eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az államfői posztra pályázó Andrej Babis volt kormányfő sajtóértekezletet tart a felesége, Monika Babisová társaságában a cseh elnökválasztás második fordulójának második napján, 2023. január 28-án Prágában. A 70 százalékot meghaladó, rekordszámú részvétellel zajló választást Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független elnökjelölt nyerte, aki a voksok 58,3 százalékát kapta, míg Babis 41,68 százalékot. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, Babis egymillióval kevesebbet.
Nyitókép: Milan Bures

Az elbukott Andrej Babis fura világot kívánt mindenkinek

Nagyarányú győzelmet aratott a hétvégi csehországi elnökválasztáson Peter Pavel nyugalmazott tábornok, aki Andrej Babis korábbi cseh kormányfőt legyőzve foglalhatja el az államfői széket a prágai várban. Az államfőválasztás második fordulójában a választásra jogosultak 70,2 százaléka vett részt, Csehországban csupán kétszer, az 1996-os és az 1998-as parlamenti választáson volt ennél magasabb a részvétel.

Petr Pavel lett a kétfordulós csehországi köztársasági elnökválasztás győztese, miután a szavazatok 58 százalékát begyűjtve maga mögé utasította a 42 százalékot szerző Andrej Babist. A nyugalmazott tábornokra mintegy 3,4 millióan szavaztak, a korábbi kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom vezetője egymillióval kevesebbet kapott. A választás első fordulójához hasonlóan Pavel a külföldön szavazók körében is diadalmaskodott. Egyetlen kivétellel mindenhol nyert, a kivétel pedig Moszkva, de még ott is sikerült döntetlent elérnie. Ő és Babis is 17–17 szavazatot kapott.

„Nem látok győztes és vesztes választókat. Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött”

– fogalmazta meg első gondolatait Petr Pavel a választás eredményét értékelő sajtótájékoztatón.

A prágai Karlínban rendezett eredményvárón Pavel több száz támogatója és a vele szimpatizálók is részt vettek, s ahogy érkeztek a részeredmények, úgy kerültek egyre jobb hangulatba. „Ahogy a legtöbb ember, én is nagy izgalommal érkeztem, szívből kívántam Petr Pavel győzelmét, mert meggyőződésem, hogy vele visszatér a tisztesség az országba” – mondta Olga Sommerová, író, rendező.

A megválasztott új cseh államfő hangsúlyozta, szeretné egyesíteni a jelenleg megosztott cseh társadalmat a problémák megoldása érdekében. Azt ígérte, elnöki munkája során nem azt fogja keresni, miért nem megy valami, hanem azt, hogyan lehet megoldani a problémákat.

Prága, 2023. január 28.
Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független államfőjelölt (b) választási győzelméhez gratulál Zuzana Caputová szlovák államfő a cseh elnökválasztás második fordulójának második napján, 2023. január 28-án Prágában. A 70 százalékot meghaladó, rekordszámú részvétellel zajló választáson Pavel a voksok 58,3 százalékát kapta, míg vetélytársa, Andrej Babis volt kormányfő 41,68 százalékot. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, Babis egymillióval kevesebbet.
MTI/EPA/Martin Divisek
Prága, 2023. január 28. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független államfőjelölt (b) választási győzelméhez gratulál Zuzana Caputová szlovák államfő a cseh elnökválasztás második fordulójának második napján, 2023. január 28-án Prágában. A 70 százalékot meghaladó, rekordszámú részvétellel zajló választáson Pavel a voksok 58,3 százalékát kapta, míg vetélytársa, Andrej Babis volt kormányfő 41,68 százalékot. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, Babis egymillióval kevesebbet. MTI/EPA/Martin Divisek

Zuzana Caputová szlovák államfő személyesen a helyszínen gratulált Pavelnek a sikerhez. „Úgy gondolom, hogy nincs a világon két másik nemzet, amely annyira közel állna egymáshoz, mint a cseh és a szlovák. Petr Pavel győzelmével Csehországban megerősödött a demokrácia, visszatért a remény, amely megmutatta, hogy a tisztesség és az igazmondás olyan értékek, amelyek győzni tudnak” – jelentette ki Zuzan Čaputová.

A választáson alulmaradt és 16 százalékkal kevesebbet elért Andrej Babis elismerte választási vereségét és gratulált a győztesnek. A volt kormányfő felszólította híveit, hogy fogadják el az államfőválasztás eredményét, míg Pavelt arra kérte, hogy csillapítsa le a társadalomban uralkodó indulatokat.

Alig néhány órával az eredményhirdetés után máris megindultak a találgatások arról, hogy Babis vajon a politikában marad-e. Vereségét beismerve azt mondta, hogy mindenkinek egy Babis nélküli világot kíván. Ugyanakkor hozzátette, továbbra is itt lesz, hogy segítse az embereket. Karel Havlíček, az ANO alelnöke szerint egyértelmű, hogy Andrej Babis a mozgalom élén marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×