eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
ASHKELON, ISRAEL - OCTOBER 10: Rockets fired from Gaza are neutralized in the air by Israels Iron Dome air defense system on the fourth day of the clashes in the city of Ashkelon, Israel on October 10, 2023. (Photo by Saeed Qaq/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency

Négyezer német állampolgárt menekítenek ki Izraelből, de százezret kellene

A Lufthansa légitársaság csütörtökön kezdi az Izraelben tartózkodó német állampolgárok kimenekítését. A külügyminisztérium bejelentése szerint a mentés első szakasza előreláthatólag két napot vesz igénybe. Értesülések szerint a Hamász terrorszervezet által indított támadások eddig egy német áldozatot követeltek, öt német állampolgár esett fogságba.

A külügyminisztérium szerint egyelőre mintegy 4500 német, illetve német–izraeli kettős állampolgárságú személy kimenekítéséről van szó. Annalena Baerbock miniszter egy interjúban azt hangoztatta, hogy katonai gépet nem tudnak küldeni, ezért végzi a mentést a Lufthansa állami légitársaság. Értesülések szerint

csütörtökön és pénteken négy-négy rendkívüli járat indítását tervezik.

A minisztérium válságstábja ezt megelőzően több külföldi légitársasággal is tárgyalt annak érdekében, hogy az evakuálást felgyorsítsák. A kimenekítendő állampolgárok túlnyomó többsége német iskolás, illetve olyan fiatal, aki a terrortámadás időpontjában izraeli látogatáson tartózkodott.

A kimenekítés politikai vitát váltott ki Berlinben. Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU az evakuálás lassúságával vádolta a kormányt, felróva, hogy akár kormánygépet kellett volna küldeni a német állampolgárok kimentésére.

Ausztria és Spanyolország, valamint Lengyelország már korábban bejelentette, hogy katonai szállító repülőgépekkel menti ki állampolgárait az ostromlott országból, és Görögország is ezt tervezi. Ausztria – mint az ARD jelentette – a nap folyamán már útnak is indította a hadsereg, a Bundesheer egyik, Hercules C-130 típusú repülőgépét állampolgárai kimenekítésére.

Annalena Baerbock egyedül "a kapacitás hiányával" magyarázta , hogy nem a Bundeswehr gépeit küldik a német állampolgárok evakuálására. Utalt arra is, hogy összesen mintegy 100 ezer német, illetve kettős állampolgárságú személy tartózkodik Izraelben, de többen vannak olyanok, akik egyelőre maradni akarnak. Baerbeock hozzátette, hogy a magas szám miatt egyfajta prioritási sorrendet kellett felállítani, ezért "első menetben" az ott tartózkodó iskolások, illetve fiatalok kimenekítését tervezik.

A miniszter szerint az evakuálás felgyorsítása érdekében állandó kapcsolatban állnak más légitársaságokkal. Közölte azt is, hogy többen Izland érintésével térnek haza, másokat busszal Jordániába szállítanak, és onnan repülőgéppel térnek haza Németországba.

A palesztin terrorszervezet. több mint 150 civilt ejtett túszul, köztük a ZDF szerint öt németet. A túszul ejtett németek között egy súlyosan sebesült német diáklány is van – értesült a Die Welt. A lap szerint

a terroristák hétvégi támadásai következtében egy 22 éves német diáklány életét vesztette.

Az újság arról számolt be, hogy a fiatal lány brit barátjával egy izraeli kibucot keresett fel. A külügyminisztérium mindezt hivatalosan egyelőre nem erősítette meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×