eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Joe Biden amerikai elnök (k) amerikai határőrök társaságában az Egyesült Államok és Mexikó közötti határon húzódó védőfal mellett, a texasi El Pasóban 2023. január 8-án. Hivatalba lépése óta Biden most először látogatott el a mexikói határra, ahol az utóbbi két évben egyre több illegális bevándorlót regisztrálnak a hatóságok.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Rekordmennyiségű bevándorló érkezik Amerikába, Joe Biden súlyos lépésen gondolkodik

Több oka is van az illegális bevándorlás felélénkülésének, és nem biztos, hogy Joe Biden saját hatáskörén belül kellőképpen radikálisan léphet fel ellene.

Az Axios tudósítása alapján Joe Biden elnök annak a lehetőségét fontolgatja, hogy rendelettel zárja le az Egyesült Államok déli határát az illegális határátlépések megakadályozása érdekében - írja a Portfolio. A bevándorlás továbbra is égető kérdés az amerikaiak szerint, és ezt a republikánusok fel is használhatják a jelenlegi elnök ellen.

Joe Biden az Univision nevű, spanyol nyelvű tévécsatornának adott interjújában arról beszélt, hogy

az amerikai kormány vizsgálja, rendelkezik-e elnökként alkotmányjogi felhatalmazással, hogy a kongresszus beleegyezése nélkül rendelkezhessen a déli határ lezárásáról.

Mint írják, ezt a lehetőséget a demokrata kormányzat korábban "nukleáris opciónak" nevezte. Biden elnök úgy fogalmazott: egyesek azt várják tőle, hogy csak előre nézzen és próbálja meg, aztán ha a bíróság leállítja, akkor leállítja. Az elnök azonban hangsúlyozta, hogy egyelőre nem hozott végleges döntést, és nem garantált, hogy kongresszusi törvényhozás nélkül elegendő hatalommal bír egy ilyen intézkedéshez.

Az év elején kialkudott kétpárti bevándorlási reformjavaslat több eszközt adott volna az elnök kezébe, köztük a határlezárást is, ha adott időn belül túl sok átlépés történik. A márciusban tartott évértékelőjében Joe Biden felszólította a republikánusokat a törvényjavaslat elfogadására, arra kérve őket, hogy szálljanak szembe a párt várható elnökjelöltje, Donald Trump akaratával.

Donald Trump ellenben a Texas állammal a határ miatt összetűzésbe került Biden elnököt azzal vádolta, hogy "vér tapad a kezéhez", és az Egyesült államokat elárasztja a Bide-féle migránsbűnözés.

Joe Biden állítása szerint viszont elődje csak azért nem szeretné a több republikánus szenátor által is támogatott bevándorlási reformot, mert annak elfogadása a demokratáknak kedvezne a választáson.

Mint írják, a Wall Street Journal felmérése szerint az amerikai szavazók 20 százaléka a bevándorlást tartja jelenleg a legfontosabb kérdésnek, ez 7 százalékos növekedés a decemberben mért 13 százalékhoz képest, így a rangsorban ez még a gazdaságot is megelőzi. A megkérdezettek 60 százaléka támogatná a kétpárti bevándorlási javaslatot (nagyjából fele-fele arányban), viszont többek szerint felelős a krízisért Joe Biden, mint Donald Trump.

Mint írja a lap, a BBC összesítése alapján

Joe Biden elnöksége idején eddig 6,3 milliónál is több illegális határátlépőt vettek őrizetbe,

ami meghaladja a Trump, Obama vagy George W. Bush alatti számokat. Hozzáteszik, ez több dologgal is magyarázható, például a felívelő globális migrációs trendekkel, a Covid-19 járvány alatti lezárásokat követő hirtelen növekedéssel, a deportálások számának csökkenésével, valamint Biden elnök kevésbé bevándorlásellenes retorikájával.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×