eur:
386.99
usd:
358.56
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Olaf Scholz német kancellár nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Percről percre a háborúról - Kifogynak a gázolajból Gázában

Kemény kijelentések a politikusoktól a palesztin–izraeli háborúról. Kövesse velünk az eseményeket percről percre!

2023.10.12. 22:08

Az USA is menekíti állampolgárait Izraelből

A washingtoni kormányzat bérelt repülőgépeket küld Izraelbe az amerikai állampolgárokért, akik elhagynák a Hamász támadása nyomán bizonytalanná vált térséget - közölte csütörtökön az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Matthew Miller szóvivő közleménye szerint a lépést az indokolja, hogy a menetrend szerinti repülőközlekedés korlátozottá vált.

Azt is hozzátette, hogy az adminisztráció egyeztet a légitársaságokkal is, hogy a következő napokban szélesítsék a lehetőségeket Izrael elhagyására. A hivatalos becslések szerint mintegy 160-170 ezer amerikai tartózkodik Izraelben turistaként, életvitelszerűen, vagy más keretek között.

A washingtoni Fehér Ház bejelentette, hogy

már legkevesebb 27 amerikai áldozata van a 6 napja tartó harcoknak.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora elmondta, hogy az eltűntként nyilvántartott amerikaiak száma 14, és arra kért minden amerikait, készüljön fel további rossz hírekre.

Pénteken az Egyesült Államokból útnak indul egy második haditengerészeti kötelék a Földközi-tenger keleti medencéje felé - közölték kormányzati tisztségviselők. A bejelentés szerint a Virgina állambeli Norfolk haditengerészeti támaszpontjáról indítják el a második, hadihajókból álló egységet, emellett a légierő további egységeit vezényelték a Közel-Keleten működő amerikai katonai támaszpontokra. Amerikai szakértői elemzések szerint a katonai felvonulás arra az aggodalomra adott reakció, hogy az Izraelben kitört konfliktus kiszélesedhet. Az amerikai katonai jelenlét erősítése az "elrettentő erő" fokozásáról szól.

Kedd óta már a térségben van a Gerald Ford repülőgép-hordozó vezetése alatti haditengerészeti kötelék.

Lloyd Austin védelmi miniszter a tervek szerint pénteken Izraelbe utazik, hogy az amerikai katonai segítség kiszélesítéséről tárgyaljon. A Pentagon vezetője csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok sürgősséggel intézkedik arról, hogy Izrael minden eszközhöz hozzájusson, amire az önvédelemhez szüksége van. A miniszter hozzátette, hogy országa képes egyszerre támogatni Izraelt és Ukrajnát.

A miniszter egy nappal korábban azt közölte, hogy az amerikai különleges műveleti erők egy kisebb egysége segíti az izraeli partnereket hírszerzési és tervezési munkában. Lloyd Austin hangsúlyozta, hogy

az amerikai egység egyelőre nem kapott megbízást arra, hogy részt vegyen túszmentésben, ugyanakkor hozzátette, hogy ez megtörténhet, ha érkezik ilyen kérés.

Csütörtökön Izraelben tárgyalt Anthony Blinken külügyminiszter, aki a tárca közlése szerint folytatja utazását a Közel-Keleten, így tárgyal Jordániában, Egyiptomban, Katarban és Szaúd-Arábiában is. A bejelentés szerint a miniszter célja, hogy az egyeztetésekkel segítsen megelőzni a konfliktus kiszélesedését.

2023.10.12. 21:33

Hamász-tisztségviselő: legyőztük az izraeli hadsereget!

A radikális iszlamista szervezet libanoni száműzetésben élő egyik magas rangú tisztségviselője azt mondta: a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.

2023.10.12. 21:33

London: brit hadihajók és harcirepülők tartanak Izrael felé

A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére

2023.10.12. 21:33

Az izraeli háború nehéz helyzetbe hozta a magyar utazási irodákat is

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője szerint idén már nem valószínű, hogy lesznek izraeli körutazások. Bakó Balázs az InfoRádiónak elmondta, hogy a háborús helyzet különösen érzékenyen érinti az utazási irodákat, hiszen éppen az izraeli utak főszezonjában vagyunk.

2023.10.12. 21:32

Palesztinbarát tüntetés lehet pénteken Budapesten

Lapértesülések szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium terveznek demonstrációt, megerősítették a zsidó intézmények védelmét.

2023.10.12. 20:54

Vang Ji: a közel-keleti konfliktus gyökere, hogy megtagadták "az igazságot" a palesztin néptől

A kínai külügyminiszter ezt akkor mondta, amikor a brazil elnök főtanácsadójával beszélt telefonon. Vang Ji azt mondta Celso Amorimnek, hogy Peking ellenez minden olyan cselekményt, amely árt a polgári lakosságnak, és elítélte a nemzetközi jog megsértését is.

