eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A vb-történet ötven legjobb futballistája: 46. Luis Monti - két ország kedvence

Mai fejjel gondolkodva szinte elképzelhetetlen, mégis igaz: noha az 1930-as világbajnokság döntőjét két dél-amerikai, az 1934-esét pedig két európai vívta – mégis akad egy futballista, aki az első két tornáról egy ezüst- és egy aranyérmet őrizhetett: Luis Monti. Ő az Infostart rangsorában a 46. a futball-vb-k legjobb játékosai között.

Luis Felipe Monti 1901. május 15-én született Buenos Airesben. 1930-ban már rutinos, veterán játékosnak számított, megjárta az Huracánt, a Boca Juniorst, s élete legfontosabb hazai klubját, a San Lorenzót. Csapataival négy bajnoki címet szerzett. 1927-ben megnyerte az argentin válogatottal Dél-Amerika bajnokságát, aztán egy évvel később második lett az amszterdami olimpián.

Az 1930-as világbajnokságon, Uruguayban mind a négy mérkőzésen játszott, két gólt szerzett a világbajnoki döntőbe jutó, de ott a házigazdák ellen veszítő argentin csapatban.

1931-ben a Juventus Európába szerződtette, s ezzel új korszak kezdődött a pályafutásában, de a világfutballban is.

A kor legfontosabb posztján, a középfedezetén játszó Monti kulcsfigurája lett a Juventusnak, s egyben az olasz válogatottnak, amely a honosított dél-amerikai játékosokra, az oriundókra építve a világ legerősebb válogatottja lett.

Luis Monti, italoargentino, nel 1942.

Monti az 1934-es világbajnokság mind az öt olasz mérkőzésén játszott,

aranyéremmel zárta a tornát.

Nemcsak az első, két világbajnoki éremmel büszkélkedhető futballista lett, hanem ő volt az egyetlen, aki az uruguayi és az olaszországi világbajnokság minden fordulójában, összesen kilenc mérkőzésen szerepet kapott. A torna egyik legjobb játékosaként ünnepelték.

Mindmáig ő, s ameddig a FIFA nem változtatja meg a mostani szabályokat, ő is marad az egyetlen futballista, aki két különböző ország válogatottjával világbajnoki érmet nyert.

A torna után is maradt az olasz válogatottban, 167 centijéhez 76 kiló társult, nem ijedt meg egyetlen félelmetes csatártól sem. Doble Archónak, szabadon fordítva duplaszélesnek becézték. Néha nemcsak veszélyesen, hanem önveszélyesen is futballozott, a harmincas évek egyik legdurvább mérkőzésén, a londoni Highburyben, a lábát törte az angolok ellen.

1939-ben, harmincnyolc évesen búcsúzott el a Juventus első csapatától, egy olyan korban tűnt ki elnyűhetetlenségével, amelyben alig-alig futballozott valaki magas szinten 32-33 éves kora után.

Élete alkonyán Luigiból ismét Luis lett, visszatért Argentínába. A Buenos Aireshez közeli Escobarban hunyt el 1984. szeptember 9-én.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×