eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Boris Johnson brit miniszterelnök Janez Jansa szlovén kormányfő érkezésére vár a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2021. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Facundo Arrizabalaga

A Kreml szerint Boris Johnson nem mond igazat

Egyenesen hazugnak nevezték a volt brit miniszterelnököt, aki azt állítja, Vlagyimir Putyin megfenyegette őt az ukrajnai háború kitörése előtt nem sokkal.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, Boris Johnson állítása szerint tavaly februárban került sor arra a telefonbeszélgetésre, amelyben az orosz elnök úgy fogalmazott, egy percébe telne, hogy rakéta segítségével végezzen Boris Johnsonnal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor azonnal cáfolni kívánja az egykori brit miniszterelnök állítását: szerinte amit Johnson mondott, az nem igaz. "még precízebben fogalmazva hazugság" - írja a Sky News.

Peszkov szerint ez minimum kellemetlen

"Nem volt szó rakétáról. Ez szándékos hazugság, amelyről ez esetben Johnson urat kellene megkérdezniük, vagy akaratlan, ebben az esetben azonban nem értette, amit Vlagyimir Putyin mondott neki" - fogalmazott Peszkov.

Szerinte az orosz elnök azt mondta, hogy amennyiben Ukrajna is NATO-tag lesz, akkor a NATO vagy az USA rakétái perceken belül elérhetik Moszkvát

- ezt értette félre Johnson.

"Ha így értette a mondatot, az nagyon kellemetlen" - tette hozzá Peszkov.

Johnson így idézte fel a beszélgetést

Bpris Johnson Volodimir Zelenszkij Ukrajnájának egyik legnagyobb támogatója, aki a BBC új sorozatában beszélt a Putyinnal folytatott beszélgetésről. Emlékei szerint figyelmeztette őt, hogy katasztrofális következményei lehetnek egy háborúnak és Oroszországot szankciók sújthatják miatta. Azt is kiemelte, hogy a helyzet eszkalálódásának hatására

nagyobb NATO-erők kerülnek majd a határokra.

Johnson szerint Putyin a következőket kérdezte tőle: "Boris, azt mondja, Ukrajna nem fog egyhamar NATo-taggá válni, de mit jelent az egyhamar?" Ő pedig ezt felelte, hogy a belátható jövőben nem lesz NATO-tag, ahogyan azt Putyin is tökéletesen jól tudja.

Ezt követően hangzott el Johnson emlékei szerint a fenyegetés azzal kapcsolatosan, hogy Putyin nem akarja bántani, de rakétával percekbe telne csak a dolog. Úgy véli, az orosz elnök csak játszadozott az ő tárgyalási szándékával.

Nemrég újra Ukrajnában járt

Boris Johnson a közelmúltban Ukrajnába látogatott Volodimir Zelenszkij meghívására. Az ukrán elnökkel szoros munkakapcsolatot ápolt miniszterelnöksége alatt. Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök is támogatta Johnson útját, melyen Borogyankába látogatott el, a brit konzervatív párt tagjai ugyanakkor nem örülnek annak, hogy az exminiszterelnök ilyen utakra indul.

"Ennek a háborúnak csak úgy lehet véget vetni, ha Ukrajna győz, mégpedig a lehető leggyorsabban.

Itt a pillanat, hogy megduplázzuk a tempót, és minden eszközt megadjunk az ukránoknak, amire szükségük van ahhoz, hogy befejezzék a munkát" - fogalmazott a helyszínen.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×