A kínai külügyminiszter önmérsékletre intette a feleket, mondván, hogy elejét kell venni a konfliktus kiszélesedésének. A legfontosabbnak a polgári lakosság biztonságának szavatolását és a gázai humanitárius folyosók megnyitását nevezte. Vang Ji egy megfelelő tekintéllyel és befolyással rendelkező nemzetközi békekonferencia mihamarabbi megrendezését is sürgette, hogy konszenzust tudjanak elérni a kétállami megoldás érdekében egy ehhez vezető menetrend és ütemterv kidolgozásával.

Amorim elmondta, hogy Brazília mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) soros elnöke pénteken a testület rendkívüli ülését fogja vezetni az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedése kérdésében. Hozzátette, hogy Lula da Silva elnök nyílt levélben szólította fel Izraelt: hagyjon fel a gázai légicsapásokkal, és óvja a gyerekek életét. Amorim kiemelte, hogy a béketárgyalások újraindításában látja a konfliktus megoldásának kulcsát. Hozzátette, hogy Brazília kész szorosan egyeztetni Kínával a helyzet feszültségmentesítése érdekében. (MTI)

Emmanuel Macron: Párizs mindent megtesz a francia túszok kiszabadításáért

A köztársasági elnök ünnepélyes televíziós beszédében elmondta: 13-ra emelkedett a Hamász szombaton indított terrortámadásában meghalt franciák száma, és további 17 franciáról, köztük négy gyerekről nincs hír, őket feltételezhetően elrabolták. A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását a "gyilkos vak gyűlölet" és "az abszolút kegyetlenség elszabadulásának" nevezte.

"Mi saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy semmi sem igazolhatja a terrorizmust" - hangsúlyozta. "A Hamász terrorista mozgalom, Izrael népének elpusztítását és halálát akarja" - tette hozzá a francia elnök, aki szerint "mindez egy terroristák által egy nemzet ellen indított háború".

"Franciaország osztja Izrael gyászát" - mondta Emmnauel Macron, megerősítve, hogy a zsidó államnak joga van megvédeni magát. A francia elnök "erős és igazságos válaszra" kérte Izraelt, "célzott módon", "a civil lakosság megóvásával".

"Az egyetlen válasz a terrorizmusra, az egyetlen lehetséges, mindig erős és igazságos válasz, azért erős, mert igazságos" - mondta. "Izraelnek joga van megvédenie önmagát a terrorcsoportok felszámolásával, amilyen a Hamász is, célzott akciókkal, de a civil lakosság megóvásával, mert ezt diktálja a demokrácia" - fogalmazott Emmanuel Macron. (MTI)

2023.10.12. 19:44

Horvát államfő: Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz

Zoran Milanovic emlékeztetett arra, hogy amikor a Hamász megtámadta Izraelt, ő elítélte a gyilkosságokat, sőt kifejezte "mélységes undorát". A Gázai övezet ellen elindított izraeli hadművelet kapcsán ugyanakkor elmondta: "Izraelnek abszolút joga van az önvédelemhez, de ez a jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek lemészárlását".

Szolidaritása jeléül a horvát külügyminisztérium kifüggesztette épületére az izraeli zászlót. Ezzel kapcsolatban Milanovic kifejtette: más országok zászlajának nincs helye Horvátországban. Kivételként említette a szigorúan szabályozott helyzeteket, így a kisebbségek, valamint az Európai Unió és a NATO zászlaját. (MTI)

2023.10.12. 18:44

A gázai civilek védelmét és feszültség enyhítését szorgalmazta a palesztin elnök és a jordániai király

Mahmúd Abbász és II. Abdalláh bírálta Izraelt amiért kollektíven bünteti a palesztinokat. Abbász a WAFA palesztin hírügynökség által közzétett felhívásában a palesztin nép elleni "mindennemű erőszak" azonnali leállítására szólított fel, egyúttal elítélte az erőszakot, bármelyik fél részéről követik is el. Hangsúlyozta: a civilek elleni atrocitásokat a nemzetközi jog mellett a vallás és az erkölcs is tiltja.

Az Abbász vezette Fatah mozgalom 2006-ban, a legutóbbi palesztin parlamenti választásokon vereséget szenvedett a Hamásztól, azóta a két szervezet szemben áll egymással. Ugyancsak csütörtökön a

jordániai belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozva betiltott a palesztinokkal szimpatizáló mindenféle megmozdulást az ország Izraellel közös határához közeli térségében.

A tárca hangsúlyozta: a régió biztonságát a hadsereg felügyeli. A Hamász támadása miatt a jordániai hatóságok lezárták Ciszjordániába vezető Allenby-hidat (Husszein király-híd) a forgalom elől.

