eur:
392.81
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az ukrán elnöki sajtóhivatal felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én. Zelenszkij az orosz invázió február 24-i kezdete óta először látogatott a keleti frontvonalra.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkijnek kapóra is jöhetnek a korrupciós ügyek

Sorra mondanak le a magas rangú ukrán tisztségviselők, miután a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy túlzó áron vásárolhattak ellátmányt a hadsereg számára. Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint az érintettekkel kapcsolatban már korábban is elfogyhatott Volodimir Zelenszkij elnöke bizalma.

Két korrupciós ügyről is szó van Ukrajnában. Az egyik egy generátorbeszerzési botrány, amivel kapcsolatban menesztették, sőt, már le is tartóztatták az infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter helyettesét. Bendarzsevszkij Anton szerint ebben az esetben megalapozottnak tűnik a gyanú, miszerint az érintett 400 ezer dolláros kenőpénz fogadott el azért, hogy a – múlt nyáron elindított – 40 milliárdos generátorbeszerzést bizonyos cégektől rendeljék meg, a sajtóban publikált vádak alapján a paici árakhoz képest hétmilliárd dollárral drágábban.

A másik botrány az ukrán hadsereg élelmiszer-beszerzései körül robbant ki a napokban: egy szakmai tenderen nyertes cég vélhetően két-háromszor drágábban kínálta az élelmiszert a hadseregnek – egy komplex szolgáltatás keretében –, mint amit a piaci viszonyok indokolttá tettek volna. Az Oeconomus szakmai igazgatója szerint utóbbi esetben kevésbé egyértelmű a helyzet, ugyanis a védelmi minisztérium azzal védekezik, hogy egy komplex szolgáltatásról van szó, vagyis nemcsak az élelmiszer beszerzéséről, hanem annak – életveszélyes körülmények közötti – eljuttatásáról is a fronton harcolókhoz.

A nyomozás még zajlik, ezért Bendarzsevszkij Anton szerint – bár gyanús az ügy – korai tényszerű következeteseket levonni.

Mindenesetre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már jelezte, több miniszter és vezető tisztségviselő menesztése várható az ügy kapcsán, miközben

sorra érkeznek a bejelentések az önként távozókról, akik száma kedd kora délutánra csaknem tíz főre emelkedett

– köztük miniszterhelyettesekkel és a katonai adminisztráció vezetőivel.

A posztszovjet térség szakértője megjegyezte: korrupciós vádak esetén az ukrán döntéshozóknak nagyon nehéz megfelelően reagálniuk, hiszen

  • ha nem tesznek semmit, védve ezáltal a saját embereiket, akkor azt a vádat erősítik, hogy „lám-lám, Ukrajna mennyire korrupt”,
  • ha viszont még a vádak beigazolódása előtt menesztik az érintett tisztviselőket, akkor a nemzetközi média, de az ukrán sajtó is úgy kommunikálja az ügyet, hogy mekkora a korrupció az országban.

BendarzsevszkijAnton kitért arra is, hogy Zelenszkij a háborús helyzetben alapvetően nem akart, vagy nem mert nagyobb változtatásokat eszközölni a vezetésben, mert az egyrészt veszélyeztethette volna a hatékony működést, másrészt az sugallhatta volna, hogy belső problémák vannak.

Tehát bizonyosan felhalmozódtak olyan feszültségek, problémák, amelyekben nem akartak dönteni kommunikációs okokra hivatkozva – ismételte meg. Most azonban lehetőség nyílt Zelenszkij számára, hogy lecserélje azokat az embereket, akiket az év során valamilyen szempont miatt nem akart lecserélni, a korrupcióra hivatkozva most viszont megteheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×