eur:
387.25
usd:
358.44
bux:
68901.52
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Rakétával lövik Izraelt palesztin fegyveresek Gáza városából 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültről tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Ki Mohamed Deif, az izraeli vérengzést megtervező Hamász-főnök?

Izrael számára Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnyának vezetője az egyik fő célpont a mostani offenzívában. Deifet tartják a múlt hétvégi vérengzések értelmi szerzőjének és ő az, akit az izraeliek már többször likvidálni akartak, de nem sikerült nekik. Jelentések szerint több rokonát megölték egy szerdai bombázásban.

A világot sokkoló Hamász-mészárlások állítólagos kitervelője néhány órával az Izraelben végrehajtott, szombati vérengzések kezdete után hallatott magáról.

„A népünk elleni folytatódó bűntettek, a megszállás orgiája, a nemzetközi törvények és határozatok tagadása, az amerikai és nyugati támogatás fényében úgy döntöttünk, véget vetünk mindennek. Az ellenségnek tudnia kell, hogy nem élvezheti az életet felelősségre vonás nélkül” – mondta – feltételezések szerint – egy felvételen Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnyának állítólagos vezetője, amit néhány órával az Izraelben végrehajtott szombati támadások után adták ki.

Egy Hamász közeli forrás azt mondta a Reutersnek, hogy Deif 2021-ben kezdte tervezni az akciót, azután, hogy az izraeli erők megrohamozták a ramadán idején a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetet és megverték a hívőket. A londoni székhelyű hírügynökség forrása szerint a szombati akcióra Deif, az al-Kasszam Brigádok parancsnoka és Jehja Szinvar, a Hamász politikai vezetője adott parancsot.

A nyilvánosság előtt ritkán mutatkozó és vélhetően a gázai alagutakban rejtőzködő Deifet Izrael eddig már hét alkalommal próbálta likvidálni. A terrorfőnök fedőneve „a vendég” – utalva a gyakorlatra, hogy minden egyes éjszakát egy másik szimpatizáns otthonában tölti, hogy megzavarja az izraeli titkosszolgálatot – jegyezte meg a The Financial Times.

Izrael először 20 éve állt közel ahhoz, hogy megölje egy légicsapásban, amiben elvesztette a feleségét, két gyermekét, a fél szemét, az egyik karját és lábát. „Deif valóságos szent és nagyra becsülik a Hamászon belül, de általában a palesztinok körében is” – nyilatkozta a Reutersnek Mhaimar Abuszada, a gázai Al-Azsar Egyetem politológia professzora. Eddigi legnagyobb műveletével „szinte istenné vált” a fiatalok körében – tette hozzá.

Az FT-nek nyilatkozó palesztin és izraeli források Deifet „eltökéltnek” írták le, akit nem érdekelnek a palesztin belső csatározások. Ehelyett eldöntötte, hogy az erőszak bevetésével örökre megváltoztatja az izraeli–palesztin konfliktust. Ő is azoknak a táborába tartozik, akik árulásnak tartják a 90-es évek végén kötött, oslói izraeli–palesztin egyezményeket.

„Izraelen belül kell szembeszállni az izraeliekkel. Le kell rombolni az álomvilágukat, hogy biztonságban lehetnek megszállt területen”

– idézte szavait egy palesztin harcosból lett politikus, aki a 2000-es évek elején találkozott vele. A források szerint Deif képes alkalmazkodni Izrael technológiai fejlődéséhez.

2021-ben például a Hamász kezdetleges rakétákkal árasztotta el Izrael egét, hogy térdre kényszerítse a zsidó állam Vaskupola néven ismert légvédelmi rendszerét, ami közel járt ahhoz, hogy kifogyjon a lőszerből, mielőtt tűzszünetet kötöttek volna a felek.

A rejtélyes vezető az 1960-as években született Gáza Han Junisz menekülttáborában. A Gázai Egyetemen, ahol fizikát, kémiát és biológiát tanult, egy színjátszócsoport tagja volt, majd az első palesztin intifáda (felkelés) idején több mint egy évre izraeli börtönbe került.

Izrael szerint ő állt a 90-es évek végén végrehajtott öngyilkos merényletek mögött, miután a „Mérnök”-ként ismert bombagyártónál, Jehja Ajjasnál tanult és ő építette ki a Hamász alagútrendszerét is.

Később elkezdett emelkedni a Kasszam Brigádok - a Hamász katonai szárnya - ranglétráján és részt vett a csoport első rakétáinak létrehozásában. Az izraeliek szerint ő a felelős azokért a rakétakampányokért, amik kiprovokálták a Gáza elleni 2009-es, 2011-es, 2014-es, 2021-es és a mostani pusztító izraeli bombázásokat.

A Hamász katonai vezetője videóin rendre elmaszkírozva vagy árnyékként jelenik meg. Források szerint

„Az árnyékban marad”

– mondták róla.

A palesztin média arról számolt be, hogy a Hamász al-Kasszam Brigádok legfőbb katonai parancsnokának, Mohammed Deifnek a testvére, unokaöccse és unokája meghalt egy izraeli légicsapásban, ami apja gázai házát érte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: váratlan támadás érte a brit kormány Ruanda-tervét

Gálik Zoltán: váratlan támadás érte a brit kormány Ruanda-tervét

Miután úgy tűnt, nyugvópontra jutott a briteknél az úgynevezett Ruanda-terv körüli vita, a múlt héten a Munkáspárt szólalt fel az elképzelés ellen. A Corvinus Egyetem docense a vita okai mellett a többi között arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a kutatások szerint a Munkáspárt jelentős előnnyel rendelkezik a Konzervatív Párttal szemben. Ez a tendencia az 1997-ben, a Tony Blair által elért nagy aranyú győzelemhez hasonlót is előrevetíthet – mondta Gálik Zoltán.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megújultak a bázeli bankfelügyeleti alapelvek

Megújultak a bázeli bankfelügyeleti alapelvek

Mindenki azt szeretné, ha a pénze biztonságban lenne, ugyanakkor bankjuk megválasztása előtt kevesen nézik át részletesen az annak pénzügyi helyzetére vonatkozó nyilvános információkat. A bankszámlákon lévő pénzek, illetve a bankban elhelyezett megtakarítások biztonságosságát számos eszköz támogatja, amelyek közül az egyik legfontosabb a bankfelügyeleti hatóság szerepe. Nem mindegy azonban, hogy a bankfelügyeleti szerepkört milyen eszközökkel és módszerekkel látják el. A legjobb technikák kifejlesztését és összegzését ezért a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság végzi, amely a 70-es évek óta felelős a globálisan alkalmazandó bankszabályozási és bankfelügyeleti elvek kidolgozásáért. Idén áprilisban a Bizottság az 50 éves fennállásának alkalmából továbbfejlesztette ezeket az alapelveket, ami remélhetőleg tovább erősíti majd a pénzügyi rendszerek biztonságos működését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×