eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
panoramic view of Marmolada glacier in Dolomites, Italy
Nyitókép: Getty Images/ PatrikStedrak

Pár év alatt durván összezsugorodott az egyik legmagasabban lévő alpesi gleccser

Az éghajlatváltozás a sípályák állapotára is hatással lesz.

Csaknem a felére csökkent az észak-olaszországi Marmolada-gleccser kiterjedése az utóbbi 25 évben – figyelmeztettek a padovai egyetem szakértői szerdán.

A Dolomitok legmagasabb hegycsoportján, a Marmoladán található gleccser felszíne 2022-re 112 hektárra csökkent. A következő években a 2000-ben mért adatokhoz képest a felére esik vissza a területe, az 1900-as szinthez képest pedig a negyedére. Tavaly nyáron a gleccser lejtőin történt egy halálesettel járó gleccseromlás, miután a szakértők becslése szerint nyolcvan méter széles, harminc méter magas jégfal szakadt le.

Idén nyáron az Alpok egész területén gyorsan olvadnak a gleccserek a kis mennyiségű hó és a magas nyári hőmérsékletek miatt

– mondta el Mauro Varotto gleccserszakértő, megjegyezve: a Dolomitokban augusztus közepén 1990 óta nem tapasztalt magas átlaghőmérsékletet mértek.

Alberto Lanzavecchia, a padovai egyetem vállalati pénzügyek professzora szerint az éghajlatváltozás a sípályák állapotára is hatással lesz. Várhatóan meredeken emelkedni fognak a hóágyúzás költségei, és elképzelhető, hogy a sípályák működtetése hamarosan nem lesz finanszírozható.

Arról korábban itt írtunk, hogy az alpesi gleccserek zsugorodnak a globális felmelegedés következtében. A 19. század vége óta több mint 200 gleccser tűnt el teljesen, átadva a helyet a törmeléknek és a szikláknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×