A 10,9 milliós királyságban sok palesztin él, a hatóságok pedig nem először tiltanak be tüntetéseket az ország Izraellel szomszédos térségeiben, és előfordult, hogy a tilalmat megszegőket könnygázzal oszlatták szét. A Közel-Keleten a héten már több tömegtüntetést tartottak a palesztinok oldalán, Jordánia mellett hasonló megmozdulások voltak Irakban, Szíriában, Bahreinben és Libanonban is. (MTI)

2023.10.12. 18:34

NATO-főtitkár: egyetlen ország vagy szervezet sem használhatja ki a helyzetet Izrael ellen

Jens Stoltenberg azt mondta: "A közel-keleti helyzet most nagyon nagy kihívást jelent, és természetesen mindig fennáll annak a veszélye, hogy az Izraellel ellenséges nemzetek vagy szervezetek megpróbálnak előnyt kovácsolni ebből, például a libanoni Hezbollah vagy Irán". Hozzátette azt is: az Egyesült Államok már katonai erőket telepített a térségbe, hogy megakadályozza a feszültségek fokozódását.

A főtitkár elmondta, hogy Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter tájékoztatta a szövetségeseket a Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadásokról, és a folyamatban lévő izraeli válaszlépésekről.

"A szövetségesek határozottan elítélték a Hamász civilek elleni igazolhatatlan támadásait, és felszólítottak a túszok azonnali szabadon bocsátására.

Együttérzünk mindazokkal, akiket ezek a szörnyű támadások érintettek" - jelentette ki a NATO első embere.

Hozzátette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de a konfliktus kibontakozása során a civilek védelme alapvető fontosságú. Mint mondta, "vannak háborús szabályok, sok szövetséges az arányos válaszlépéseket hangsúlyozta, ugyanakkor nagyon világosan elítélték a brutális atrocitásokat és az erőszakot, amelyekért a Hamász a felelős."

Hangsúlyozta, hogy a NATO mint szervezet "közvetlenül nem érintett" a konfliktusban, de fontosnak nevezte, hogy a védelmi miniszterek foglalkoztak a helyzettel tanácskozásuk során. (MTI)

2023.10.12. 18:08

Magyarországi palesztin nagykövet: Palesztina törvényes joga az Izrael elleni harc

A palesztinok álláspontját igyekezett megvilágítani egy Facebook-videóban.

2023.10.12. 17:37

Iráni külügyminiszter: a Gázai övezet ostromával Izrael népirtást akar elkövetni

Hoszein Amirabdollahián, akit az iráni állami televízió idézett, leszögezte: a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezette kormány azzal, hogy elvágja a Gázai övezet víz- és áramellátását, illetve nem engedi be a területre az egészségügyi eszközöket és az élelmiszert, gyakorlatilag az ott élők elleni "népirtást" hajt végre."A háború, amelynek ma tanúi vagyunk, nem pusztán a Hamász elleni háború, ezt a háborút a cionisták az összes palesztin ellen vívják" - mondta.

A héten korábban Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője üdvözölte és "pusztító földrengésnek" nevezte a Hamász Izrael elleni támadását, ám leszögezte: Irán nem vett részt az akcióban, és nem is tudott róla előtte. (MTI)

2023.10.12. 16:38

25 amerikai halott

Az Izraelben kitört háborús konfliktus során meghalt amerikai állampolgárok száma legkevesebb 25-re növekedett - közölte Anthony Blinken külügyminiszter csütörtökön Izraelben, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A politikus úgy fogalmazott, hogy saját maga személyesen is átérzi és érti "azt a szívszaggató visszhangot, amelyet a Hamász mészárlása az Izraelben, vagy bárhol máshol élő zsidók számára hozott". (MTI)

2023.10.12. 16:36

Amíg Amerika létezik, Izrael nem marad magára

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Antony Blinken amerikai külügyminiszternek Izrael Egyesült Államok általi támogatását az iszlamista Hamász terrorszervezet támadásával szemben - olvasható a közös nyilatkozatban, amelyet négyszemközti jeruzsálemi találkozójuk után adtak ki.

"A Hamász tetteivel megmutatta, hogy a civilizáció ellensége: fiatalok lemészárlása egy szabadtéri zenei fesztiválon, egész családok kiirtása, szülők meggyilkolása gyerekeik szeme láttára, gyerekeké a szüleik szeme láttára, emberek élve elégetése, lefejezése és sok ember elrablása, köztük gyerekeké" - mondta Netanjahu.

"Biden elnöknek teljesen igaza van, amikor ezt öncélú gonoszságnak nevezi. A Hamász maga az Iszlám Állam (nevű dzsihadista szervezet), és ahogy az Iszlám Államot felszámolták, úgy a Hamászt is szét kell zúzni" - tette hozzá. "Köszönjük Amerika, hogy Izrael mellett állsz ma, holnap és mindig" - zárta szavait a kormányfő.

