eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A vb-történet ötven legjobb futballistája: 47. Daniel Passarella - Törőcsik rossz szelleme

Minden idők egyik leggólerősebb védőjét, az 1978-as világbajnok argentin válogatott kapitányát jól jellemezték a becenevei. Az El Gran Capitán, az El Kaiser vagy éppen a Főnököt jelentő El Caudillo mind-mind a tekintélyére, a vezérszerepére utalt. Daniel Alberto Passarelláé a 47. hely az Infostart vb-történeti rangsorában.

A Buenos Aireshez közeli Chacabucóban 1953. május 25-én született védő a Saramiento csapatában kezdett el futballozni. Nestor „Pipo” Rossi, a negyvenes-ötvenes évek legendás játékosa fedezte fel, s hívta a River Plate-hez. 1974-ben, egy Boca Juniors elleni Superclásicón mutatkozott be az első csapatban. Villámkarriert futott be, 1975 végére már a sajtó a válogatottba követelte.

1976 elején még nem játszott Budapesten, a magyarok ellen elveszített mérkőzésen, ám három nappal később, Kijevben, már ő volt a középhátvéd a szovjetek ellen.

Hamarosan az egyik vezéralakja lett César Luis Menotti hazai rendezésű világbajnokságra készülő válogatottjának. Az első négy válogatott mérkőzésén három gólt szerzett. A Soványnak becézett tréner Kempes kivételével csak az otthon játszókra épített, a védelmet Passarella vezényelte.

Az argentinok a magyarok ellen kezdték a tornát,

Passarella elsősorban azzal tűnt ki, hogy társaival egyetemben megpróbált minden létező percben belerúgni egyet Törőcsik Andrásba.

Bírói segítséggel az argentinok végül 2-1-re nyertek, majd ugyanezzel az eredménnyel verték a franciákat. Passarella kihasználta, hogy kapnak egy vitatható büntetőt, ő lőtte az argentinok első gólját. Az olaszok ellen meglepő, de nem túlságosan bántó vereség után a középdöntőtől már nem tévesztett az Albiceleste, a lengyeleket 2-0-ra megverte, a nagyon erős brazilok ellen 0-0-ra végzett, majd a peruiakat, ismét csak vitatható körülmények között, 6-0-ra kiütötte. A Passarella által vezényelt védelem egyetlen gólt sem kapott a középdöntőben. Aztán megnyerte a hollandok elleni döntőt is –

története során először, világbajnok lett.

A Maradonával még tovább erősített válogatott, s benne Passarella az 1982-es, spanyolországi világbajnokságon is játszott a magyarok ellen (4-1). Előtte kikapott a belgáktól, utána megverte a salvadoriakat, csoportmásodikként jutott tovább, mint 1978-ban. Ám ezúttal ez nem hozott szerencsét. A középdöntőben összekerült azzal a két csapattal, amellyel már négy évvel korábban sem bírt, s miután kikapott az olaszoktól és a braziloktól is, kiesett.

Passarella, immár Carlos Bilardo kapitány döntéseként, ott lehetett az 1986-os világbajnokságon is.

Az argentinok egyetlen kétszeres világbajnok futballistájukként tartják számon,

ám gyomorproblémái miatt nem játszott egyetlen percet sem a tornán.

1993:  Portrait of Daniel Passarella of Argentina before the World Cup qualifying match against Peru in Peru. Peru won the match 1-0. \ Mandatory Credit: David  Cannon/Allsport

Daniel Alberto Passarella az 1982-es Mundial után Olaszországba szerződött, négy szezont a Fiorentinában, kettőt az Internazionaléban töltött. Hazatérve az addigi leggólerősebb hátvédként zárta le a karrierjét, csúcsát később megdöntötte Ronald Koeman.

A Főnök nem szakadt el a futballtól. Sikerrel dirigálta a River Plate-et, három bajnoki címet is nyert. Volt argentin és uruguayi szövetségi kapitány, az Albiceleste élén (1994–1998) nem igazán jött ki sztárjátékosaival, működése leginkább arról maradt emlékezetes, hogy Fernando Redondót és Gabriel Omar Batistutát is fodrászhoz akarta küldeni, előbbi le is mondta a válogatottságot. Az argentinok úgy tartják, egyike annak a mindössze öt embernek (a másik négy Santiago Bernabéu, Eduardo Pimentel, Franz Beckenbauer és Carlos Babington), aki játékosként, vezetőedzőként, illetve sportigazgatóként, valamint elnökként is szolgált egy klubot. Mint Passarella a River Plate-et.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×