eur:
396.57
usd:
370.94
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Illegális bevándorlók gyalogolnak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerűbb átkelőfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Davis

Több százezer illegális bevándorlót segítene közelebb az állampolgárság megszerzéséhez Joe Biden

A törvénytervezet azokat a bevándorlókat támogatná, akik amerikai állampolgárok házastársai, illetve az is követelmény lenne, hogy legalább tíz éve tartózkodjanak az Egyesült Államokban. Az új bevándorlási program igénylésére több mint 500 ezer háztartás lehet jogosult.

Joe Biden amerikai elnök új irányelvet jelentett be az amerikai állampolgárok papírokkal nem rendelkező házastársaira vonatkozóan. A módosítás több százezer, okmányokkal nem rendelkező bevándorlót menthet meg a deportálástól – írja az Index a BBC beszámolója alapján.

Az új bevándorlási program több mint 500 ezer háztartást érinthet. A törvény

lehetővé tenné a legális munkavállalást azoknak a bevándorlóknak, akik legalább tíz éve az Egyesült Államokban tartózkodnak, illetve amerikai állampolgár a házastársuk.

A tervezet szerint akik megfelelnek a kritériumoknak, munkavállalói engedélyt kaphatnak, valamint az érintetteknek védelmet biztosítana a kormányzat a kitoloncolás ellen, továbbá lehetőséget biztosítana számukra a zöldkártya megszerzésére.

A Fehér Ház szerint a törvény 50 ezer 21 év alatti fiatal számára lesz előnyös, akiknek valamelyik szülője egy amerikai állampolgárral kötött házasságot. A jogosultaknak három éven belül kell állandó tartózkodási engedélyt kérniük, és munkavállalási engedélyt kaphatnak három évre. A Fehér Ház közölte: az eljárásra jogosultak átlagosan 23 éve tartózkodnak az Egyesült Államokban, többségük Mexikóban született.

Az amerikai kormányzat azt is kilátásba helyezte, hogy megkönnyíti és felgyorsítja a vízumkiadási eljárást azoknak a magasan képzett, okmányokkal nem rendelkező bevándorlók számára, akik valamelyik amerikai egyetemen szereznek diplomát vagy állásajánlatot kapnak a szakterületükön.

A programba való jelentkezésre a tervek szerint a nyár végétől lesz lehetőség.

A kezdeményezést már hónapok óta bírálják a bevándorlást ellenző szervezetek, amelyek szerint a program amnesztiát biztosít az illegális migránsoknak, míg a bevándorlókat támogató egyesületek azt kifogásolják, hogy csak egy szűk kör helyzetén javít a program, ami így részmegoldás.

A program a legjelentősebb enyhítési intézkedés a dokumentálatlan bevándorlók számára az Obama-adminisztráció 2012-es, a gyermekkorukban az Egyesült Államokba érkezett migránsokat védő DACA-programja óta. Barack Obama tizenkét évvel ezelőtt elrendelte, hogy azok az USA-ban tartózkodó illegális bevándorlók, akik legalább öt éve élnek az országban és gyermekként érkeztek oda, ideiglenesen védelmet kapjanak a kitoloncolástól – amit kétévente megújíthattak –, illetve legyen lehetőségük munkavállalói engedély igénylésére.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 26. 22:01
×
×
×
×