eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A vb-történet ötven legjobb futballistája: 45. Bobby Charlton - egy lovag Manchesterből

Mindössze két olyan testvérpár akad a labdarúgó-világbajnokságok történetében, aki aranyérmes lett. Az 1954-es német válogatottban Fritz és Ottmar Walter, az 1966-os angolban pedig Bobby és Jackie Charlton. Közülük a legfiatalabb szerepelt a legtöbb tornán: Bobby Charlton 1958-ban nem játszó tartalék volt, majd Chilében, Angliában és Mexikóban pályára lépett a „háromoroszlánosok” mind a 14 mérkőzésén. 1966 világbajnoka, Sir Robert Charlton az Infostart vb-történeti rangsorának 45. helyezettje.

Robert Charlton 1937. október 11-én született Ashingtonban. Az East Northumberland Schoolsból került 1953-ban a Manchester Unitedbe, ahonnan húsz évvel később távozott. A „vörös ördögökkel” angol bajnok (1957, 1965, 1967), FA-kupa-győztes (1963) és BEK-győztes (1968) lett.

Az angol válogatottban (1958–1970) 106 meccsen 49 gólt szerzett,

búcsújakor rekordernek számított a szereplési számokat tekintve, később megelőzte Bobby Moore és Peter Shilton, majd a 2000-es években Wayne Rooney, David Beckham, Steven Gerrard és Ashley Cole is. Negyvenkilenc góljánál csupán Wayne Rooney lőtt többet. Eb-bronzérmes volt 1968-ban. 1966-ban Aranylabdával tüntették ki.

Húszévesen, alig négy hónappal a müncheni repülőgép-szerencsétlenség után, már tagja volt az 1958-as, svédországi világbajnokságra benevezett angol keretnek, de nem kapott játéklehetőséget. 1962-ben, Chilében ellenben már kulcsember volt, játszott a magyarok ellen 2:1-re elveszített mérkőzésen is. Legjobb mérkőzése a dél-amerikai tornán a csoport második helyéről, s így a magyarok mögötti továbbjutó helyről döntő, argentinok elleni volt, amelyen gólt is szerzett. A négyesből még továbbmentek az angolok, de aztán a negyeddöntőben kikaptak a braziloktól.

1966-ban, a hazai rendezésű tornán már Bobby Charlton volt a csapat legjobbja, nem érdemtelenül kapta meg az esztendő végén az aranylabdát is. A csoportmeccsek során az uruguayiak elleni döntetlen után a mexikóiak ellen gólt lőtt, a korábbi csatárszerepből sokkal inkább a középpályára visszahúzódva. Az angolok a franciák ellen zárták a csoportmérkőzéseket, majd – ahogyan Chilében is – egy dél-amerikai válogatottal játszottak a negyeddöntőben. Az argentin Rattín kiállítása, illetve a később diplomáciai szintig jutó botrányok miatt örökre emlékezetes találkozón a házigazda válogatott 1:0-ra nyert. Bobby Charlton sem maradt ki a csetepatékból,

ezen a mérkőzésen kapta válogatottbeli karrierje egyetlen figyelmeztetését.

Az elődöntőbeli, a portugálok elleni találkozóra viszont élete legjobb válogatott mérkőzéseként emlékszik. Megnyerte a torna másik nagy csillagával, Eusébióval vívott különmeccset, két góljával döntő szerepet vállalt abban, hogy Anglia világbajnoki döntőt játszhatott a Wembley-ben. A fináléban nagy csatát vívott őrzőjével, Franz Beckenbauerrel, de nem ő, hanem a mesterhármasig jutó Geoff Hurst volt a finálé hőse.

Bobby Charlton 1970-ben Mexikóban is játszott az angolok minden mérkőzésén, így a románok, a brazilok, a csehszlovákok és a nyugatnémetek ellen is. A negyeddöntőben az 1966-os döntő „visszavágóján” nagy része volt abban, hogy az angolok kétgólos előnybe kerültek a nyugatnémetekkel szemben, de aztán az 50. perctől szinte új meccs kezdődött, a nagy rivális fordított, és hosszabbításban továbbjutott.

Bobby Charlton a hazafelé vezető repülőúton bejelentette Alf Ramsey-nek, hogy 32 évesen lezárja válogatottbeli karrierjét.

Maradt neki a következő évtizedre a klubfutball. Bobby Charlton 1956 és 1973 között összesen 754 meccsen viselte a „vörös ördögök” trikóját, és 247 alkalommal volt eredményes benne. Ezt a gólcsúcsát is Wayne Rooney döntötte meg, 2017 tavaszán. 1973-ban elszerződött a Preston North End együttesébe, ahol 1975-ig a játékos-edzői szerepkört töltötte be. Levezetésképpen 1976-ban az ír Waterford, 1978-ban az ausztrál Newcastle KB United, 1980-ban a Perth Azzurri és a Blacktown City csapatában vállalt néhány mérkőzést.

Mikor feleleveníti a hosszú és sikerekben gazdag karrierjének főbb momentumait, büszkén gondolhat arra, hogy kétszer számítottak rá a világválogatottban (1971-ben és 1973-ban), illetve kétszer az Európa-válogatottban (1964-ben és 1972-ben) is.

Sir Robert Charlton tagja a Manchester United igazgatótanácsának, Sir Matt Busby halála után a testület elnöke lett.

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×