eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pandemic concept, close up of scientist holdnig and analyzing planet earth
Nyitókép: Nastco/Getty Images

Bemutatta a mezőgazdaság átalakítására hivatott tervét az ENSZ

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) átfogó élelmezési és klímavédelmi akciótervet mutatott be vasárnap a világszervezet idei éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) Dubajban.

A célok között szerepel, hogy 2025-ig 150 millióval csökkentsék az éhező emberek számát, valamint hogy 2030-ig megállítsák mindenütt az erdőírtást és az illegális halászatot. A célok között szerepel még a kidobott, de még felhasználható élelmiszerek mennyiségének 50 százalékos csökkentése. A mezőgazdaságban pedig

az üvegházhatást okozó - főleg szarvasmarhák és juhok által kibocsátott - metánmennyiség 2020-as szintjéhez viszonyított 25 százalékos csökkenés szerepel 2030-as célként.

Dirk Messner, a német környezetvédelmi hatóság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az üvegházhatású gázok 16 százaléka metán, amely csaknem 30-szor nagyobb hatással van a felmelegedésre, mint az utóbbi évtizedekben legnagyobb bűnösnek kikiáltott széndioxid.

Az ENSZ adatai szerint 2022-ben világszerte mintegy 735 millió ember számított alultápláltnak, hozzávetőleg 3,1 milliárd embernek pedig nem jutott egészséges táplálék.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) viszont arra figyelmeztetett, hogy a klímacsúcson hangoztatott vállalások, így például a megújuló energiaforrások megháromszorozása vagy a metánkibocsátás elleni fellépés

önmagukban nem lesznek elegendők arra, hogy a globális felmelegedés szintjét legfeljebb 1,5 Celsius-fokon tartsák.

Eddig 130 ország egyezett bele abba, hogy megháromszorozza a megújuló energiaforrások használatát, és megduplázza az energiahatékonysági fejlesztésekre tett erőfeszítéseit, míg ötven olaj-, illetve földgáztermelő ország megállapodott abban, hogy mérséklik a metánkibocsátást, és 2030-ig megszüntetik az úgynevezett fáklyázás gyakorlatát, helyette összegyűjtik a kitermelés melléktermékeként keletkező gázokat.

Az IEA elemzése szerint amennyiben minden ország teljesíti vállalásait, úgy az négymilliárd tonna széndioxidnak megfelelő mértékben csökkentené a károsanyag-kibocsátást 2030-ig. Ez nagyjából harmada a szükséges mennyiségnek, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra, azaz a párizsi megállapodásban kitűzött célértékre korlátozzák.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×