eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés

Címke: belpolitika (87 cikk)

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU
2024. május 9. 16:33
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU
A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.
Beszédes a németek preferencialistája az EP-választások előtt
2024. május 6. 10:45
Beszédes a németek preferencialistája az EP-választások előtt
Öt hét van hátra a június 9-i európai parlamenti választásokig, a németeket azonban mindenekelőtt a belpolitika foglalkoztatja, a kontinens jövője inkább ennek függvényében. Erről tanúskodik az a legfrissebb felmérés, amelyet az ARD közszolgálati médium megbízásából végeztek. A menekültpolitika alakulása mellett a költségvetési gondok aggasztják leginkább az embereket. Az Európai Unió politikájával azonban kevesebb mint egyharmaduk elégedett.
A német kormánnyal szembemenve szigorítana a pénzügyminiszter
2024. április 3. 20:30
A német kormánnyal szembemenve szigorítana a pénzügyminiszter
A súlyos költségvetési válság nyomán az elmúlt hónapokban több alkalommal is fellángolt a vita az arra rászorulóknak, elsősorban munkanélkülieknek nyújtott állampolgári juttatás, az úgynevezett Bürgergeld szigorításáról. A korábbi Hartz 4 rendszert 2023 januárjában felváltó támogatást főként a konzervatív CDU-CSU ellenzéki pártszövetség bírálja, de a kormánykoalíció pártjai között is szinte rendszeresen felújuló vita tárgya. Ezúttal - és immár nem először - a pénzügyminiszter állt elő újabb indítvánnyal.
A német átrendeződés fényében zajlik a kancellárkereső a CDU/CSU-nál
2023. augusztus 9. 14:38
A német átrendeződés fényében zajlik a kancellárkereső a CDU/CSU-nál
Noha a következő parlamenti választásokat Németországban a naptár szerint bő két év múlva, 2025 szeptemberében tartják, a kulisszák mögött már folyik a találgatás, hogy ki lehet a jelenleg regnáló szociáldemokrata Olaf Scholz konzervatív kihívója. Sőt, immár nem csak a kulisszák mögött, különös tekintettel arra, hogy a keresztény pártok szövetsége, a CDU/CSU jelentős fölénnyel vezeti a pártok népszerűségi listáját. A kancellár pártját, az SPD-t mostanra a bevándorlásellenes radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) is megelőzte.
Vázolta céljait a feltörekvő AfD társelnöke
2023. augusztus 8. 15:21
Vázolta céljait a feltörekvő AfD társelnöke
Gyökeresen új családpolitikát sürgetett a szakképzett munkaerő hiányának leküzdése érdekében a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) társelnöke. Tino Chrupalla - aki Alive Weidellel közösen vezeti a rohamosan erősödő ellenzéki pártot - a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt több gyermek születésére lenne szükség. Hangsúlyozta, hogy pártja ellenzékiből kormánypárttá akar válni.
×
×
×