eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Légicsapásban megrongálódott épület a gázai Rafah városban, ahol az izraeli hadsereg bejelentése szerint légicsapással megölték Hálid Manszúrt, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik parancsnokát és két társát 2022. augusztus 7-én. Izrael két nappal korábban Hajnalhasadás néven hadműveletet indított a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a palesztin terrorszervezet megtorlással fenyegetőzött, miután letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit. A Gázai övezetből augusztus 5-e óta rakétákat indítottak Izrael központi és déli részei felé.
Nyitókép: MTI/AP/Yousef Masoud

Egy kapu még van a Gázai övezetből elmenekülők számára

Az egyiptomi elnök hangsúlyozta, hogy Egyiptom továbbra is igyekszik megakadályozni a helyzet eszkalálódását, amely destabilizálhatná a régiót.

Egyiptom közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását a rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.

Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök Rishi Sunak brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésekor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy garantálják a Gázai övezetben élő palesztinok rendszeres humanitárius segítséghez jutását - közölte az elnök hivatala.

Mindeközben az egyiptomi külügyminisztérium közleményben leszögezte:

nincs szó arról, hogy lezárták volna a rafahi átkelőt,

amelynek működése csupán a palesztin oldalt érő izraeli támadások miatt állt le.

A tárca egyúttal felszólította az izraeli hadsereget, hagyjon fel a támadásokkal, az átkelőn keresztül ugyanis biztosítani lehet a segélyszállítmányok Gázai övezetbe jutását.

Kairó emellett felszólította a többi országot, hogy amennyiben segélyszállítmányokat küldenének az övezetbe, azokat az egyiptomi Észak-Sínai tartományban lévő el-Arís repülőterére küldjék.

Izrael csütörtökön közölte, hogy mindaddig nem enged be sem vizet, sem élelmiszert, sem üzemanyagot vagy villanyáramot az övezetbe, amíg a Hamász által elhurcolt összes izraeli túszt el nem engedik.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte az 1300-at, a sebesülteké pedig az 6000-et.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×