eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Bécs, 2008. június 22. Gianluigi BUFFON olasz kapus néz a kapu felé tartó labda után az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a bécsi Ernst Happel stadionban 2008. június 22-én. (MTI/EPA/Georgi Licovski)   Mobilkommunikációs eszközön nem közölhető!
Nyitókép: GEORGI LICOVSKI

A vb-történet ötven legjobb futballistája: 31. Gianluigi Buffon - 2018 nagy hiányzója

Nagyon sokan Gianliugi Buffont tartják a XXI. század eddigi legjobb kapusának, talán az is kiemeli ugyancsak kiváló pályatársai, Oliver Kahn, Iker Casillas, Manuel Neuer mellől, hogy a kétezres évek első két évtizedét valóban csúcsszinten, a világ legszűkebb elitjébe tartozva védte végig. Mostani játékostársai közül néhányan még meg sem születtek, amikor ő már bemutatkozott a Serie A-ban. Az infostart.hu vb-rangsorában a 31. helyezett az olaszok legendás kapusa.

1995. november 19-ét írtuk. A Parma edzője, Nevio Scala újonc kapust avatott a kor egyik legjobb csapata, a világsztárokkal telerakott AC Milan ellen. A sárga-kékek, illetve

a mindössze 17 éves és 295 napos kapus hálója bevehetetlennek bizonyult.

A piros-feketék két aranylabdása, Roberto Baggio és George Weah sem tudta őt legyőzni. Ott és ezzel indult szédületes pályafutása, amelyből talán már csak egyetlen bajnoki mérkőzés van hátra.

Gianluigi Buffon 2001-ig a Parmában védett, azóta pedig a Juventus mezét viseli, jóban és rosszban egyaránt. A pármaiakkal sem volt sikertelen (megnyerte az Olasz Kupát és az UEFA-kupát is 1999-ben), de az igazi trófeagyűjtés a Juventusban kezdődött. Immár kilencszeres bajnok, de úgy, hogy kettőt elvett a csapattól a szövetség – amúgy tizenegyszeres lenne. Négyszeres Olasz Kupa-győztes, azzal az apró finomsággal, hogy a múlt héten, a Milan ellen szerepelt életében először megnyert kupadöntőben.

A nemzetközi porondon jutott neki három BL-döntő, akadt olyan, amelyiknek a szétlövésében két tizenegyest is hárított, mégsem tudta soha megnyerni a serleget. Ez marad az egyetlen fájó pontja a pályafutásának.

A válogatottal felült a legmagasabb trónra. Már az 1998-as világbajnokságon is ott volt, de nem védett. 2002-ben igen, Byron Moreno, az ecuadori játékvezető állította meg az olasz csapatot. 2006-ban már senki sem tudta. Marcello Lippinél ő volt az első számú kapus, kiváló formában érkezett Németországba, lelkileg nem törte meg a Calciopoli, a vesztegetési botrány.

Hét mérkőzésen mindössze két gólt kapott, egyiket sem akcióból.

Buffon 453 percen keresztül nem kapott gólt, ezzel 64 percnyire megközelítette a szintén olasz Walter Zenga 1990-es, mindmáig élő vb-rekordját. Előbb a Squadra Azzurra második csoportmeccsén saját játékosa, Cristian Zaccardo talált be a saját kapujába, majd a döntőben Zinedine Zidane büntetőből rúgott gólt neki. Senki más. Gianluigi Buffont választották az ausztrálok elleni mérkőzés után a meccs emberének, s

megkapta a torna legjobb kapusának járó Lev Jasin-díjat.

Kijev, 2012. június 24.
Az angol Steven GERRARD (b) belövi válogatottja tizenegyesét Gianluigi BUFFON olasz kapusnak a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság Anglia-Olaszország negyeddöntő mérkőzésének büntetőpárbajában a kijevi Olimpiai Stadionban. Az olasz válogatott jutott be az elődöntőbe, mivel a 0-0-s rendes játékidőt, illetve a hosszabbítást követően tizenegyesekkel 4-2-re legyőzte az angol csapatot. (MTI/EPA/Srdjan Suki)
(MTI/EPA/Srdjan Suki)

Második lett Fabio Cannavaro mögött a 2006-os Aranylabda-szavazáson, s felháborodott a nagyvilág azon, hogy a FIFA választásán csak nyolcadik lett a posztja miatt kissé háttérbe szorított kapus. Buffon akkor volt a pályafutása csúcspontján, s egészen kivételes klasszisát jelzi, hogy még 12 évvel később is bajnoki címet nyert a Juvéval. Nála több vb-keretben (1998, 2002, 2006, 2010, 2014) senki sem szerepelt, persze vannak, akik ugyancsak ötig jutottak. Ezért (is) nagy kár, hogy idén nem lehet ott Oroszországban.

London, 2017. október 24.
Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa átveszi az év legjobb kapusa díjat Peter Schmeichel egykori dán kapustól a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén a London Palladium színházban 2017. október 23-án. (MTI/EPA/Andy Rain)
Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa átveszi az év legjobb kapusa díjat Peter Schmeichel egykori dán kapustól a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén (MTI/EPA/Andy Rain)
A maga 176 válogatottságával Buffon minden idők legtöbbszörös olasz válogatottja, s a világon is csupán három játékos előzi meg.

Európában senki. Ősszel ő kapta a FIFA első ízben kiírt, kifejezetten kapusok számára létrehozott díját (The Best FIFA Goalkeeper award). Jobb helyre nem is kerülhetett volna.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 19:40
×
×
×
×