eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Frances Zinedine Zidane holds aloft the World Cup flanked by his teammates
Nyitókép: Ph Perusseau

Rendhagyó vb-történelem: 1998 - Zidane vs. Ronaldo

Hatvan évvel az első ottani világbajnokság után úja Franciaország fogadta a világ legjobb futballistáit. Az első 32 csapatos tornán a címvédő brazilok egészen a döntőig nagyszerűen meneteltek, ám nem tudták elviselni Ronaldo tragédiáját. Vb-történelmi sorozatunk újabb epizódja 1998-ból.

A helyszín

Franciaország (Bordeaux, Lens, Lyon, Marseille, Montpellier, Nantes, Párizs, Saint-Denis, Saint-Étienne, Toulouse)

A dátum

1998 június 10.–július 12.

Különlegesség

A FIFA először rendezett 32 csapatnak tornát, ez volt az első vb, amelyen érvényben volt az aranygól-szabály. Ezzel jutottak tovább a franciák a nyolcaddöntőben a paraguayiak ellen. Ez volt az első világbajnokság, amelyen az egykori Jugoszlávia két legerősebb futballnemzete, a horvát és a jugoszláv is részt vehetett. Politikai szempontból nagy figyelmet kapott az Egyesült Államok és Irán mérkőzése.

A győztes dicsérete

A franciák először nem szerették a saját csapatukat. Nem hittek benne és nem azonosultak vele. Aztán ahogyan Aimè Jacquet csapata nyert előbb a dél-afrikaiak, majd a szaúdiak, aztán a dánok ellen, kezdett „beleszeretni” a nép. Utóbbiak ellen már nem játszott Zidane, aki a vb-történelem első játékosa lett, akit a rendező ország csapatából kiállítottak. Nélküle a paraguayiak ellen akadozott a gépezet, de segített Laurent Blanc aranygólja. Az olaszok elleni negyeddöntőre Zizou visszatért, de sem ő, sem a 65 perc után beszálló Henry és Trézéguet se bírt a Squadra Azzurrával. A tizenegyesekkel továbblépő gárda aztán Liliam Thuram pályafutásának legnagyobb napján 2-1-re nyert a horvátok elleni elődöntőben, majd 3-0-ra megverte a favorit brazilokat.

A meglepetés

A csoportmeccsek legnagyobb meglepetése a spanyolok kiesése volt. A bolgárok is messzire jutottak 1994-es önmaguktól. Jól szerepeltek, sőt a várakozás felett jól szerepeltek ellenben a horvátok. A döntő előtt a fogadóirodák a brazilokat vélték esélyesebbnek – erre a franciák simán nyertek. Vélhetően azért, mert a címvédő játékosai nem tudták feldolgozni, hogy a finálé előtt éjszaka Ronaldo, aki addig a torna legjobb játékosa volt, az epilepsziáséhoz hasonló rohamot kapott, szobatársa, Roberto Carlos szerint életveszélyben volt.

A legjobbak

Az újságírók – a döntő előtt szavazva – Ronaldót, a Fenomént választották a legjobbnak, Davor Šuker kapta a második, Lilian Thuram a harmadik legtöbb voksot. A legjobb kapusnak járó díjat Fabien Barthez érdemelte ki.

Az álomcsapat

A FIFA technikai bizottsága 16-os keretet nevezett meg: Barthez (francia), Chilavert (paraguayi) – Thuram (francia), Desailly (francia), Gamarra (paraguayi), F. de Boer (holland), Roberto Carlos (brazil) – Dunga (brazil), Rivaldo (brazil), Zidane (francia), M. Laudrup (dán), Davids (holland) – Ronaldo (brazil), Šuker (horvát), Bergkamp (holland), B. Laudrup (dán).

A gólkirály

Davor Šuker gólt szerzett a jamaicaiak ellen, majd győztes gólt rúgott a japánoknak. Az argentin védelemmel nem bírt, de az egyenes kieséses szakaszban a románok ellen megint győztes gólt lőtt, majd a németek, a franciák és a hollandok kapuját is bevette. Csupán egyetlen meccsén nem szerzett gólt.

Magyar szálak

A magyar válogatott, a jugoszlávok elleni emlékezetes pótselejtezőkön, elbukta a világbajnoki szereplést. Játékvezetőt ellenben küldtünk a tornára, Vágner László személyében.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 64. Gólok száma: 171 (2,67-es átlag). Össznézőszám: 2 784 687 (43 511-es átlag)

A döntő

Franciaország–Brazília 3-0. Gólszerzők: Zidane (27., 45.), Petit (93.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×