eur:
392.54
usd:
361.51
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett rendkívüli televíziós beszéde közben a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. október 19-én. Biden a beszédében Ukrajna és Izrael támogatásának fokozása és az Egyesült Államok globális vezető szerepe mellett érvelt.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Reuters/Jonathan Ernst

Joe Biden bejelentést tett a visszalépése okairól

„Tisztelem ezt a hivatalt, de annál is jobban szeretem ezt az országot” – fogalmazott helyi idő szerint szerda este a Fehér Házból bejelentkezve Joe Biden. Az elnök a visszalépését az elnökjelöltségtől a generációváltás szükségességével magyarázta a nemzethez intézett beszédében.

Bár Joe Biden vasárnap – mintegy négy hónappal az elnökválasztás előtt – közölte, hogy engedett a nyomásnak és feladja tervét, hogy megmérkőzzön egy második elnöki mandátumért, végül szerdán intézett televíziós szózatot az amerikai néphez, hogy elmondja döntése okát.

„Úgy döntöttem, hogy az előrelépés legjobb módja, ha átadom a fáklyát a fiatalabb generációnak, és ez a legjobb módja a nemzet egyesítésének” – fogalmazott az elnök a mintegy tízperces, az országos televíziókban is közvetített megszólalásában.

A visszalépéséhez vezető, elmúlt hetekben történtekkel kapcsolatban kijelentette, világossá vált számára, hogy egységre van szükség a pártjában. Hangsúlyozta, hogy a második elnöki ciklusra is voltak tervei, de megfogalmazása szerint semmi, a személyes ambíció sem lehet fontosabb a demokrácia megmentésénél.

Utóbbi kifejezéssel – bár név szerint nem említette – republikánus ellenfelére, a nemrég egy merényletet túlélt Donald Trumpra utalt, akiről korábban azt mondta: megválasztása esetén az első naptól diktátorként viselkedne. Úgy fogalmazott: Amerikának választania kell a remény és a gyűlölet között.

Joe Biden ismét támogatásáról biztosította alelnökét, Kamala Harrist mint elnökjelöltet, akit tapasztaltnak, keménynek és a posztra alkalmasnak nevezett.

„Amerika határvonal előtt áll. A most meghozott döntések meghatározók lesznek az amerikai nemzet és a világ számára egyaránt a következő évtizedekben”

– hangoztatta.

Joe Biden közölte, hogy az elnöki mandátumából hátralévő hat hónapban hivatali feladataira kíván összpontosítani. Tervei között említett gazdasági intézkedéseket, többi között a gyógyszerek elérhetőségének javítását, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szélesítését, valamint klímapolitikai lépéseket és a szövetségi Legfelsőbb Bíróság reformját.

Hangoztatta, hogy továbbra is nemzetközi összefogást szorgalmaz „Putyin megállítására”, és a NATO-ban elért egység mintájára hasonlót szeretne létrehozni a csendes-óceáni térségben is a szövetségesekkel.

Miközben az amerikai fővárost nagyszabású tüntetések rázták meg Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök látogatása miatt, Biden külön kitért arra, hogy tovább dolgozik „a gázai háború leállításáért, a túszok hazaviteléért és a közel-keleti békéért”.

Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban nincs helye politikai erőszaknak, vagy az erőszak bármely más formájának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
Orosz drón darabjait találták meg Romániában, orosz és kínai bombázók járőröztek Amerika közelében – Háborús híreink csütörtökön

Orosz drón darabjait találták meg Romániában, orosz és kínai bombázók járőröztek Amerika közelében – Háborús híreink csütörtökön

Román katonák olyan alkatrészeket találtak a Duna-deltában, Plauru település közelében, amelyek lelőtt orosz drónokból származhatnak. Mikola Olescsjuk, az ukrán légierő parancsnoka csütörtök reggel azt jelentette, hogy három orosz drónnak nyoma veszett, miután beléptek a román légtérbe. A közös amerikai–kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság két orosz Tu–95-ös és két kínai H–6-os, nukleáris töltetek bevetésére is képes stratégiai bombázót tartóztatott fel az alaszkai légvédelmi azonosító zónában (ADIZ). Moszkva és Peking szerint a katonai repülőgépek járőrözést végeztek, és nem sértették meg harmadik országok légterét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×