eur:
389.57
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Fauda

Sorozatsztár a fronton: az izraeli James Bond is akcióba lépett

Az Izrael elleni példátlan Hamász-támadás nyomán a frontvonalra indult egy népszerű izraeli akciósorozat, a Fauda egyik sztárja. Lior Raz egy megkeseredett kommandóst játszott a képernyőn.

Az élet néha másolja a fikciót. Lior Raz hazáján kívül is híres lett a Faudával, azzal az izraeli tévésorozattal, amelyben egy arabul beszélő izraeli kommandós csoport meghasonlott tagját játssza.

A Fauda igyekszik kerülni a hazafias kardcsörtetést: Doron, a főhős tragikus viszonyt kezd egy palesztin doktornővel, és látja azokat az igazságtalanságokat is, amelyeket a palesztinok elszenvednek, főhősei azonban az izraeliek. A jelenlegi helyzetben mondanivalója középutasnak tűnik, és sokan most nem vevők erre.

Így Lior Raz, a sorozat sztárja is közölte:

a déli Szderót városába indul „bajtársaihoz, az elszigetelt izraeli családok kimentésére”.

A hír kedden röppent fel, amikorra az izraeli hadsereg azt állította, hogy visszaszerezte az ellenőrzést az ország déli része felett, ahová szombaton törtek be Gázából a Hamász jól felkészített egységei. A terroristák módszeres mészárlásokat hajtottak végre a térségben a civil lakosok körében.

Brutális vérengzés a kibucban

A legutóbb napvilágra került eset az volt, ami Kfar Aza határközeli, 750 fős lakosságú kibucban történt. Az izraeli hadseregnek több mint tíz órájába telt, hogy bejusson, és a helyszínen meggyilkolt anyákat, csecsemőket és családokat talált, de sok embert megmentett.

Raz, a Fauda 51 éves sztárja maga is rakétatűz alá került, és kiposztolt egy videót, amelyen fedezéket keresnek Avi Issacharoffal, a Fauda megalkotójával.

„Délre indultunk, csatlakozni a bátor önkéntes bajtársakhoz, akik fáradságot nem kímélve segítik a lakosságot. A bombázás alá került Szderótba küldtek bennünket, hogy kihozzunk két családot” – írta a posztjában.

Issacharoff, aki Razhoz hasonlóan az izraeli hadsereg különleges egységében szolgált, ott átélt élményei alapján írta a Faudát, ami héberül annyit jelent: káosz.

Schwartzenegger testőre volt

Raz előtt – akit neveztek már az „izraeli James Bondnak” is – a Fauda után sok kapu megnyílt. A Netflixen új sorozatot kapott Hit and Run címmel, és szerepel majd Ridley Scott Gladiátorjának a folytatásában. Korábban, Kaliforniában Arnold Schwarzenegger testőre volt.

Most meglehetősen hazafias húrokat penget: „Amikor megfordul a háború menete, és Gáza megérzi a veszteségeket, emlékezzetek, hogy nehéz szívvel szálltunk be a háborúba, nem volt semmiféle vágyunk arra, hogy ártatlanokat öljünk, de nem volt más választásunk azokkal szemben, akik ránk támadtak” – írta.

Raz szülei arab országokból – Irakból és Algériából – érkeztek, és ő maga Ma’ale Adumim ciszjordániai zsidó telepen született.

A mostani sokkoló és véres események világszerte megosztották a közvéleményt

A palesztin ügy támogatói szerint, akik közül sokan nem hajlandók elítélni a brutális terrortámadásokat, sőt azokat „jogos önvédelemnek” nevezik, Izrael veszteségeinek emlegetésével „el lehet terelni a figyelmet a palesztinok sérelmeiről, megaláztatásairól és évtizedek óta lappangó haragjáról”. Az izraeliek viszont azt mondják: nekik nincs hova menniük.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×