eur:
391.13
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (j) Hszi Csin-ping kínai államfő társaságában a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartománybeli Kuangcsouban 2023. április 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/SIPA Pool/Jacques Witt

Donald Trump szerint „barátja”, Macron Hszi Csin-ping hátsóját csókolgatta Pekingben

A Fox Newsnak adott interjút az exelnök, aki szerint a világ szétesik, Amerikának pedig nincsen beleszólása.

Emmanuel Macron a múlt héten tett látogatást Kínában, ahova annak reményében utazott el, hogy rá tudja venni kínai kollégáját: próbáljon hatni Vlagyimir Putyinra a háború befejezésének érdekében. Donald Trumpot az interjúban erről az útról is kérdezték – írja a Sky News.

"Ez az őrült világ szétesőben van, és az Egyesült Államoknak abszolút nincs beleszólása. Macron pedig, aki a barátom, Kínával van, és Hszi seggét nyalja Kínában. Azt kérdeztem magamban: Franciaország most már Kínával van?" – kommentálta az eseményeket.

Donald Trump, aki ellen a közelmúltban emeltek vádat Amerikában, elnöksége vége felé közeledve egyre feszültebb viszonyban volt Emmanuel Macronnal, a francia elnökkel. Az Elysee palota szóvivője vulgárisnak nevezte Trump megnyilvánulását.

Trump azután kommentálta így a francia elnök útját, hogy komoly visszatetszést váltott ki, amikor a Pekingből hazatérve Macron úgy fogalmazott: Európának el kellene kerülnie, hogy belekeveredjen az Egyesült Államok és Kína Tajvan körüli konfrontációjába.

Szerinte "csapda" lenne Európa számára, ha "olyan válságokba keveredne, amelyek nem a miénk".

Ehelyett azt mondta, hogy Európának a "stratégiai autonómiára" kell összpontosítania.

"Van-e érdekünk nekünk, európaiaknak abban, hogy felgyorsítsuk a Tajvan-témát? Nem. A legrosszabb az lenne, ha azt gondolnánk, hogy alkalmazkodnunk kell egy amerikai ritmushoz és egy kínai túlreagáláshoz" - mondta újságíróknak.

Marco Rubio republikánus szenátor erre reagálva úgy fogalmazott: ha ez így van, nekik is át kell gondolniuk az európai béke fenntartásáért tett erőfeszítéseiket. Az Európai Parlament egyik képviselője arra hívta fel a figyelmet:

Macron csak a franciák, nem a teljes blokk nevében beszél.

Macron az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel utazott Kínába, ahol a következőket mondta Hsz Szin-Pingnek:

"Az orosz agresszió Ukrajnában csapást mért a nemzetközi stabilitásra. Tudom, hogy számíthatok önre abban, hogy Oroszországot észhez téríti, és mindenkit visszahoz a tárgyalóasztalhoz. Meg kell találnunk a tartós békét. Úgy vélem, hogy ez Kína számára is fontos kérdés, éppúgy, mint Franciaország és Európa számára."

A kínai elnök válaszában sem Ukrajnát, sem Oroszországot nem említette, de azt mondta, eltökélt a franciákkal való jó kapcsolat fenntartásában.

A Fox Newsnak adott interjújában Trump dicsérte a kínai vezetőt.

"Hszi elnök briliáns ember: ha végigjárnánk egész Hollywoodot, hogy keressünk valakit, aki eljátszhatná a szerepét, nem találnánk"

- mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×