eur:
393.12
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Izraeli katonák Szderót déli városban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Nyitókép: MTI/AP/Cafrir Abajov

Valóságos háború robbant ki a német iskolákban a gázai konfliktus után

Minden rendőri és hírszerzői eszközzel fellép a német kormány a Hamász németországi támogatói és szimpatizánsai ellen, ugyanakkor háború a berlini iskolákba is betört: a diákok a Hamászt éltetik, antiszemita kijelentéseket tesznek, a tanárok pedig tanácstalanok.

A Hamász Izrael elleni támadásai óta elsősorban Berlinben, de több más németországi városban is a palesztin terrorszervezetet támogató megmozdulásra került sor. Nancy Faeser belügyminiszter határozott harcot hirdetett ezek elfojtására. A miniszter hangsúlyozta annak szükségességét, hogy országszerte megakadályozzák a radikális iszlám Hamász támogatását célzó akciókat. Faeser szerint ennek érdekében minden "rendőri és hírszerzői" eszközt be kell vetni.

Biztonsági hatóságaink a jövőben még szigorúbban kívánják figyelni az "iszlám jelenlétet" Németországban – fogalmazott a miniszter. Faeser szerint a cél az, hogy "azonnal" felismerjék a Hamász terrorjával rokonszenvező akciókat, és azok támogatását megakadályozzák.

Minden rendelkezésre álló rendőri és hírszerzői eszközzel fel kívánunk lépni a Hamász támogatói és szimpatizánsai ellen

– hangoztatta a politikus a Funke médiacsoportnak adott interjújában. A belügyminiszter a német tartományokat is hasonló cselekvésre szólította fel. Utalt annak szükségességére, hogy a Hamásszal való szolidaritási tüntetéseket, illetve a terrorszervezetet támogató megmozdulásokat megakadályozzák.

"A tartományoknak minden rendelkezésre álló jogi eszközzel fel kell lépniük annak érdekében, hogy a Hamászt támogató iszlám hátterű bűnelkövetőket kiutasítsák, ha nem rendelkeznek német útlevéllel" – tette hozzá.

Nemcsak Berlinben, hanem a többi között Stuttgartban és Dortmundban is az elmúlt napokban több palesztinbarát demonstrációt tartottak. Kedd délutánra a a német főváros szívében, a Brandenburgi kapunál szerveztek a palesztinokat, illetve a Hamászt támogató nagygyűlést, amit a hatóságok megakadályoztak. Hasonló megmozdulást szerveztek volna Berlin, nagyrészt bevándorlók által lakott városnegyedeiben, Neuköllnben és Kreuzbergben, amit az illetékesek szintén nem engedélyeztek. A tervezett tüntetések szervezői a tiltásra reagálva rasszizmussal vádolták a hatóságokat.

A Hamásszal való rokonszenv megnyilvánulásai az iskolákban is aggodalmat váltottak ki. Az ARD televízió arról számolt be, hogy tanárok telefonon kérnek tanácsokat a helyi illetékesektől arról, miként kezeljék diákjaikat a Hamász és Izrael közötti háború kapcsán.

Mindez annak nyomán kezdődött, hogy a hét elején

egy 14 éves diák palesztin zászlóval jelent meg az egyik neuköllni iskolában.

Egy 61 éves tanár erre reagálva megtiltotta politikai szimbólumok használatát. Ezt követően viszont egy másik, 15 éves diák rátámadt a tanárra, és tettleg bántalmazta őt.

Szakértők szerint az eset drámai módon bizonyítja, hogy a közel-keleti konfliktus miként befolyásolhatja a berlini iskolák mindennapjait. Egy, az antiszemitizmus elleni fellépést zászlajára tűző kreuzbergi szervezet vezetője szó szerint úgy fogalmazott, hogy a Hamász Izrael ellen indított támadásai óta immár nincs egy nyugodt percük sem. "A telefon állandóan cseng, szakadatlanul érkeznek az e-mailek, pedagógusok kérnek tanácsokat arra vonatkozóan, hogy milyen magatartást tanúsítsanak" – fogalmazott a projektvezető.

Mindez azonban nemcsak Neukölln és Kreuzbeg, hanem egész Berlin iskoláira jellemző. A tanárok sorozatosan számolnak be arról, hogy tanulók a radikális iszlám Hamászt éltetik, és antiszemita kijelentéseket tesznek. Gyakoriak az ezzel kapcsolatos hangos viták, sőt még a verekedések is. Szakértők tartanak attól, hogy a konfliktus eszkalálódásával párhuzamosan a berlini iskolákban az erőszak is erősödni fog.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×