eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Sebesültet visznek a romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi menekülttáborban 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Hatem Ali

Magyarországi palesztin nagykövet: Palesztina törvényes joga az Izrael elleni harc

A palesztinok álláspontját igyekezett megvilágítani egy Facebook-videóban.

Fadi Elhusszeini a diplomáciai képviselet közösségi oldalán látható videójában arról beszél, hogy a média elferdíti az igazságot, és pusztán Izrael (amely megfogalmazása szerint apartheid rezsim) egyoldalú történetét közvetíti, ahelyett, hogy megmutatná az embereknek a teljes igazságot.

Akik azt gondolják, hogy a háború most kezdődött, azok "gondoltak-e valaha arra, hogy milyen körülmények között éltek az emberek Gázában az elmúlt tizenhat évben? Az illegális ostrom alatt ebben a szabadtéri börtönben?" - teszi fel a kérdést. Ezután arról beszélt, hogy az izraeliek gyermekeket, nőket és férfiakat végeztek ki, földeket koboztak el, házakat romboltak le.

"A palesztin vezetés már régóta figyelmeztetett erre" - jegyezte meg a támadással kapcsolatban. Szerinte Izrael nem tanult az esetekből és nem kutatta a kérdés gyökereit. Azt mondta, "azok a fanatikusok, akik Izraelben a kormányt irányítják, túl messzire mentek, gyilkoltak, mészárlásokat követtek el, városrészeket irtottak ki, köztük az én környékemet Gázában, azt gondolván, hogy ezzel vége a történetnek. A történetnek egyetlen vége lehet: egy palesztin állam létrehozása, amelynek örök fővárosa Jeruzsálem. Ez az igazság. Ez a mi törvényes jogunk" - mondta a nagykövet.

Arról is beszélt még, hogy támogatóik száma növekszik és azt állította, hogy "magyar orvosok kérnének engedélyt, hogy a Gázai övezetben gyógyíthassanak".

(A nyitóképen: Sebesültet visznek a romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi menekülttáborban 2023. október 12-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×