eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Friedland, 2016. április 4.Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Nyitókép: Swen Pförtner

CDU: már irányíthatatlanná vált a bevándorlási probléma Németországban

Jens Spahn szerint azonnal le kell állítani a menekültek korlátozás nélküli befogadását.

Nagy vihart kavart az ellenzéki konzervatív CDU egyik vezetőjének vádja, amely szerint a német migrációs politika immár irányíthatatlanná vált. Jehns Spahn szerint azonnal le kell állni a jelenlegi kormányzati politikával, amelynek középpontjában a menekültek befogadása áll. A legerősebb ellenzéki párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője úgy ítélte meg, hogy a kitoloncolásokkal a migránsok száma érdemben nem csökkenthető. Szerinte a megoldást csakis az Európai Unió külső határainak erősítése melletti elkötelezettség jelentheti.

A nyári parlamenti szünet ellenére a konzervatív politikus rendkívül élesen bírálta a koalíciós kormányt. Hivatalos adatok szerint az elmúlt egy évben több mint egymillió-kétszázezer menekült érkezett az országba, közülük mintegy egymillióan az orosz agresszió sújtotta Ukrajnából. Szakértők szerint várható, hogy az a szám rohamosan növekedni fog, különös tekintettel arra, hogy a kormány szerint Németország számára nélkülözhetetlen a külföldi munkaerő foglalkoztatása.

A legtekintélyesebb német lapok, köztük a Frankfurter Allgemenine Zeitung és a Die Welt által ismertetett interjúban Jens Spahn arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború vagy az erőszak más formái által traumatizált emberek integrációjához időre és jelentős ráfordításokra van szükség. Megítélése szerint ez csak abban az esetben sikerülhet, ha a jövőben "rendkívül erőteljesen" csökkentik a menekültkérők számát.

A külső határvédelem működése esetén Európa évente biztonságosan 300-500 ezres kontingenst tudna befogadni és elosztani

– hangoztatta a kereszténydemokrata politikus, aki szerint az elosztást az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kellene végeznie.

Javaslatát teljes támogatásáról biztosította az ugyancsak ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) radikális jobboldali, mindenekelőtt bevándorlásellenes párt. Az AfD jelenleg a CDU-t követően a második legnépszerűbb párt Németországban, megelőzve a kormánykoalíciós pártokat, köztük a koalíció legerősebb pártját, a szociáldemokrata SPD-t is.

Jehns Spahn nyilatkozata nyomán az SPD populizmussal vádolta a CDU-t és szövetségesét, a CSU-t. Sebastian Hartmann, a párt belpolitikai szóvivője úgy vélte, hogy a CDU politikusának felvetése valójában "kétségbeesett kísérlet" az AfD-hez pártolt jobboldali szavazok visszanyerésére. AZ SPD politikusa szerint a nemzeti elszigetelődés, valamint az unió külső határain kialakult szabályozatlan viszonyok nem jelentenek alternatívát, és ez vonatkozik a menekültek meghatározott kontingensek alapján történő befogadására is.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung ugyanakkor beszámolt arról is, hogy az elmúlt hónapokban Németországban emelkedett a kitoloncolt migránsok száma. 2023 első félévében számuk 7861 volt, 27 százalékkal több, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. Közülük a legtöbben grúz és észak-macedón, továbbá afgán és török állampolgárok voltak.

Nancy Faeser belügyminiszter a közelmúltban az elutasított menedékkérők kitoloncolásának felgyorsítását ígérte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×