Blinken kijelentette, hogy aki békét akar, annak el kell ítélnie a Hamászt. Hangsúlyozta, hogy kormánya Izrael mellett áll, és azon dolgozik, hogy a Gázába elhurcolt túszokat kiszabadítsák.

"Azt az üzenetet hozom Izraelnek, hogy noha elég erős lehet magában is önmaga megvédéséhez, amíg Amerika létezik, soha, de soha nem kell ezt egyedül tennie. Mindig ott leszünk mellette" - mondta. (MTI)

2023.10.12. 16:30

Egymást érik az izraeli légicsapások, Szíria reptereit is lőtték

Közel 340 ezren hagyták el otthonaikat a Gázai övezetben. Folyamatosak az izraeli légicsapások és a szárazföldi támadásra is készen áll a hadsereg.

2023.10.12. 16:01

Sorozatsztár a fronton: az „izraeli James Bond” is beállt a hadseregbe

Az Izrael elleni példátlan Hamász-támadás nyomán a frontvonalra indult egy népszerű izraeli akciósorozat, a Fauda egyik sztárja. Lior Raz egy megkeseredett kommandóst játszott a képernyőn.

2023.10.12. 15:50

A Hamász véres támadása Izrael súlyos kudarca volt – ezek lehettek a fiaskó legfőbb okai

A szélsőséges palesztin szervezet szó szerint az izraeli elhárítás orra előtt szervezte meg példátlanul pusztító hadműveletét.

2023.10.12. 15:42

Közel száz család kapta meg a szívszorító telefont

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy eddig 97 családot értesítettek arról, hogy a szombati terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolták szeretteiket.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád állítása szerint 130 túszt tartanak fogva, de médiaértesülések szerint legkevesebb 200-an lehetnek a Hamász fogságában az övezetben. (MTI)

2023.10.12. 14:08

Exkluzív helyszíni beszámoló Izraelből - Példátlan összefogásba fordult a tehetetlen düh

Döbbenet, düh és összefogás jellemzi Izraelt a szombati támadás óta - számolt be az InfoRádiónak egy ott élő magyar ápolónő, aki épp három hete költözött a közel-keleti országba. Fanni - aki vezetékneve elhallgatását kérte - elmondása szerint a hivatalok és az oktatási intézmények zárva vannak, pánikvásárlás zajlik.

2023.10.12. 13:50

Egy kapu még van a Gázai övezetből elmenekülők számára

Az egyiptomi elnök hangsúlyozta, hogy Egyiptom továbbra is igyekszik megakadályozni a helyzet eszkalálódását, amely destabilizálhatná a régiót.

2023.10.12. 13:49

Videók a legitámadásokról

Az X-en sorra jelennek meg a felvételek a Hamász elleni légicsapásokról.

2023.10.12. 13:44

Sabbatkor is repül az EL AL

Bejelentésben az El Al kiemelte, hogy a döntést rabbik is jóváhagyták, arra a vallási kitételre hivatkozva, mely szerint az életmentés felülírja a vallás más parancsolatait.

A tájékoztatás szerint két, Boeing 787 típusú járat indul New Yorkból és Bangkokból, hogy összegyűjtse a mozgósított tartalékosokat. Az utazás költségeit a légitársaság, valamint "nagy amerikai pénzintézetek" állják - derült ki a bejelentésből. (MTI)

2023.10.12. 13:42

Az izraeli hadsereg nem szőnyegbombázza a gázai övezetet

Richard Hecht katonai szóvivő elismerte, hogy az izraeli légicsapások "nagyobbak, mint valaha", de az összes támadást hírszerzési információkra alapozva hajtják végre.

A légitámadások célja a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet infrastruktúrájának a megsemmisítése, a terrorszervezet vezetőinek likvidálása - tudatta a szóvivő.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője közölte, hogy eddig 97 családot értesítettek arról, hogy a szombati terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolták szeretteiket. (MTI)

2023.10.12. 13:39

Négyezer német állampolgárt menekítenek ki Izraelből, de százezret kellene

A Lufthansa légitársaság csütörtökön kezdi az Izraelben tartózkodó német állampolgárok kimenekítését. A külügyminisztérium bejelentése szerint a mentés első szakasza előreláthatólag két napot vesz igénybe. Értesülések szerint a Hamász terrorszervezet által indított támadások eddig egy német áldozatot követeltek, öt német állampolgár esett fogságba.

2023.10.12. 13:38

Az egyiptomi elnök humanitárius segítségnyújtást sürgetett a palesztinok számára

Egyiptom közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását a rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.

