eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Joe Biden amerikai elnök (b) és Emmanuel Macron francia elnök a washingtoni Fehér Házban adott állami díszvacsora kezdetén 2022. december 1-jén. Emmanuel Macron államfőként másodszor tesz hivatalos látogatást az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Consolidated News Photos/Pool/Chris Kleponis

Emmanuel Macron: nem Amerika vazallusának, csak szövetségesének kell lennünk

Ezzel a kijelentéssel zárta le a francia elnök hollandiai vizitjét.

Az Egyesült Államok szövetségesének lenni nem jelenti azt, hogy a vazallusává válunk - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök szerdán Amszterdamban kétnapos hollandiai hivatalos útját lezáró sajtótájékoztatóján.

Macron vasárnap, pekingi látogatásáról hazatérve, a Les Échos francia napilapnak azt nyilatkozta, hogy az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie Tajvan ügyében. Ezt azután mondta, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban. A francia elnök szerdán kijelentette, hogy ezt az álláspontját fenntartja, és továbbra is támogatja a helyzet békés megoldását a feszültség fokozódásának elkerülése végett.

"Szövetségesnek lenni nem egyenlő azzal, hogy vazallusok leszünk, és nem jelenti azt, hogy nincs jogunk saját fejünkkel gondolkozni. Franciaország Tajvan status quójának fenntartása mellett áll, támogatja az 'Egy Kína' politikát és a helyzet békés megoldására irányuló törekvéseket" - hangsúlyozta.

A francia elnök emlékeztetett arra is, hogy pekingi útja előtt telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és egyetértettek abban, hogy az indiai-csendes-óceáni térségnek nyitottnak kell maradnia, és tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot.

Macron hollandiai látogatásának mindkét napját tüntetők zavarták meg. Keddi ünnepélyes beszédét a demonstrálók félbeszakították, és a francia jogállamiság, különösen a vitatott nyugdíjreform miatt vonták kérdőre az elnököt. Szerdán Amszterdamban két embert letartóztatott a rendőrség, mivel támadó jelleggel közelítettek az elnök felé a Franciaországban jelenleg folyó tünetesek tiltakozódalát énekelve.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján elítélte a tüntetők cselekedeteit.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×