eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültről tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Nyitókép: Haitham Imad

Hamász-tisztségviselő: legyőztük az izraeli hadsereget!

A radikális iszlamista szervezet libanoni száműzetésben élő egyik magas rangú tisztségviselője azt mondta: a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.

Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva kijeletette: "Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni" - ismertette.

Baraka hozzátette, hogy a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg. A Hamász-tisztségviselő szerint fegyvereseiknek október 7-én sikerült támadást indítaniuk több mint ötven ellenőrzőpont és település ellen.

"Az ellenállás (a Hamász) a térségben elfoglalt katonai ellenőrzőpontokat és a cionisták hadserege gázai hadosztályának parancsnokságát, miközben

túszul ejtett nagyszámú tisztet és katonát ebből a hadosztályból" - fűzte hozzá.

Baraka szerint az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy "megsemmisítő háborúval". Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz "az izraeli hadsereg temetője".

"A Hamász mozgalom nem elszigetelt. Az arab és muszlim nemzetek, valamint a világ szabad népeinek része vagyunk. Nemzeti felszabadítási mozgalom vagyunk, amely földünk és szent helyeink felszabadításáért, valamint a palesztin menekültek hazájukba való visszatéréséért harcol" - jelentette ki.

A szövetségeseikre - a libanoni síita Hezbollahra és Iránra - tett utalással figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamász nem lesz egyedül. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael által is terrorszervezetnek minősített szervezet tagjai Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra. "Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek" - hangoztatta a Hamász illetékese.

Baraka szerint a Hamász legyőzte az izraeli hadsereget, az "papírtigrisnek" bizonyult.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert meggyilkoltak, a sebesültek száma mintegy 5600, és további körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×