Izrael csütörtökön közölte, hogy mindaddig nem enged be sem vízet, sem élelmiszert, sem üzemanyagot vagy villanyáramot az övezetbe, amíg a Hamász által elhurcolt összes izraeli túszt el nem engedik.

Mindeközben az egyiptomi külügyminisztérium közleményben leszögezte: nincs szó arról, hogy lezárták volna a rafahi átkelőt, amelynek működése csupán a palesztin oldalt érő izraeli támadások miatt állt le.

A tárca egyúttal felszólította az izraeli hadsereget, hagyjon fel a támadásokkal, az átkelőn keresztül ugyanis biztosítani lehet a segélyszállítmányok Gázai övezetbe jutását. (MTI)

2023.10.12. 13:26

Vlagyimir Putyin ajánlja magát a béke érdekében

Oroszország szívesen segítene a Hamász és a zsidó állam közti konfliktus rendezésében – jelentette ki Vlagyimir Putyin egy konferencián a Sky News tudósítása szerint.

2023.10.12. 13:19

Az úszók sem

Biztonsági okokból az izraeli Eilat helyett a portugáliai Funchal ad otthont az idei utolsó versenynek a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatában. Az eredetileg december 1-2-re kiírt viadal új időpontja december 2-3. (MTI)

2023.10.12. 12:39

Kifogynak a gázolajból Gázában

A Gázai övezetben jelenleg még van üzemanyag, amellyel a többi között a kórházak aggregátorait is működtetik, de pár órán belül el fog fogyni - figyelmeztetett a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

"Úgy tudjuk, egyelőre még van üzemanyag, hogy működjenek az áramtermelő berendezések, például a kórházakban, de valószínűleg már csak pár órára elegendő" - magyarázta Fabrizio Carboni, az ICRC közel-keleti területi igazgatója.

2023.10.12. 12:34

Szólt a hírszerzés: a gázaiak valószínűleg "valami szokatlan, szörnyű műveletre" készülnek

Egyiptomban azt állítják, hogy három nappal a Gázából indult vérengzés előtt figyelmeztették Izraelt, hogy „valami nagy dolog készül”, de figyelmen kívül hagyták az információt.

2023.10.12. 12:34

A gázai háború miatt kapott felszólító levelet Elon Musk az Európai Uniótól

A Twitterről X-re átnevezett platformon álhírek sokasága jelenik meg a palesztin–izraeli konfliktusról.

2023.10.12. 12:31

Zsidókat fenyegetnek Nagy-Britanniában

Sokszorosára emelkedett az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása óta. A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust gyorsfelmérésében közölte: 89 antiszemita indíttatású verbális, online felületeken elkövetett vagy közvetlen fizikai agresszióról szerzett tudomást a Hamász október 7-én kezdődött támadása utáni négy napban.

A tavalyi azonos időszakban 21 hasonló antiszemita incidens híre jutott el a CST-hez, vagyis a szervezet által feljegyzett ilyen jellegű támadások száma éves összevetésben 324 százalékkal nőtt. (MTI)

A focinak is annyi Izraelben

A svájciak elleni találkozó után az izraeli labdarúgó-válogatott Koszovó elleni Európa-bajnoki selejtezőjét is elhalasztotta a kontinentális szövetség. Az UEFA csütörtökön közölte, hogy a pristinai mérkőzést nem rendezik meg vasárnap, mivel az izraeli hatóságok nem engedik külföldre utazni a nemzeti csapatot a Hamásszal szembeni fegyveres konfliktus miatt.

A mérkőzés új időpontját később jelölik ki.

2023.10.12. 11:16

Németország nem hezitál

Tevékenységi tilalom alá helyezik a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet Németországban az Izrael elleni támadás miatt - jelentette be Olaf Scholz kancellár. A tervezett belügyminisztériumi rendelet értelmében büntetendő lesz az EU által terrorszervezetként nyilvántartott és németországi tagszervezetet nem működtető Hamász bármiféle, akár jelképes támogatása.

Olaf Scholz hozzátette, hogy a Samidoun nevű egyesületet - amely bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemzi magát - betiltják.

Az egyesület a napokban Berlinben az Izrael elleni támadást ünneplő megmozdulást szervezett, amelyen még édességet is osztogattak. (MTI)

2023.10.12. 11:13

Lépett az X

Az X közösségi felület több száz "Hamászhoz kötődő fiókot" távolított el, és több tízezer poszt eltávolítására vagy megjelölésére tett intézkedéseket az Izrael elleni támadás óta - közölte a korábban Twitter néven ismert portál vezérigazgatója, Linda Yaccarino csütörtökön.

