eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-szlovák határ szlovákiai oldalán, Felsőnémetiben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Négymillió ukrán menekült kért védelmet az Európai Unióban

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége 9,6 menekültről és 6,3 millió belső menekültről tud.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta közel 4 millió ukrajnai állampolgár regisztrált ideiglenes védelemre, valamint több mint 23 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be ukrajnaiak az Európai Unió valamely tagországában – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) csütörtökön.

A máltai központú uniós ügynökség jelentése szerint a háború kezdete óta

  • mintegy 9,6 millió ukrán állampolgár menekült el hazájából, és közülük
  • 7,3 millióan kerestek menedéket az országgal szomszédos négy uniós tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia – egyikében, továbbá
  • körülbelül 6,3 millióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket Ukrajnán belül.

Az Európai Unió területén mintegy 3,9 millióan regisztráltak ideiglenes védelemre, mely hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett több mint 23 500 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be ukrán állampolgárok az EU-ban. Menedékjogért márciusban 14 ezer, áprilisban 1900, májusban 1600 ukrajnai állampolgár folyamodott – írták.

Az uniós ügynökség a menekültügyi eljárásokat rögzítő jelentése szerint

májusban összesen mintegy 70 200 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az Európai Unió valamely tagországában, ez 2016 óta a második legmagasabb havi szintet jelenti.

Áprilisban 60 200-an fordultak menedékjog iránti kérelem biztosításáért az unióban – közölték. Menedékjog iránt főként afgánok, szíriaiak, venezuelaiak, kolumbiaiak és pakisztániak folyamodtak, de kimagasló volt a török és a georgiai állampolgárok aránya is. Mintegy 2900 kérelmező vallotta magát felnőtt kísérő nélküli kiskorúnak, számuk az összes kérelmező 4 százalékát teszi ki.

Az ügynökség kiemelte: a kérelmek elismerési aránya májusban az átlagos 40 százalékol 45 százalékra emelkedett, a pozitív döntések közel egyenlően oszlottak meg a menekültstátusz és a kiegészítő védelem megadása között. Májusban a szíriaiak és ukrán állampolgárok kérelmeinek elismerési aránya 96, illetve 97 százalékos volt. A kérvények pozitív elismerési aránya a fehéroroszok körében 87 százalékos, az eritreaiak körében 82 százalékos, a jemeniek esetében 80 százalékos volt, míg az afgánoké az áprilisi 73 százalékhoz képest 53 százalékra zsugorodott – közölte az uniós menekültügyi ügynökség.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×