eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Sao Paulo, 2014. július 10.Az argentin Lionel Messi ünnepel, miután csapata 0-0-ás végeredményt követően büntetőkkel 4-2-re nyert a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Argentína-Hollandia elődöntő mérkőzésén a Sao Pauló-i Corinthians Stadionban 2014. július 9-én. (MTI/EPA/Diego Azubel)
Nyitókép: DIEGO AZUBEL

A vb-történet ötven legjobb futballistája: 27. Lionel Messi - azok a németek…

Szinte unalomig ismételt tény, hogy az argentin válogatott 1993-as Copa América megnyerése óta – hihetetlen, de immár negyedszázada – egyetlen felnőtt FIFA- vagy kontinensbajnoki tornát sem tudott megnyerni. Miközben sorozatban nyerte a korosztályos világbajnoki címeket és olyan csatárok játszottak a soraiban, még véletlenül sem a teljesség igényével, mint Diego Maradona, Claudio Caniggia, Gabriel Omar Batistuta, Hernán Crespo, Carlos Tévez, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, Ángel Di María – és Lionel Messi. A „Bolha”, aki Cristiano Ronaldóval együtt a XXI. sázad eddigi legsikeresebb futballistája. Nem rajta múlt, hogy az Albiceleste „csak” az ezüstig jutott. A negyedik világbajnokságára készülő Lionel Messi az infostart.hu vb-rangsorának 27. helyezettje.

A futballkedvelők körében ismert történet, hogy Lionel Messi – akárcsak Diego Armando Maradona – a magyarok ellen mutatkozott be az argentin válogatottban. Egy évvel később, 2006-ban, már tagja volt a németországi világbajnokságon résztvevő gárdának. José Pekerman szövetségi kapitány az elefántcsontpartiak ellen nem adott neki játéklehetőséget, ellenben Szerbia és Montenegró ellen már igen,

Messi lett az argentin vb-történelem legfiatalabb játékosa.

Tizenhat perc alatt előkészített egy gólt, majd lőtt maga is egyet, utóbbival a vb-történelem hatodik legfiatalabb gólszerzője lett. A hollandok ellen (0-0) kezdett, az argentinok csoportgyőztesként mentek tovább, jobb gólkülönbségüknek köszönhetően. Az egyenes kieséses szakaszban, éppen a 19. születésnapján, a 84. percben állt be a mexikóiak ellen. Rúgott egy gólt, de les miatt Massimo Busacca, a svájci játékvezető nem adta meg. Az Albiceleste végül hosszabbításban, Maxi Rodríguez találatával jutott a negyeddöntőbe, ahol vereséget szenvedett a házigazda német csapattól. Lionel Messi nem játszott a tizenegyespárbajjal véget ért találkozón.

Négy évvel később, Dél-Afrikába már világsztárként ment, az előző télen megkapta a FIFA aranylabdáját. Az Albicelestét Diego Armando Maradona irányította. Messi tőle szokatlanul alacsony hatékonysággal tüzelt a nigériaiak elleni első mérkőzésen, Gabriel Heinze góljával nyertek végül 1-0-ra. A dél-koreaiak elleni már Messi (és a mesterhármast szerző Higuaín) meccse volt, a Barcelona csillaga készítette elő az első három gólt. Maradona a görögök ellen pihentetni akarta, kihasználva, hogy már továbbjutott a csapat. Messi azonban játszani akart, sőt ekkor viselte először a kapitányi karszalagot. A második gólt ő készítette elő. Benne volt a nyolcaddöntőben szerzett első gólban is, igaz, lesen állt. Az Albiceleste 3-1-re verte meg a mexikóiakat.

Véletlen, de ugyanolyan sorsolást kaptak az argentinok, mint Németországban:

a csoportmérkőzések után a nyolcaddöntőben kiejtették a mexikóiakat, majd következtek a németek. S megint kiestek, méghozzá egy nagy veréssel.

A Nationalelf 4-0-ra győzött, az argentinok nem szenvedtek ilyen súlyos vereséget vb-mérkőzésen 1974 óta. A FIFA technikai bizottsága beválasztotta a torna legjobb tíz játékosa közé, ugyanakkor otthon kritikákat kapott: azt remélték tőle, amit Maradona megcselekedett 1986-ban.

Egy közepes képességű csapatot vezessen a földkerekség legjobb játékosa a világbajnoki címig.

Rio de Janeiro, 2014. július 13.
Az argentin Lionel Messi (b) és a német Mats Hummels a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntő mérkőzésén a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2014. július 13-án. (MTI/EPA/Marcus Brandt)
Az argentin Lionel Messi (b) és a német Mats Hummels a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntő mérkőzésén a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban (MTI/EPA/Marcus Brandt)

Négy éve, Brazíliában, már az első meccsen megszerezte első vb-gólját, 2-1-re nyertek a bosnyákok ellen. A következő mérkőzésen, az irániak ellen szenvedett az Albiceleste, Messi a 91. percben szerezte meg a győztes gólt, 23 méterről lőtt a kapuba. A nigériaiak ellen két gólt lőtt, ez volt az első duplája világbajnokságon. A nyolcaddöntőben a 118. percben készítette elő a döntő gólt, Di María lőtte be. Utána a negyeddöntőben újra Messitől indult az akció, amelyet Higuaín fejezett be a mérkőzés egyetlen góljával, a belgák ellen. Az elődöntőben, a hollandok ellen a gól nélküli 120 perc után Messi értékesítette az argentinok első tizenegyesét.

Élete első felnőtt világbajnoki döntőjében ő volt az argentinok csapatkapitánya, ő vette volna át a kupát – de a német válogatott az egymást követő harmadik világbajnokságon is felülmúlta az Albicelestét.

Lionel Messinek jutott azért egyéni elismerés, a legeredményesebb argentin, akinél csak James Rodriguez és Thomas Müller szerzett több gólt a tornán, megkapta a FIFA aranylabdáját, mint a Mundial legjobb játékosa.

Rio de Janeiro, 2014. július 13.
A legjobb kapusnak választott német Manuel Neuer (b) kezében az aranykesztyűvel és a legjobb játékosnak választott argentin Lionel Messi a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntő mérkőzést követő díjkiosztó ünnepségen a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2014. július 13-án. Németország a rendes játékidőt követő hosszabbításban Mario Götze góljával 1-0-ra győzött és negyedszer hódította el a világbajnoki trófeát. (MTI/EPA/Kamil Krzaczynski)
A legjobb kapusnak választott német Manuel Neuer kezében az aranykesztyűvel és a legjobb játékosnak választott argentin Lionel Messi a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntő mérkőzést követő díjkiosztó ünnepségen a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban (MTI/EPA/Kamil Krzaczynski)
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×