eur:
390.94
usd:
365.85
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
CROW VALLEY, PHILIPPINES - APRIL 14:  A US-made HIMARS (High Mobility Advanced Rocket System) on static display during live fire exercises on April 14, 2016 in Crow Valley, Tarlac province, Philippines. US and Philippine troops are set to wrap up the 11-day Balikatan (shoulder-to-shoulder) annual joint military exercises which began last week as US Defence Secretary Ashton Carter said this week more Philippine military bases would be opened to US troops and equipment on a rotational basis. The Philippines is locked in a dispute with China over islets in the South China Sea which Beijing regards as its territory.  (Photo by Dondi Tawatao/Getty Images)
Nyitókép: Dondi Tawatao/Getty Images

Tálas Péter: az ukrajnai segélyezés óriási üzlet is az amerikaiaknak

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát. Az újabb segély jelentőségéről kérdeztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjét.

A kieli Világgazdasági Intézet szerint az Egyesült Államok eddig már több mint 23 milliárd dollárral támogatta Ukrajnát, az Egyesült Királyság 3,7 milliárd dollárral, Németország 1,4 milliárd dollárral, míg Lengyelország 1,8 milliárd dollárt különített el az ukránok katonai segélyezésére, és több ország is rengeteg hadianyagot küldött az oroszokkal harcoló országba – mondta Tálas Péter.

A biztonságpolitikai szakértő azt is elmondta, hogy ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok további 2,2 milliárd dollárt ad 18 olyan államnak, amelyek az ukrajnai háború közelében helyezkednek el.

Ez az óriási segélyezés azonban megéri az amerikaiaknak is.

A hidegháború vége óta ugyanis újabb kihívók jelentkeztek, olyan államok, amelyek saját érdekszférát akarnak kialakítani, mégpedig az Egyesült Államok rovására. Az ukrajnai háború is egy ilyen, úgynevezett "poszthegemóniális" konfliktus, amelyben Oroszország igyekszik megkérdőjelezni a korábban kialakult status quót, Ukrajna viszont próbálja védeni. Az amerikai támogatás így egyfajta üzenet is azoknak az államoknak, amelyek Oroszországhoz hasonlóan, kihívóként akarnának jelentkezni.

Kihívók pedig akadnak, hiszen Oroszország mellett ott van Kína is, amely Tajvannal kapcsolatban akarja érvényesíteni a saját politikáját – tette hozzá az NKE tanára. Kihívónak számít a regionális hatalmi státuszra törekvő Irán is, amely a 2000-es évek közepe óta nem látványos, hanem inkább proxyháborúval komoly befolyásra tett szert Irakban, Jemenben és Szíriában.

Tálas Péter szerint az is fontos, hogy

a segélyezés viszonylag jó üzlet is.

A kelet-közép-európai államok egy jelentős része a korábbi szovjethaditechnikáját adta át az ukránoknak. Ezek helyére viszont új fegyvereket és hadfelszerelést vásárolnának. Szinte valamennyi térségbeli országban, így Magyarországon is haderőfejlesztés folyik. Ez pedig új piaci lehetőségeket jelent a hadiiparral rendelkező államok, például Dél-Korea vagy az Egyesült Államok számára.

De az ukránok sem minden hadfelszerelést kapnak ingyen. A segélyek egy jelentős része inkább a második világháborús kölcsönbérlethez hasonló konstrukció. Azt jelenti, hogy

Ukrajna egy későbbi időpontban, de kifizeti a hadianyag árát.

Nagyon úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok, illetve a NATO áttért egy olyan elrettentésre, ami az eszközökben, fegyverzetben, illetve a katonai erőben mutatkozik meg és ezzel akarja visszatartani Oroszországot – összegezte a helyzetet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője.

Az ukrajnai háborús helyzetről beszélt Tálas Péter – Csiki Varga Tamás társaságában – az InfoRádió Aréna című műsorában:

.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×