eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Velence, 2018. szeptember 3.Nemes Jeles László rendező, Jakab Juli magyar és Vlad Ivanov román színész (b-j) a Napszállta című filmjük bemutatója előtti fotózáson a 75. Velencei Filmfesztiválon 2018. szeptember 3-án. (MTI/AP/Invision/Joel C Ryan)
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Joel C Ryan

Nemes Jeles László Oscar-esélyei egy filmkritikus szemével

Kevés az egyértelmű favorit a fesztiválokon debütált, és a legjobb idegennyelvű Oscar-díjra pályázó filmek között - véli az InfoRádiónak nyilatkozó filmkritikus. Kárpáti György szerint a Velencében fődíjas mexikói Alfonzo Cuarón Roma című filmje eddig az egyetlen igazán átütő alkotás.

A tavalyi év után - a #metoo mozgalmak, és új irányzatok - joggal gondolhattuk, hogy átíródik a filmipar, de nem így történt - véli Kárpáti György filmkritikus.

"Cannes-ban nem látszódott, hogy melyek azok a kiugró idegennyelvű filmek, amelyek az Oscarra egyértelműen esélyesek. Locarnó-ban és Velencében kicsit talán tisztult a kép, de

kevés az egyértelmű favorit, amire egyáltalán azt mondanánk, hogy a legjobb idegennyelvű film Oscar-esélyese

- tette hozzá a szakember.

A kritikus szerint az egyik nagy befutó a Velencében fődíjat nyert Alfonzo Cuarón filmje, a Roma. Erre az alkotásra mindenki azt mondja, hogy az év egyik legjobb filmje, de hatalmas problémát okoz, hogy a gyártó a Netflix, így felmerül a kérdés, milyen promóciót tudnak majd mellérakni.

Természetesen Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is szeretnénk az esélyesek között látni, de a rendező filmje nem olyan, mint a Saul fia, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne jó - magyarázta a filmkritikus.

A többi potenciális film mind megfordult valamilyen fesztiválon, viszont ezek az alkotások ilyen-olyan oknál fogva picit megosztók, így Kárpáti György szerint még a legjobb öt Oscar-nevezett film esetében is nagyon sok a nyitott kérdés, mivel ezek a filmek nem annyira igazodnak a nagy egész rendbe. Inkább saját eddigi elképzelésiket képviselik a rendezők.

Kárpáti György úgy látja, hogy a legsikeresebb alkotások inkább Ázsiából, vagy Latin-Amerikából érkeztek,

ezeknél az országoknál viszont nincsenek olyan Oscar-hagyományok, vagy a filmek nem annyira Oscar-kompatibilisek, tehát nem felelnek meg az Amerikai Filmakadémia ízlésének.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×