eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rendhagyó vb-történelem: 1962 - Brazília másodszor

1962-ben visszatért a világelit Dél-Amerikába, ám Uruguay és Brazília után nem a harmadik nagyhatalom, Argentína, hanem a vele szemben csatát nyerő Chile rendezhetett. A szubkontinens legnyugatibb országában nem sokkal a torna előtt szörnyű földrengés pusztított, mégis meg tudták rendezni a hetedik világbajnokságot.

A helyszín

Chile (Arica, Rancagua, Santiago de Cile, Viña del Mar)

A dátum

1962. május 30.–június 17.

Különlegesség

Minden idők legdurvább világbajnokságának tartják a chileit, brutális meccseket rendeztek, különösen a csoportmeccsek során. A vb-történelemben először maradt három alatt a mérkőzésenkénti gólátlag. A csehszlovák lett a magyar után a második válogatott, amelyik két világbajnoki döntőt is veszített. Három olyan játékos is szerepelt a tornán (Altafini, Puskás és Santamaría), aki korábban más ország színeiben már szerepelt világbajnokságon. A FIFA később megváltoztatta a lehetőséget, azóta csak olyanok „dupláztak”, akiknek országa szétesett.

A győztes dicsérete

A brazilok, noha Feola helyett immár Aymoré Moreira irányította a csapatot, csak keveset változtattak az 1958-as vb-döntőben szerepelt tizenegyen, Bellinit Mauro, Orlandót Zozimo váltotta. Pelé sérülése után Amarildo került a csapatba, aki aztán fontos szerepet játszott a sikerben. A brazilok négy éven belül másodszor úgy lettek világbajnokok, hogy a döntő elején gólt kaptak egy európai válogatottól, de aztán fordítottak.

A meglepetés

Meglepetést keltett a csehszlovákok ezüstérme – itthon is, mert a magyar futball-közvélemény úgy gondolta, hogy a miénk a jobb a csapat, s csak Latiseven múlt, hogy kiestünk a negyeddöntőben. A mi válogatottunk nagyon erős volt, de a két csapat előző meccsét, 1956-ban, a Népstadionban, az északi szomszéd nyerte meg.

A legjobbak

Garrincha és a Pelé helyére beugró Amarildo volt a torna két legjobb játékosa. Az ezüstérmes csehszlovákok közül Masopustot érdemes kiemelni, nyilván chilei teljesítményének köszönhetően kapta meg 1962 decemberében az aranylabdát.

Az álomcsapat

Gilmar (brazil) – D. Santos (brazil), Mauro (brazil), Schnellinger (nyugatnémet) – Zito (brazil), Masopust (csehszlovák) – Garrincha (brazil), Voronyin (szovjet), Haller (nyugatnémet), Amarildo (brazil), Gento (spanyol).

A gólkirály

Hat játékos – holtversenyben, egyaránt négy góllal – is a torna gólkirálya lett, köztük Albert Flórián. A további öt: a stockholmi döntő után a santiagóiban is gólt szerző Vavá, aztán Garrincha, a chilei Leonel Sánchez, a szovjet-orosz Ivanov és a jugoszláv Dražan Jerković.

Magyar szálak

Baróti Lajos irányította ismét a magyar csapatot, amely az angolok, az argentinok és a bolgárok előtt csoportelsőként lépett a legjobb nyolc közé. Ott kikapott a csehszlovákoktól, miután a szovjet Latisev nem adta meg Tichy Lajos gólját. Tichy egyébként négy svédországi góljához Chilében hármat tett hozzá, így összesen héttel második Kocsis Sándor mögött a magyar vb-gólszerzők listáján. Akadt ismét magyar a bírói karban: Dorogi Andor.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 32. Gólok száma: 89 (2,78-as átlag). Össznézőszám: 893 172 (27 912-es átlag)

A döntő

Brazília–Csehszlovákia 3:1 (1:1). Gólszerzők: Masopust (15.), Amarildo (17.), Zito (68.), Vavá (77.)

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×