INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

ukrajna

háború

oroszország

putyin

fenyegetés

Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidencáról, a Downing Street 10-ből 2021. augusztus 18-án. Johnson rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, hogy megvitassák az afganisztáni helyzetet. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.

Rakétatámadással fenyegette Vlagyimir Putyin Angliát

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

2022 februárjában folytatott hosszú telefonbeszélgetést az orosz elnökkel az Egyesült Királyság akkori miniszterelnöke, Boris Johnson.

Johnson szerint ő figyelmeztette az orosz elnököt arra, hogy a háború kirobbantása totális katasztrófa lenne, ezt követően fogalmazott fenyegetően Vlagyimir Putyin - írja a BBC.

A beszélgetés részleteit egy BBC-dokumentumfilm bontja majd ki: a Putin vs the West, azaz Putyin a Nyugat ellen című filmet helyi idő szerint január 30-án este 9-kor sugározza majd a BBC2.

Putyin csak játszott Johnsonnal

Boris Johnson visszaemlékezése szerint figyelmeztette az orosz elnököt arra, ha megtámadják Ukrajnát, az szankciókhoz vezet országával szemben, illetve a NATO-erők nagyobb létszámban jelennek majd meg a határokon. Azzal az érvvel is megpróbálta lebeszélni Putyint a háború elindításáról, hogy

Ukrajna a belátható jövőben nem fog csatlakozni a NATO-hoz.

"A beszélgetés egy pontján fenyegetni kezdett, és azt mondta: 'Borisz, nem akarlak bántani, de rakétával csak egy percbe telne", vagy valami hasonló. Azt gondoltam, hát ez nagyszerű, bár nagyon nyugodt volt a hangneme. Érződött a beszélgetésből, hogy csak játszadozott azzal a szándékommal, hogy tárgyalásra bírjam" - emlékszik vissza Johnson.

A britek tudták, hogy háború jön

A BBC megjegyzi, bár nem tudni, mennyiben volt ez üres fenyegetés, Johnsonnak megvolt minden oka, hogy komolyan vegye azt, hiszen az elmúlt években több alkalommal történt orosz támadás brit földön - például 2018-ban Salisburyben.

A beszélgetés után 9 nappal, február 11-én Ben Wallace külügyminiszter Moszkvába utazott, hogy orosz kollégájával, Szergej Sojguval tárgyaljon. Úgy tért haza, hogy megnyugtatták: az oroszok nem támadják meg Ukrajnát, de most azt állítja, mindenki tudta, hogy ez hazugság.

Leírása szerint erőfitogtatás vagy bullying lehetett Sojgu célja.

"Hazudott, én tudtam, hogy hazudik, és ő is tudta, hogy tudom, de ezzel együtt is hazudott. Az üzenet az volt: hatalmam van"

- idézi fel Wallace. Emlékei szerint ez a nyugodt, de direkt hazugság megerősítette abban a hitben, hogy az oroszok támadni fognak. Távozásakor Valerij Geraszimov vezérkari főnök azt mondta neki visszaemlékezése szerint, hogy többé nem fogják őket megalázni.

Zelenszkij nyugodtan hívta fel őt

Két hét sem kellett, és az orosz tankok megtámadták Ukrajnát. Boris Johnson még azon az éjjelen hívást kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

"Zelenszkij nagyon-nagyon nyugodt volt, de

elmondta, hogy mindenhonnan támadnak az oroszok"

- emlékszik vissza Johnson. Ő ekkor felajánlotta, hogy kimenekíti Zelenszkijt egy biztonságos helyre, amit az elnök elutasított.

"Nem fogadta el az ajánlatom: heroikusan maradt ott, ahol volt" - emlékezett vissza.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018