"Továbbra is azonnal reagálunk a világ minden tájáról, köztük az uniós tagállamokbeli bűnüldöző szervektől érkező megkeresésekre" - írta Yaccarino szerdán Thierry Breton az Európai Bizottság belső piacért felelős tagjának címzett, a X-en közzétett levelében. Breton kedden felszólította a közösségi vállalat tulajdonosát, Elon Muskot hogy foglalkozzon a platformot elárasztó, a Hamász palesztin iszlamista csoporthoz kötődő dezinformációval annak érdekében, hogy az X megfeleljen az újonnan megalkotott európai uniós online tartalomszabályzásoknak. (MTI)

2023.10.12. 10:11

Irán és Szíria az iszlám országok egységére szólított fel

Az iráni és a szíriai elnök az iszlám országok közötti megállapodást sürget a palesztinok támogatásáról – tudatta a Nournews iráni hírügynökség csütörtökön.

„Az iszlám és az arab országoknak a világ összes szabad emberével együtt egyetlen közös álláspontot kell kialakítania a cionista rezsim által elnyomott palesztinok ellen elkövetett bűnök megállítására” – mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök szíriai kollégájával folytatott telefonos egyeztetése során.

A háború sújtotta Szíriában megnőtt Irán gazdasági befolyása az elmúlt években, az iráni rezsim hitelekkel és jövedelmező üzleti szerződésekkel támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát.

(MTI)

2023.10.12. 10:01

„Emberséget emberségért”

Az elhurcolt izraeliek visszatéréséig Izrael nem ad áramot, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetnek – közölte X-en Jiszráel Kac izraeli energia- és infrastrukturális miniszter

„Humanitárius segítségnyújtás Gázának? Nem kapcsolnak fel egy elektromos kapcsolót, nem nyitnak ki vízcsapot, és nem léphet be üzemanyagszállító teherautó, amíg az elhurcolt izraeliek haza nem kerülnek. Emberséget emberségért. És senki se szónokoljon nekünk erkölcsről” – írta Kac.

Az izraeli kormány a Gázai övezettel szomszédos izraeli települések elleni szombati brutális terrortámadás után jelentette be, hogy tovább szigorítja az övezet blokádját, és sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be az övezetbe, és a vízellátást is leállítják.

(MTI)

2023.10.12. 09:30

Ki Mohamed Deir, az izraeli vérengzést megtervező Hamász-főnök?

Izrael számára Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnyának vezetője az egyik fő célpont a mostani offenzívában. Deifet tartják a múlt hétvégi vérengzések értelmi szerzőjének és ő az, akit az izraeliek már többször likvidálni akartak, de nem sikerült nekik. Jelentések szerint több rokonát megölték egy szerdai bombázásban.

2023.10.12. 09:11

Rijád Ankarával és Teheránnal egyeztetett a háború megfékezéséről

Szaúd-Arábia "szakadatlan erőfeszítéseiről" számolt be Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg az Izrael és Hamász között kirobbant háború eszkalációjának megállítása érdekében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott szerdai telefonos egyeztetése során – tudatta a szaúdi állami hírügynökség. A koronaherceg korábban közleményben hangoztatta a Gázai övezet elleni izraeli támadások leállításának szükségességét.

A török elnöki hivatal szerint Erdogan arról is tájékoztatta a szaúdi koronaherceget szerdai egyeztetésükön, hogy Ankara humanitárius segélyszállítmányok küldését tervezi a háborúban érintett területekre. Ankara közvetítői szerepet kíván betölteni a konfliktus kezelésében, ami során a Hamász fegyveresei izraeli városokat dúltak fel, ezerkétszáz embert mészároltak le és túszokat hurcoltak el Gázába.

A szaúdi koronaherceg szerdán Ebrahim Raiszi iráni elnökkel is megvitatta telefonon a közel-keleti helyzet fejleményeit. Az egyeztetések középpontjában az "az iszlám világ egysége" állt – jelentette az IRNA iráni hírügynökség. Ez volt a két vezető közti első egyeztetés azóta, hogy Kína közvetítésével márciusban a két ország diplomáciai kapcsolatai helyreállításáról állapodott meg.

Mohamed bin Szalmán biztosította az iráni elnököt afelől, hogy a királyság minden tőle telhetőt megtesz a párbeszéd fenntartásáért az összes nemzetközi és regionális féllel a kiújuló erőszak megállítására - írta az SPA szaúdi állami hírügynökség. A koronaherceg leszögezte: Szaúd-Arábia minden körülmények között elutasítja a civilek elleni támadásokat.

(MTI)

2023.10.12. 08:55

Túszok elengedését jelentette be a Hamász

Három túsz, egy nő és két gyereke szabadon engedését jelentette a Hamász iszlamista terrorszervezet, miközben a szombati tömeggyilkosság után indított izraeli válaszlépések miatt már mintegy 340 ezer ember menekült el otthonából a térségben, a halottak száma pedig mintegy 1200.

