eur:
391.11
usd:
359.31
bux:
72647.63
2024. július 22. hétfő Magdolna
Kamala Harris demokrata párti kaliforniai szenátor az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért kezdeményezett kampányának hivatalos nyitórendezvényén szülővárosában, a kaliforniai Oaklandben 2019. január 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/D. Ross Cameron

Ezek a momentumok vezettek Joe Biden döntéséhez - Máris Kamala Harris ellen készül Donald Trump

A nyomásnak engedve kiszállt az elnökválasztási versenyből Joe Biden. Az amerikai elnök közölte: kitölti hivatali időszakát és azt akarja, hogy Kamala Harris alelnök mérkőzzön meg Donald Trumppal. Harris igent mondott.Készülhet a Trump-gépezet ellen, amely már "talált ellene valamit".

Hiába volt a vehemes ellenkezés, bejött, amit sok kommentátor jósolt: Joe Biden a hétvége után már nem lesz elnökjelölt.

Az eddig újraválasztásáért küzdő és 81 éves Biden, az eddigi legidősebb amerikai elnök a közösségi médiában bejelentette: az ország érdekét szolgálva félreáll.

„A legnagyobb megtiszteltetés volt számomra, hogy elnökként szolgálhattam” - írta.

Ezzel Lyndon Johnson 1968-as lelépése után

ő lett a második, hivatalban lévő elnök, aki visszaadta pártja jelölését.

Ami ide vezetett: Biden az utóbbi hónapokban több kínos bakit követett el:

  • zavarodott volt,
  • leszerepelt a választási televíziós vitában és
  • emlékezetes módon Putyin elnökként mutatta be Zelenszkij ukrán államfőt.

Vezető demokraták – köztük Barack Obama egykori elnök és Nancy Pelosi egykori kongresszusi házelnök – elkezdték sugallni: jobb lenne, ha átadná a stafétabotot.

A hétvégére már 36 demokratapárti kongresszusi képviselő követelte ezt nyíltan, akik attól félnek, hogy nemcsak a Fehér Házat, de törvényhozási mandátumokat veszíthetnek el, ha Biden marad a párt elnökjelöltje.

Végül az, hogy republikánus nemezise,

  • Donald Trump megnövelte népszerűségét, miután túlélt egy merényletkísérletet, és az, hogy
  • Biden covidos lett és karanténba kellett vonulnia,

pontot tett politikai karrierjére.

Kamala Harris, a Biden által javasolt jelenlegi alelnök már a vasárnapi bejelentés után közölte: kész Joe Biden helyére lépni, de azt mondta, „szeretné kiharcolni magának pártja jelölését”.

Miközben papíron még úgy tűnt, hogy lehetnek demokrata ellenfelei, emberei telefont ragadtak, hogy megdolgozzák az augusztus végi jelöltállító konvenció küldötteit.

Az egyik lehetséges rivális, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó azt mondta: nem indul

és Harrist támogatta. Két másik, Gretchen Whitmer michigani és Andy Beshear kentucky-i kormányzó ugyanakkor méltatta Joe Bident, de nem említette Harrist.

Donald Trump „az ország legrosszabb elnökének” nevezte Bident, üdvözölte a hírt, és azt mondta: „Harrist könnyebb lesz legyőzni”.

Vezető republikánusok megjegyezték: Biden az elnökségre is alkalmatlan, de ő közölte: kitölti hivatali időszakát.

Trump stábja közben már megtervezte a Harris elleni személyes támadásokat. Ahogy Biden neki „Álmos Joe” volt,

Harris „Kacagó Kamala” lett. „Látták, hogyan nevet? Ő egy őrült, zakkant”

– mondta egy választási nagygyűlésen.

Kommentátorok és Chris LaCivita, Trump egyik kampányfőnöke fontosabb támadási irányokra is utalt: „mindenben bűnrészes, amit Biden tett” – mondta, de említette a „határvédelmi cár” kifejezést is. Azaz, hogy Harris hatásköre volt az illegális migráció elleni fellépés, de ebben olyan passzív volt, hogy azt még Biden is rossz néven vette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×