eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Palesztin fegyveresek a Gázai övezet északi részén levő, Izraellel határos Bét-Hanun város határátkelőjénél 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültről tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Nyitókép: MTI/EPA/Haitham Imad

Szólt a hírszerzés: a gázaiak valószínűleg „valami szokatlan, szörnyű műveletre” készülnek

Egyiptomban azt állítják, hogy három nappal a Gázából indult vérengzés előtt figyelmeztették Izraelt, hogy „valami nagy dolog készül”, de figyelmen kívül hagyták az információt.

Izraelnek egyre kellemetlenebb szembesülnie a kérdéssel: miért nem sikerült előre jelezni a Hamász-támadást és felkészülni rá? Minderre rátett egy lapáttal, hogy egy egyiptomi hírszerzési tisztviselő azt állította, hogy Jeruzsálem figyelmen kívül hagyta az ismételt figyelmeztetéseket, miszerint a gázai terrorcsoport „valami nagyot” tervez – írta a The Times of Israel című lap.

Az illetékes szerint az izraeli tisztviselők Ciszjordániára összpontosítottak, és nem tartották elég komolynak a Gázából érkező fenyegetést. Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormánya a ciszjordániai telepesek támogatóiból áll, akik az elmúlt 18 hónapban erősödő erőszakhullám miatt a biztonsági intézkedések szigorítását követelték.

„Figyelmeztettük őket, hogy robbanhat a helyzet, méghozzá nagyon hamar. De ők alábecsülték az ilyen figyelmeztetéseket”

– fogalmazott a nevét elhallgató tisztviselő az AP hírügynökségnek.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő tagadta, hogy kapott volna előzetes figyelmeztetést, és a nemzethez intézett hétfő esti beszéde során azt mondta, hogy a sztori „álhír”.

Az említett figyelmeztetések sorában azonban Abbasz Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter és tábornok személyesen hívta fel az izraeli kormányfőt mindössze 10 nappal a tömegvérengzés előtt, hogy elmondja: a gázaiak valószínűleg „valami szokatlan, szörnyű műveletre” készülnek – írta a Ynet hírportál.

Meg nem nevezett egyiptomi tisztviselők azt nyilatkozták az oldalnak, hogy megdöbbentette őket Netanjahu közömbössége, aki azt közölte az egyiptomi miniszterrel, hogy a hadsereg a „ciszjordániai bajokban merült el”.

Izrael azonban nem csak szövetségesei figyelmeztetéseinek ignorálása miatt nem tudott arról, mi készült – utalt rá a Times of Israel. Amir Avivi nyugalmazott izraeli tábornok szerint a Gázai övezeten belüli támaszpontok nélkül az izraeli biztonsági szolgálatok egyre inkább a technológiai eszközökre támaszkodnak a hírszerzésben.

„A másik oldal megtanult megbirkózni a technológiai fölényünkkel, és felhagytak az olyan eszközök használatával, amik leleplezhetnék őket... visszamentek a kőkorszakba”

– fogalmazott, példaként említve, hogy a terroristák nem használnak telefonokat vagy számítógépeket, bizalmas ügyeiket pedig a technológiai kémkedéstől védett helyiségekben bonyolítják le, vagy a föld alá vonulnak.

Mások szerint Netanjahu tömegtüntetéseket kiváltó igazságügyi reformja megosztotta a hadsereget és a biztonsági szolgálatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×