2023.10.12. 08:36

Szárazföldi művelet készül Izrael, de…

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés - közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön.

Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban be, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein.

Szombat reggel óta a gázai terrorszervezetek rakéták ezreit lőtték ki Izraelre, s válaszul Izrael intenzív légicsapásokat indított az övezetben. (MTI)

2023.10.12. 07:24

Joe Biden: ez a zsidóság legvéresebb napja a soá óta

A Hamász szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta - jelentette ki zsidó vezetőkkel tartott megbeszélésén helyi idő szerint szerdán Joe Biden amerikai elnök.

"Ez nem csak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta" - fogalmazott Biden. Az elnök szerint a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától. Mint mondta: a Hamász iszlamista terrorszervezet nem pusztán terrort, hanem "a puszta gonoszságot" hozta el a világba.

A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia. "Egy dolog, amelyet mondtam Benjámin Netanjahunak, hogy nagyon fontos, hogy Izrael minden dühe és frusztrációja ellenére a háború jogának tiszteletben tartásával járjon el" - közölte Biden.

(MTI)

2023.10.12. 07:19

Olaf Scholz a németországi zsidóság biztonságának garantálásra szólított fel

Szolidaritásra és a németországi zsidó közösség biztonságának garantálására szólított fel szerda este az ARD televíziócsatornának adott nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár.

"Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük" - magyarázta a szociáldemokrata politikus. "Ez számunkra elfogadhatatlan" - jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a palesztinok ügye mellett tartott, németországi szimpátiatüntetéseken antiszemita megnyilvánulások is elhangzottak.

Berlin Neukölln kerületében mintegy százan gyűltek össze a hatósági tilalom ellenére, hogy a palesztinokkal fejezzék ki szolidaritásukat. A rendőrség azért nem engedélyezte a gyülekezést, mert megítélése szerint kockázatot jelentett a közrendre. Az engedély nélkül megtartott tüntetés feszült légkörben, rendőrök gyűrűjében zajlott.

A Bild című német tömeglap arról számolt be, hogy szerda este a kelet-németországi Chemnitzben incidens is történt egy Izrael melletti szimpátiatüntetésen, mert palesztin zászlókat lobogtató emberek támadták meg az izraeli zászlókkal felvonulókat.

Németországban a múlt hét végén megerősítették a zsidó létesítmények védelmét.

(MTI)

2023.10.12. 07:14

A tilalom ellenére több százan tüntettek Bécsben

Nem engedélyezték az osztrák hatóságok a szerda estére Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést, ennek ellenére az esti órákban több százan gyülekeztek a Stephansplatzon. Az APA osztrák hírügynökség szerint a légkör pattanásig feszült volt. A tüntetők jelszavakat kiabáltak. Amikor a tömeg megpróbált a Schwedenplatz felé vonulni, a rendőrök útját állták az aktivistáknak, majd a Stephansplatzon körbekerítették őket. Röviddel este kilenc óra előtt a rendőrség felszólította a résztvevőket, hogy hagyják el a tüntetést. A felhívásnak azonban csak kevesen tettek eleget.

Markus Dittrich rendőrségi szóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem oszlatták fel az eredetileg betiltott megmozdulást, azzal válaszolt, hogy az arányosság szellemében jártak el és elsőnek csak igazoltattak. A megmozdulást mindössze néhány órával annak kezdete előtt tiltották be.

Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány sebtében összehívott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a lépés a közbiztonság fenntartása szempontjából "megengedett és ajánlott". Hangsúlyozta: azért kellett így cselekedni, nehogy "áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira". Pürstl a legfrissebb hírszerzési értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy az eredetileg "Virrasztás szolidaritásból Palesztinával" néven meghirdetett megmozdulás Izrael elleni "egyértelmű erőszakcselekményekre való felhívásokba" torkollhatott volna. A rendezvény előtt az interneten közzétett felhívásokban a radikális iszlamista Hamász által használt jelszavakat használtak, amelyek "szabad Palesztina" mellett Izrael állam teljes megsemmisítését propagálják. A tüntetés szervezője nem határolódott el ezektől, így a hatóságok gondos megfontolást követően úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik a demonstrációt - tette hozzá Pürstl. A rendőrfőnök közölte, hogy korábban 200-250 tüntetőre számítottak, köztük - erőszakos ideológiákat követő - Hamász-szimpatizánsokra is.

A palesztinpárti szimpátiatüntetést a BDS Austria nevű szervezet jelentette be, amely egyebek között Izrael elleni szankciókért száll síkra, "míg véget nem vetnek az apartheidnek és Palesztina megszállásának".

