eur:
393.12
usd:
362.67
bux:
73665.74
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Karslruhe, 2012. szeptember 12.Andreas Voßkuhle, a német alkotmánybíróság elnöke (b5) ismerteti a testületnek az Európai Stabilitási Mechanizmusról (ESM) hozott döntését Karslruhéban 2012. szeptember 12-én, amelynek értelmében az ország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben. A döntés legfontosabb kitétele, hogy a mentőalaphoz a német fél hozzájárulása legfeljebb 190 milliárd euró lehet. (MTI/EPA/Uli Deck)
Nyitókép: MTI/EPA/Uli Deck

Nagykoalíciós alkotmánymódosítással védenék meg a német alkotmánybíróságot

Az elmúlt időszakban ritkának számító összefogás alakult ki a német kormánykoalíció pártjai és az ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU között. A közös cél a karlsruhei alkotmánybíróság védelme, annak megakadályozása, hogy szélőséges erők befolyásolhassák a testület tevékenységét. Ennek érdekében az alaptörvény reformjára van szükség.

A kezdeményezők szerint a bíróságot véglegesen ki kell vonni a napi politikai vitákból, és meg kell akadályozni a függetlenségének megkérdőjelezésére irányuló erőfeszítéseket. Mindennek hátterében az ARD közszolgálati médium beszámolója szerint az áll, hogy megakadályozzák az egyoldalú politikai befolyásolást például a mindenkori kormányhoz húzó bírák megválasztásával vagy épp hivatali idejük időtartamának befolyásolásával. Ezen túlmenően az alaptörvénybe be kellene foglalni az alkotmánybíróság határozatainak kötelező hatályát.

A Die Welt értesülése szerint az ezt célzó tárgyalások már hónapok óta folytak, a tervezet részleteit azonban most hozták nyilvánosságra. A konzervatív napilap szerint az indok a szélsőséges pártok egyre erőteljesebb térnyerése. A három kormánykoalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zödek Pártja és a szabad demokrata FDP, valamint a CDU/CSU egyetértett abban, hogy a reformra "a demokrácia védelme érdekében" van szükség.

A ZDF televízió szerint a pártok megállapodtak az alaptörvény módosításáról annak érdekében, hogy – mint fogalmaztak – jobban védjék a karlsruhei testületet. A három kormánypárt, valamint a CDU/CSU frakciója hangsúlyozta, hogy a reform az alkotmánybíróság függetlenségének erősítését szolgálja. Előirányozták, hogy a bíróság működésének alapelveit az alkotmányban rögzítsék.

Az alaptörvény szövegének megváltoztatásához a német parlament alsó-, illetve felsőházában, azaz mind a Bundestagban, mid a Bundesratban kétharmados többségre van szükség.

Címlapról ajánljuk
Rajtaütés Németországban: iszlám központokra csapott le a rendőrség több tartományban is

Rajtaütés Németországban: iszlám központokra csapott le a rendőrség több tartományban is

Az önálló tartománynak számító Hamburgban és több más németországi tartományban radikálisnak tartott iszlám központokat kutatott át a rendőrség. A hatósági razziákra a hajnali órákban került sor, ezúttal is Nancy Faeser belügyminiszter utasítására. Hasonló országos rajtaütés volt tavaly novemberben is. Az egyesületeket a terrorizmus támogatásával, illetve alkotmányellenes tevékenység folytatásával gyanúsítják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×