eur:
393.21
usd:
362.73
bux:
73164.07
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond az amerikai törvényhozás, a kongresszus két háza előtt a washingtoni Capitoliumban 2024. július 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Benjamin Netanjahu vázolta gázai és közel-keleti terveit - megszólalt a Hamász is

Amerika és Izrael összetartását, és a katonai segítség felgyorsítását sürgette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai kongresszus két házának tagjai előtt mondott beszédében szerdán. Elmondta azt is, Izrael meddig folytatja a háborút, illetve vázolta a Közel-Keletre vonatkozó elképzeléseit és egy új, országok közti szövetség tervét.

A kormányfő megállapítása szerint a mai időkben nem a civilizációk harca, hanem a barbarizmus és a civilizáció összecsapása zajlik, és fontosnak nevezte az együttműködést az Irán vezette "terror tengelyével" szemben.

A kormányfő a kongresszus republikánus és demokrata párti vezetőinek felkérésének tartott beszédet a washingtoni Capitolium épületében.

A beszéd idején nem jelent meg a teremben - részben tiltakozásul - mintegy 30 demokrata törvényhozó, és a szenátus elnöke, Kamala Harris alelnök sem ült a pódiumon;

őt a rangidős demokrata párti szenátor, Ben Cardin helyettesítette. Kamala Harris kampányeseményen vett részt Indiana államban a beszéd idején, és azt közölte, hogy magántalálkozót tervez az izraeli kormányfővel.

Benjamin Netanjahu beszédében felidézte a 2023. október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadás körülményeit és a Hamász iszlamista terrorszervezet több ezer fegyverese által elkövetett erőszakot, és a 255 ember elhurcolását.

"Nem nyugszom, amíg minden túsz haza nem térhet családjához" - ígérte és azt is hangsúlyozta, hogy a foglyok kiszabadításáról szóló tárgyalások jelenleg is zajlanak.

Köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek a túszok kiszabadítása érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint az Egyesült Államok és polgárainak kiállásáért, az Izraelnek nyújtott támogatásért, a katonai segítségért, illetve Izrael meglátogatásáért is. Izrael miniszterelnöke egyben az Egyesült Államokból érkező katonai segítség felgyorsítását kérte annak érdekében, hogy a háború mielőbb lezárható legyen. Hangsúlyozta: Izrael célja, hogy megadásra kényszerítse a Hamászt, illetve ha ez nem történik meg addig harcoljon, amíg a palesztin szervezet létezik. Hozzátette, hogy a Hamász legyőzését követően létrejöhet egy új, fegyvermentes Gázai övezet, amelyet olyan palesztin civilek vezetnek, akik nem törekszenek Izrael megsemmisítésére.

Benjamin Netanjahu felvázolta a Közel-Keletre vonatkozó elképzelését is, amit

egy Irán elleni szövetségként képzel el, és amihez a régió minden államát várja. Az együttműködés neveként az Ábrahám Szövetséget javasolta,

kiindulva az arab-izraeli megbékélést hivatott Ábrahám Egyezményekből.

Köszönetet mondott Donald Trumpnak is, aki elnökként támogatást nyújtott az Ábrahám Egyezmények megkötésében. Megköszönte a volt elnöknek, hogy hivatali időszaka alatt az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és egyben örömét fejezte ki, hogy Donald Trump túlélte az ellene július 13-án megkísérelt merényletet.

Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy azok, akik Izrael ellen tüntetnek a Hamász és a gonosz oldalára álltak, amiért szégyellniük kell magukat. Bírálta az elit amerikai egyetemek azon vezetőit, akik nem ítélték el egyértelműen az intézményeikben az elmúlt hónapokban történt antiszemita megnyilvánulásokat.

Az amerikai hírszerzésre hivatkozva kijelentette, hogy Irán támogatást nyújt az Egyesült Államokban szervezett Izrael elleni tüntetésekhez, azokat, akik ezeken részt vesznek, Irán "hasznos bolondjainak" nevezte és megállapította, hogy Irán az Egyesült Államok szétrombolását is célozza.

Szégyenteljesnek mondta a Nemzetközi Törvényszék főügyészének vádjait az izraeli kormány tagjai ellen, és kijelentette, hogy nem Izrael tart vissza humanitárius szállítmányokat a gázai civilektől, hanem azokat a Hamász lopja el. Vitatta, hogy Izrael civileket veszélyeztet katonai műveletei során, és azt mondta, hogy Izrael szórólapok millióval és telefonhívások ezreivel figyelmezteti a civileket, miközben a Hamász próbál az emberek mögé bújni ezzel veszélyeztetve őket. Adatokra hivatkozva azt mondta, hogy Izrael Hamász elleni háborúja során a városi hadviselés körülményeihez képest jóval kevesebb civil veszti életét.

A beszéd idején a közönség soraiban voltak a Hamász elleni háborúban részt vett izraeli katonák, valamint túszok izraeli és amerikai családtagjai, és ott volt az izraeli hadsereg májusi akciójával kiszabadított 4 túsz egyike is.

Benjamin Netanjahu beszédének idején Izrael-ellenes, palesztinpárti tüntetők gyűltek össze Washington belvárosában a Capitolium közelében, egy csoportjuk a rendőrökkel is összecsapott. A törvényhozás épületét acélkordon övezte. Kedden több száz aktivista a Kongresszus egyik épületében is tüntetett.

Az izraeli miniszterelnök szerdai beszéde, amelyet az amerikai kongresszusban mondott, mutatja, hogy nem akar tűzszüneti megállapodást a Gázai övezetben - közölte Számi Abu Zuhri, a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

"Netanjahu beszéde tele volt hazugságokkal, és nem fog sikerülni elkendőznie a kudarcot és a vereséget az ellenállással szemben, ahogy a hadserege által a gázai lakosok ellen elkövetett népirtás háborús bűncselekményét sem" - mondta Zuhri a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy "a mártírok vére ellen elkövetett árulásnak" fogják tekinteni bármely közel-keleti szereplő szövetségét Benjamin Netanjahuval.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×