Este fél héttől a központi Ballhausplatzon a helyi zsidó közösség kezdeményezésére a véres Hamász-támadás áldozataira, illetve az eltűntekre emlékeztek.

(MTI)

2023.10.12. 07:08

Segélyfelhívást tett közzé az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete

„Az UNRWA sürgősen 104 millió dollár támogatást kér szektorokon átnyúló humanitárius segítségnyújtáshoz az elkövetkezendő 90 napban” – közölte a szervezet.

„A kért támogatás fedezni fogja a megtépázott Gázai övezet különböző pontjain kialakított UNRWA-óvóhelyeken menedéket kereső mintegy 250 ezer ember, valamint további 250 ezer palesztin menekült – sürgős élelmiszer, nem élelmiszer jellegű, egészségügyi, szállás- és védelmi – szükségleteit” – írják.

A szervezet „párját ritkító” humanitárius katasztrófára figyelmeztetett és arról tájékoztatott, hogy jelenlegi készletei mintegy 150 ezer ember ellátására elegendők még 12 napig.

(MTI)

2023.10.12. 07:05

Amerikai figyelmeztetés az izraeli háború miatt

Az amerikai kormány az Izraelbe tervezett utazás megfontolására szólította fel az Egyesült Államok polgárait.

2023.10.12. 06:52

Valóságos háború robbant ki a német iskolákban a gázai konfliktus után

Minden rendőri és hírszerzői eszközzel fellép a német kormány a Hamász németországi támogatói és szimpatizánsai ellen, ugyanakkor háború a berlini iskolákba is betört: a diákok a Hamászt éltetik, antiszemita kijelentéseket tesznek, a tanárok pedig tanácstalanok.

2023.10.12. 06:40

Benjámin Netanjahu vészjósló kijelentése

A Hamász iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"A Hamász ugyanolyan, mint az Iszlám Állam, és úgy fogjuk eltiporni, ahogyan a világ eltiporta az Iszlám Államot" - szögezte le a kormányfő, azt is közölve, hogy Izrael immár ellentámadásba ment át.

Az eddig ellenzékben politizáló Beni Ganz, a Nemzeti Tábor vezetője úgy fogalmazott, hogy most eljött az összefogás ideje. "Ideje van a békének, és ideje van a háborúnak. Most a háború ideje jött el" - hangoztatta Ganz. "Partnerségünk nem politikai; Izrael sorsát szolgálja" - tette hozzá.

Joáv Galant védelmi miniszter, a háborús kabinet harmadik tagja, a Gázai övezetet ellenőrző iszlamista terrorcsoport elleni hadviselés ötödik napjának végén ígéretet tett a Hamász felszámolására.

"El fogjuk törölni ezt a Hamász nevű dolgot" - mondta Galant szerda esti sajtótájékoztatójukon. "A Hamászt - a Gázai Iszlám Államot - eltöröljük a Föld színéről. Nem fog tovább létezni. Nem lesz olyan helyzet, amikor izraeli gyerekeket gyilkolnak meg, és aztán majd mi, mindannyian folytatjuk életünk dolgait" - tette hozzá.

"Láttuk a ragadozó állatokat. Láttuk a barbárokat, akikkel szembenézünk. Kegyetlen ellenséget láttunk"- mondta Netanjahu. "Rosszabb ellenség, mint az Iszlám Állam. Láttunk fiúkat és lányokat megkötözve, fejbe lőve. Férfiakat és nőket elevenen elégetve. Fiatal nőket erőszakoltak meg és mészároltak le. Katonákat lefejeztek. Az egyik helyen gumiabroncsokat gyújtottak fel körülöttük, és élve elégették őket" - tette hozzá. "Most teljes erővel harcolunk minden fronton; támadásba lendültünk"- hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök.

"A zsidó nemzet egységes, és ma a vezetése is egységes" - mondta Netanjahu Galant és Ganz mellett a televízióban. "Félreteszünk minden egyéb szempontot, mert nemzetünk sorsa forog kockán. Együtt fogunk dolgozni, vállvetve, Izrael polgárai nevében Izraelért" - ígérte.

Az öt napja bejelentett háború jelenlegi meghirdetett célja a Hamász katonai képességeinek megsemmisítése. A háromfős, Netanjahuból, Ganzból és Galantból álló hadikabinetnek felhatalmazása van a katonai küldetés kiterjesztésére is. A Ganz és Netanjahu között szerdán aláírt megállapodás alapján a háborús kabinet dönthet úgy, hogy "szükség szerint frissíti a konfliktus katonai és stratégiai céljait" a szélesebb biztonsági kabinet jóváhagyásával.

A szélesebb biztonsági kabinetnek tagja Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrics, aki a védelmi minisztériumon belül tárcát kapott a ciszjordániai ügyek kezelésére.

(MTI)

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×