eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Los Angeles, 2017. február 23.A gála díszleteként használt Oscar-szobrok Los Angelesben 2017. február 22-én, négy nappal az Oscar-díjak 89. átadási ünnepsége előtt. (MTI/EPA/Mike Nelson)
Nyitókép: MTI/EPA/Mike Nelson

Soha ennyi magyar Oscar-esély nem volt még

Öt hazai alkotás is versenybe kerülhet a filmvilág legnagyobb elismerésének számító szobrocskáért.

Az Oscar-díjakért folyó versenyben idén rekordszámú kategóriában van magyar esélyes: Nemes Jeles László Napszállta, Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő, Kovács István Ostrom, valamint Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Solar Walk című alkotása.

A Napszállta a legjobb idegennyelvű film kategóriában versenyez. Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének új filmjét Amerikában az Oscar- és Golden Globe díjakért folyó verseny élvonalbeli játékosaként számon tartott Sony Pictures Classics forgalmazza - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Ruben Brandt, a gyűjtőt a legjobb egész estés animációs film Oscar-díjára nevezték. Milorad Krstic alkotása az első teljes egészében Filmalap támogatással készült animáció, amelynek amerikai forgalmazási jogait szintén a Sony Pictures Classics vette meg.

Kovács István Filmalap támogatással készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, amelyért megkapta a Diák Oscar-díjat, így nevezhetővé vált az Oscar-díj rövidfilmes kategóriájába.

Andrasev Nadja A nyalintás nesze című műve Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült, s elnyerte 2017-es New Orleans-i Filmfesztivál (NOFF) animációs fődíját. A NOFF úgynevezett "Oscar-kvalifikáló fesztivál", vagyis amelyik rövidfilm itt nyer, az automatikusan nevezhetővé válik az Akadémia díjára.

Bucsi Réka nemzetközi csapattal, dán producerrel és Lukács Péter Benjámin hangdizájnerrel készítette el a Solar Walk című 21 perces animációját, amely Berlinalés debütálásakor elnyerte az Audi Short Film Award-ot. Nemrégiben az Oscar-kvalifikáló Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon kapta meg a Nelvana Grand Prize rövidfilmes fődíjat, s ezzel Oscar-esélyessé vált a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Megvan a ceremóniamester

Az Amerikai Filmakadémia díjátadó gálája 2019. február 25-én lesz Los Angelesben. Közben azt is bejelentették, hogy a szám szeriont 91. Oscar-gála házigazdája Kevin Hart lesz. Ezt a színész maga jelentette be kedden egy Instagram-üzenetben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

For years I have been asked if I would ever Host the Oscars and my answer was always the same...I said that it would be the opportunity of a lifetime for me as a comedian and that it will happen when it’s suppose to. I am so happy to say that the day has finally come for me to host the Oscars. I am blown away simply because this has been a goal on my list for a long time....To be able to join the legendary list of host that have graced that stage is unbelievable. I know my mom is smiling from ear to ear right now. I want to thank my family/friends/fans for supporting me & riding with me all this time....I will be sure to make this years Oscars a special one. I appreciate the @TheAcademy for the opportunity ....now it’s time to rise to the occasion #Oscars

Kevin Hart (@kevinhart4real) által megosztott bejegyzés,

"Boldog vagyok, hogy végre eljött a nap, amikor én lehetek az Oscar házigazdája" - írta a Központi hírszerzés és a Pofázunk és végünk című vígjátékok sztárja, hozzáfűzve, hogy régóta vágyott erre a lehetőségre.

Az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia elnöke, John Bailey a Variety című folyóiratnak arról beszélt, hogy "nagyon izgatott" Hart kiválasztása miatt, kíváncsian várja, hogy a remek humorú színész hogyan szerepel a házigazda szerepében. Bailey szerint Hart "melegszívű, szeretettel teli és szeretni való egyéniség", és mint mondta, az is motiválta a filmakadémia választását, hogy évek óta vágyott erre a feladatra. "Teljesen világos volt, hogyan érez ezzel kapcsolatban, és ez minket is meghatott".

Kevin Hart amerikai színész a nevét viselő csillag avatási ünnepségén a Hollywoodi hírességek sétányán, Los Angelesben 2016. október 10-én. (MTI/EPA/Mike Nelson)
Kevin Hart amerikai színész a nevét viselő csillag avatási ünnepségén a Hollywoodi hírességek sétányán, Los Angelesben 2016. október 10-én. (MTI/EPA/Mike Nelson)

A 39 éves filmszínész Jimmy Kimmeltől veszi át a stafétát, aki 2017-ben és 2018-ban vezette a díjátadó ceremóniát. Az afroamerikai Hart egyike a maroknyi fekete Oscar-házigazdának - mint Chris Rock, Whoopi Goldberg és Sammy Davis Jr. -, akik az elmúlt 90 évben a műsort vezethették. Az Oscar-jelöléseket január 22-én jelentik be, a díjakat pedig február 24-én osztja ki Hollywoodban a filmakadémia.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×