eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Joe Biden amerika elnök a Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa elleni merényletről beszél a washingtoni Fehér Házban 2024. július 14-én. Előző este Trump beszéde közben lövések dördültek a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen. A politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől

A hivatalban lévő amerikai elnök közölte, hogy nem indul az elnökválasztáson. Maga helyett eddigi helyettesét, Kamala Harrist ajánlotta a Demokrata Párt elnökjelöltjének - tudósított a BBC.

Joe Biden azt közölte, hogy befejezi az újraválasztási kampányt. Döntését azzal indokolta, hogy "ez pártja és az ország érdeke".

Korábban már számos vezető demokrata politikus is azt sürgette, hogy Joe Biden lépjen vissza a jelöltségtől. Kihívója, Donald Trump többször a szemére vetette, hogy már túl idős az elnökséghez. Biden meglehetősen rosszul is szerepelt abban a tévévitában, amit Trumppal folytatott.

Ezt követően erősödtek fel a Demokrata Pártban azok a hangok, amelyek azt követelték, hogy Joe Biden lépjen vissza és a párt válasszon másik elnökjelöltet. A demokraták augusztusban tartanak kongresszust, amelyen véglegesítik a jelölt személyét, az elnökválasztás pedig novemberben lesz az Egyesült Államokban.

A közösségi oldalán közzétett levelében azt írta: élete legnagyobb megtiszteltetése volt elnökként szolgálni

- idézte Bident a BBC.

"És bár az volt a szándékom, hogy újraválasztásra törekedjek, úgy gondolom, pártom és az ország legjobb érdeke, hogy visszalépjek, és kizárólag az elnöki feladatok ellátására koncentráljak mandátumom hátralévő részében" - hangsúlyozta az elnök.

Azt ígérte, a jövő héten a nemzethez fordul és részletezi visszalépésének okait.

Biden elnök köszönetet mondott alelnökének, akit „rendkívüli partnernek” nevezett. Az X-en megjelent üzenetében azt írta: támogatja, hogy Kamala Harris legyen a demokraták elnökjelöltje. Úgy fogalmazott: „demokraták, ideje összefogni és legyőzni Trumpot. Fogjunk hozzá.”

A BBC emlékeztet rá, hogy Joe Biden a múlt héten elvonult Delaware-i otthonába, miután Covidot diagnosztizáltak nála, de pénteken azt nyilatkozta: alig várja, hogy „a jövő héten visszatérhessen a kampányához”.

Korábban az elnök kijelentette, hogy csak a „Mindenható Úr” késztetheti visszalépésre, ám nem sokkal ez után már arról beszélt: fontolóra veszi a visszavonulást, ha az egészségi állapota úgy kívánná.

Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb, 1968-ben Lyndon Johnson volt az az elnök, aki bejelentette visszalépését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×