híres, hanem Toni Schumacher Patrick Battiston elleni brutális szereléséről. Ha lehet ilyet írni: nem sokkal maradt el mögötte a belga Jean-Marie Pfaff Fazekas László elleni szabálytalansága sem. Paul Breitner lett a vb-történelem első európai játékosa, aki két vb-döntőben is szerzett gólt.

A győztes dicsérete

Mintha két olasz válogatott játszott volna a tornán. Az egyik a csoportmeccseken, döntetlent játszva a kameruniakkal, a lengyelekkel és a peruiakkal, csak eggyel több szerzett góllal továbbmenve az afrikaiak előtt, majd a másik a középdöntőktől, legyőzve az előző torna győztesét és harmadik helyezettjét, Argentínát és Brazíliát, s második kísérletre legyőzve a lengyeleket. 1938 után először lett világbajnok az olasz csapat, amely így beérte az örökrangsor élén a háromszoros világbajnok brazilokat.

A meglepetés

Azzal indult a torna, hogy az argentinok kikaptak a belgáktól. Aztán mind a két csapat továbbjutott, a magyarok kárára. A spanyolok sokkal jobb szereplést reméltek a saját csapatuktól, amely végül a középdöntőben bukott el, esélye sem volt az elődöntőre.

A legjobbak

Paolo Rossi volt a torna legjobb játékosa, ő kapta az adidas aranylabdáját a torna után. A második legjobb játékosnak Paulo Roberto Falcão-t választották, a harmadik Karl-Heinz Rummenigge lett.

Az álomcsapat

Zoff – Gentile, Scirea (mind olasz), Passarealla (argentin), Junior (brazil) – Falcão, Zico (mindkettő brazil), Maradona (argentin) – Conti, Rossi (mindkettő olasz), Éder (brazil), a Gazzetta dello Sport könyve alapján, Zoff (olasz) – Kaltz (nyugatnémet), Stielike (nyugatnémet), Passarella (nyugatnémet), Briegel (nyugatnémet) – Conti (olasz), Falcão, Zico (mindkettő brazil) – Rummenigge (nyugatnémet), Rossi (olasz), Éder (brazil) a német WM Enzyklopädie szerint.

A gólkirály

Paolo Rossi lett a gólkirály, aki három gólt szerzett a brazilok, kettőt a lengyelek ellen, majd övé volt az első gól a nyugatnémetek elleni döntőben is. A csoportmecsek során mintha nem lett volna a pályán…

Magyar szálak

Mészöly Kálmán lett az első, s mindmáig az egyetlen magyar, aki játékosként és szövetségi kapitányként is szerepelt világbajnokságon. Csapata szenzációsan kezdett a salvadoriak ellen (10-1), majd rossz taktikát választva nagyon kikapott az argentinoktól. A belgák ellen győzelemmel továbbjuthatott volna, volt is esélye rá, de végül csak 1-1-re végzett. Palotai Károly immár pályafutása harmadik világbajnokságán működött közre.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 52. Gólok száma: 146 (2,81-es átlag). Össznézőszám: 2 109 723 (40 572-es átlag)

A döntő

Olaszország–NSZK 3-1 (0-0). Gólszerzők: Rossi (57.), Tardelli (69.), Altobelli (81.), Breitner (83.)

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×