eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2018. szeptember 5.A londoni rendőrség által közreadott dátumozatlan képek Ruszlan Bosirov (b) és Alekszandr Petrov orosz állampolgárokról. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/EPA/Londoni rendőrség)
Nyitókép: MTI/EPA/Londoni rendőrség

Egyre többet tudni Szergej Szkripal és lánya megmérgezéséről

A brit hatóságok egy harmadik férfit – az orosz katonai hírszerzés egyik tisztjét – is gyanúsítottként nevezték meg Szergej Szkripal és lánya megmérgezésében. A volt kettős ügynököt a dél-angliai Salisburyben próbálták megölni Novicsok idegméreggel 2018-ban.

A brit hatóságok szerint Gyenyisz Szergejev, a GU, korábbi nevén GRU orosz katonai hírszerzés magasrangú tisztje volt a parancsnoka annak a korábban megnevezett két ügynöknek, akik a vegyifegyvernek számító Novicsok idegméreggel próbálták megölni Salisburyben a kettős ügynök Szergej Szkripalt és lányát, Juliját.

A tiszt egy Szergej Fedotov névre kiállított útlevéllel utazott be Nagy-Britanniába ugyanazon a napon, mint két állítólagos beosztottja – mondta a harmadik gyanúsított nevét említő, bár többször is helytelenül kiejtő Priti Patel brit belügyminiszter. Patel közölte: ha a három férfi bármikor is külföldre utazna, a brit hatóságok mindent megtesznek majd, hogy partnereikkel együttműködve elfogják és bíróság elé állítsák őket.

A hatóságok szerint a GRU parancsnok a mérgezés napján, Londonban maradt, majd délután felült egy moszkvai járatra. A brit rendőrség szerint immár elegendő bizonyítékuk van arról, hogy „a három férfi csapatként dolgozott, és többször is találkoztak Londonban” – írta a BBC.

A brit szabályozás szerint a három férfi egyelőre gyanúsított, és akkor lehet vádat emelni ellenük, ha őrizetbe vették őket.

A főleg az orosz hivatalos személyek ellen a közösségi médiában fellelhető bizonyítékokat gyűjtő Bellingcat nevű szervezet szerint Szergejev a londoni Paddington pályaudvar közelében szállt meg és WhatsAppon, Viberen és Telegramon keresztül kommunikált.

Egyszer hívott egy - az orosz törvények szerint illegális módon - tulajdonossal nem rendelkező orosz számot, ahonnan tízszer hívták vissza. A Bellingcat szerint ezt azután tudta meg, hogy megszerezte Szergejev hívásadatait. A Bellingcat megjegyezte: Szergejev 2015-ben Bulgáriában járt. Épp ebben az időben mérgeztek meg egy helyi fegyverkereskedőt, Emilian Gebrevet. Felépülése után szakértői vizsgálatot kért és eszerint - ahogy Szkripalékat is - Novicsokkal próbálták megölni.

Gebrevhez köthető Szergejev csehországi útja - a helyi hatóságok szerint 2014-ben járt ott. Egy évvel később felrobbant egy csehországi lőszerraktár - amelyben épp a bolgár Emilian Gebrev fegyverzetét tárolták. Az incidensben két ember meghalt és a cseh hatóságok a Szkripal-mérgezéssel gyanúsított két férfit - a GU-ügynöknek nevezett Anatolij Csepigát és Alekszandr Miskint - vádolják és körözést adtak ki ellenük.

A trió angliai célpontja, Szergej Szkripal maga is korábban a GU tisztje volt, de a nyugatiak beszervezték, és adatokat kezdett továbbítani. Lebukása után egy fogolycsere nyomán került az Egyesült Királyságba, ahol állampolgárságot kapott. Tudósítások szerint azonban továbbra is segítette szakértőként a nyugati szolgálatokat. Maria Zaharova orosz külügy szóvivő a hírre reagálva azt mondta: Nagy-Britannia két és fél éve használja a salisbury-incidenst a kétoldalú kapcsolatok megrontására és az oroszellenes érzelmek felkorbácsolására a brit társadalomban. „Készen állunk az igazságra... ehhez információkra van szükségünk a britektől és konzuli hozzáférésre az állampolgárainkhoz” - utalt az ismeretlen helyen tartozkódó Szkripalékra.

A brit bejelentés napján közölte az Európai Emberijogi Bíróság, hogy az orosz állam a felelős egy másik átállt orosz ügynök, a 2006-ban Londonban megmérgezett Alekszandr Litvinyenko haláláért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×