eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sűrű fekete füst tör a magasba egy izraeli légitámadást követően Gázában 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Egymást érik az izraeli légicsapások, Szíria reptereit is lőtték

Közel 340 ezren hagyták el otthonaikat a Gázai övezetben. Folyamatosak az izraeli légicsapások és a szárazföldi támadásra is készen áll a hadsereg.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000, és további körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

Csütörtökön a gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy

az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte az 1300-at, a sebesülteké pedig az 6000-et.

Izrael azóta folyamatosan indítja a rakétatámadásokat a Gázai övezet ellen, és csütörtökön Richard Hecht izraeli katonai szóvivő elismerte, hogy e légicsapások "nagyobbak, mint valaha". Hozzátette azonban, hogy az összes támadást hírszerzési információkra alapozva hajtják végre, és a hadsereg minden esetben konkrét információval rendelkezik az iszlamista palesztin fegyveresek titkos tartózkodási helyéről. A légitámadások célja a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet infrastruktúrájának a megsemmisítése, a terrorszervezet vezetőinek likvidálása - tudatta a szóvivő.

A gázai civilek számára egyre bizonytalanabb a helyzet, az ENSZ adatai szerint közel 340 ezren hagyták el otthonaikat az övezetben.

A korábban a területről kivezető egyetlen "menekülőútnak" tartott, Egyiptomba vezető rafahi átkelő nyitva van, de Kairó elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.

Izrael támadta az átkelő gázai oldalát, és egyáltalában igyekszik körbezárni a Gázai övezetet. Richard Hecht csütörtök reggeli közlése szerint a szárazföldi támadásra is készen áll a hadsereg, de erről egyelőre nincs politikai döntés.

Szíria: izraeliek támadták két repülőterünket

Légitámadás érte csütörtökön a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, mindkét helyen ideiglenesen leállították a forgalmat - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség, Izraelt téve felelőssé a támadásért.

A katonai forrásokra hivatkozó bejelentés szerint a támadás "csupán Izrael kétségbeesett kísérlete, hogy elterelje a figyelmet a Gázai övezeti palesztinok ellen elkövetett bűneiről, illetve a Hamász akciója miatt elszenvedett károkról".

A két repülőteret - melyek Szíria legfontosabb légikikötői - korábban már érték légitámadások, amelyek miatt működésük egy időre akkor is leállt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a libanoni Hezbollah síita szervezet hadállásai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte:

mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

A csütörtöki az első, szíriai célpontokat érő izraeli légicsapás a Hamász iszlamista szervezet múlt heti támadása óta.

(A nyitóképen: Sűrű fekete füst tör a magasba egy izraeli légitámadást követően Gázában 2023. október 11-én.)

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×