INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

csehország

elnökválasztás

petr pavel

andrej babiš

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független elnökjelölt nyilatkozik prágai kampányközpontjában 2023. január 14-én, a cseh elnökválasztás első fordulójának második napján. Pavel a legtöbb szavazatot kapta, így bejutott a második fordulóba.

Katona elnököt választottak a csehek

Infostart

Petr Pavel nyugalmazott tábornok magabiztosan legyőzte Andrej Babis volt kormányfőt csehországi elnökválasztás második fordulójában.

Az elnökválasztás második fordulójában is két napos volt a szavazás, szombaton délután kettőkor zártak a szavazóhelyiségek.

Petr Pavel kapta a voksok 58,3 százalékát, mintegy 3,4 millió szavazatot, míg Andrej Babis egymillióval kevesebbet, ami 41,68 százalékot jelent. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent. (Pénteken, a voksolás első napján átlagban 40-50 százalék között mozgott a részvétel, sőt számos helyen az ötven százalékot is meghaladta).

Andrej Babis volt kormányfő elismerte választási vereségét és gratulált Pavelnek. Babis felszólította híveit, hogy fogadják el az államfőválasztás eredményét, míg Pavelt arra kérte, hogy csillapítsa le a társadalomban uralkodó indulatokat.Szerinte az elnökválasztás azt is megmutatta, hogy az általa vezetett ANO mozgalom megerősödött.

A szlovákiai Újszó azt írta, hogy Petr Fiala cseh kormányfő és Zuzana Čaputová szlovák elnök hivatalosan is gratulált Petr Pavelnek.

Igazság, a méltóság, a tisztelet, alázatosság

Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött - jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban.

"Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba" - nyilatkozta Petr Pavel.

Hozzátette: nem lesz könnyű, de nem lehetetlen. Szerinte ez a választási eredmény az első lépés ehhez a politikához. Hangsúlyozta: szeretné egyesíteni a jelenleg megosztott cseh társadalmat a problémák megoldása érdekében.

Tevékenységemben nem azt fogom keresni, miért nem megy valami, hanem azt, hogyan lehet megoldani a problémákat - szögezte le a megválasztott új cseh államfő.

Nyugatos, Európa-párti

Így jellemezte a nyugalmazott tábornokot az InfoRádió Aréna című műsorában Mészáros Andor, az ELTE BTK Történeti Intézetének docense.

Petr Pavel nem volt ismert személyisége a cseh közéletnek – mondta a szakértő. A jugoszláv polgárháború idején, 1993-ban volt fontos szerepe, amikor francia katonák mentettek ki, aztán volt vezérkari főnök, majd a NATO katonai bizottságának a vezetője is, de a cseh társadalom többsége akkor találkozhatott vele először, amikor a koronavírus első hullámának az időszakában egy a járvány okozta nehézségeken segítő civil szervezet vezetője volt.

Katonai hírszerzéstől a politikába

Petr Pavel 1961. november 1-én született a nyugat-csehországi Planá kisvárosban. Miután szülei 1972-ben elváltak, Petr az apjával élt, aki hivatásos katona volt. Fia szintén a katonai pályát választotta.

Petr Pavel katonai középiskolában érettségizett, majd a vyskovi katonai főiskolát végezte el. Ezután 1983-ban Prostejovba, egy felderítő egységhez került.

1985-ben belépett a kommunista pártba, de az 1989-es rendszerváltás után azonnal kilépett, más pártba pedig már nem lépett be. Kommunista párti tagságát Pavel hibának minősítette, amiért többször is nyilvánosan bocsánatot kért. A vonatkozó dokumentumokat feltette a honlapjára is.

1988 és 1991 között elvégezte a cseh vezérkar hírszerzői osztályának hároméves postgraduális tanfolyamát, ahonnan a hadsereg hírszerzéséhez került, 1997 és 1999 között a különleges erők parancsnoka volt Prostejovban.

1992 és 1993-ban a cseh hadsereg képviselőjeként az UNPROFOR keretében a volt Jugoszláviában teljesített szolgálatot. Petr Pavel 1993 januárjában mintegy 30 önkéntes élén megmentette 53 francia katona életét, amiért még abban az évben megkapta a francia Háborús Kereszt kitüntetést, 1995-ben pedig Václav Havel cseh elnöktől átvehette a Hősiességért elnevezésű kitüntetést.

Néhány éves katona diplomáciai, illetve NATO-beli munka után Petr Pavel 2012 és 2015 között a cseh hadsereg vezérkari főnöke lett, míg 2015 és 2018 között Brüsszelben a NATO Katonai Bizottságának elnöki tisztségét töltötte be.

Hadseregtábornoki rangban, ami a cseh hadseregben a legmagasabb rangfokozat, szerelt le és vonult nyugdíjba 2018-ban.

Államfői ambícióit 2022 szeptemberében jelentette be, s jelöltségének támogatására több mint 81 ezer állampolgári aláírást szerzett. Petr Pavelt, két másik jelölttel együtt, a kormánykoalíció részét képező Együtt (Spolu) jobbközép pártszövetség is támogatta.

A megválasztott új cseh államfő felesége, Eva, szintén hivatásos katona. Két fiuk van.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018