eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő

A vb-történet ötven legjobb futballistája: 41. Leonidas - a fuszeklis playboy

A világbajnokságok történetének első brazil gólkirálya az 1938-as Mondialon levette a cipőjét, s fuszekliben futballozott, hogy ne ragadjon le a sárban. Persze, sokkal inkább híres ollózásairól, s halálbiztos helyzetkihasználásáról. Az infostart.hu vb-ranglistájának 41. helyezettje Leonidas.

Rio de Janeiro São Cristovão nevû negyedében született, 1913. szeptember 6-án. A Sírio-Libanës csapatában kezdte a pályafutását 1930-ban, majd egy évvel később az ugyancsak riói Bonsucesso tagja lett. 1933-ban rövid és boldogtalan kirándulást tett a a montevideói Peñarolban, majd a következő esztendőben visszatért Rióba, első nagy sikereként a Vasco da Gamával megnyerte az állami bajnokságot. Jó érzékkel állt ismét odébb, vagy ő jelentette a különbséget, ki tudja már. Mindenesetre 1935-ben már a Botafogóval lett a cariocák bajnoka. 1936-ban ismét klubot váltott, a Flamengo tagja lett, 1942-ben hosszas vita után a São Paulo FC-be igazolt. Utolsó klubjával ötször (1943, 1945, 1946, 1948, 1949) is megnyerte a paulista ligát, azaz az állami bajnokságot.

Leônidas akkori népszerűségével legfeljebb csak a szigorúsága ellenére is rajongott államfő, Getúlio Vargas és az énekes Orlando Silva vetekedhetett. Az egykori szegénygyerek playboy életmódot folytatott, a becenevével és a fényképével hirdetett csokoládék és cigaretták után kapott pénzekből meggazdagodott, bekerült a társadalmilag magasabbnak számító körökbe.

Rajongtak érte a nők, s ő egyiküket sem akarta megfosztani az élvezetektől.

Soha nem nősült meg, igaz, egyszer nagyon közel járt hozzá. Ám az eljegyzését nem követte házasság, mivel egy neves jogász nem adta hozzá a lányát. Még ha ő a Fekete Gyémánt volt is…

A válogatottban 19 hivatalos mérkőzésen 21 gólt (továbbá 18 nem hivatalos meccsen 16 gólt) szerzett,

ő az egyetlen világklasszis brazil csatár, akinek egynél magasabb a gólátlaga a nemzeti tizenegyben.

Szerepelt az 1934-es és az 1938-as világbajnokságon, előbbin is szerzett gólt, utóbbin egyenesen a torna gólkirálya, valamint bronzérmes lett.

A Mondialon a lengyeleknek három, a csehszlovákok ellen mindkét meccsen egy-egy gólt lőtt. Az elődöntőben, az olaszok ellen egyet sem – de erről nem tehetett. A vezetők ugyanis kihagyták a Squadra Azzurra ellen az addig remekelő Leônidast, és másik kiváló csatárukat, Timet. Utóbb azt mondták, könnyebben sérültek voltak. De hogy tényleg azok voltak-e? Mindenesetre mindketten úgy vélték utóbb, készen lettek volna a játékra! Tudva arról, hogy a magyar csapat döntőbeli „meggyengítésére” később politikai magyarázatokat találtak az akkori olasz-magyar kapcsolatokat emlegetve, könnyen juthatunk arra a megállapításra, hogy a Vargas-érában a brazil–olasz kapcsolatok is kiválók voltak, bár éppen 1938 első felében volt némi hűvösödés tapasztalható a brazil fasiszta párt, az AIB betiltása után, amely aztán egy májusi, kudarcba fulladt államcsínyhez is vezetett. De biztos, hogy

akadtak olasz-szimpatizánsok, sőt olasz származásúak a brazil vb-küldöttségben is.

Mindenesetre – hogy visszakanyarodjunk a futballhoz – a brazilok 2:1-re kikaptak az elődöntőben az olaszoktól.

Leônidas aztán a „bronzmérkőzésre” visszatért, s a svédeknek két gólt lőve a torna gólkirálya lett.

Játékának leghíresebb és egyben leglátványosabb eleme a Brazíliában ,,bicicletának" nevezett ollózás volt, a korabeli feljegyzések szerint ő volt az első brazil, aki ezzel a mozdulattal szerzett gólt. Viszavonulása után edzőként, majd televíziós kommentátorként is dolgozott, utóbbiban volt sikeresebb. 2004 januárjában hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×