eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. Mögöttük Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Beperelte és új kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság

Per a „gyermekvédelmi” törvény és a Klubrádió rádióspektrum-használata miatt, az új eljárás pedig amiatt indul, hogy más áron tankolhatnak hazánkban a külföldi, mint magyar rendszámos autókba.

Az Európai Bizottság az európai uniós jog és értékek, az alapvető szabadságok és a jogállamiság tiszteletben tartásának biztosítása érdekében indította a legtöbb kötelezettségszegési eljárást idén az EU-tagállamok ellen – közölte az uniós végrehajtó testület az EU-jog alkalmazásának nyomon követéséről szóló éves jelentésében. A bizottság egyúttal számos új eljárást is bejelentett.

A közlemény szerint 2021-ben az Európai Bizottság 847 új kötelezettségszegési eljárást indított, szemben az előző öt év 809-es átlagával.

Az új eljárások kétharmadát (571-et) az uniós irányelvek késedelmes átültetése miatt indították, egyharmadát (276-ot) pedig az uniós jog helytelen alkalmazása vagy a nemzeti szabályok uniós joggal való összeegyeztethetetlensége miatt. Az Európai Bizottság 31 esetben határozott úgy, hogy az Európai Unió Bírósága elé utalja az érintett tagállamok ügyét.

Az eljárások egyharmada a levegő vagy az ivóvíz minőségére, illetve a szennyvíztisztításra vonatkozott.

A különböző ágazatokat és uniós szakpolitikai területeket érintő határozatoknak az a céljuk, hogy a polgárok és a vállalkozások érdekeit szem előtt tartva biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását – áll a közleményben.

Ismertették az Európai Bizottság friss döntéseit is a kötelezettségszegési eljárások területén. Ezek között említették azt a határozatot, amely szerint a bizottság a következő szakaszba lépteti a Lengyelország ellen az uniós jognak a lengyel alkotmánybíróság általi megsértése miatt indított eljárást. A lengyel alkotmánybíróság 2021. július 14-i és 2021. október 7-i ítéleteiben kimondta, hogy az uniós szerződések egyes rendelkezései összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, és ezáltal a brüsszeli testület álláspontja szerint Lengyelország megsértette az Európai Unióról szóló szerződés vonatkozó cikkét, valamint az uniós jog elsőbbségének elvét. Továbbá a brüsszeli bizottság szerint a 2015. decemberi három bírókinevezési eljárás és a 2016. decemberi elnökválasztás során is szabálytalanságok történtek, amelyek miatt a lengyel alkotmánybíróság nem felel meg a törvény által megelőzően létrehozott a független és pártatlan bíróságra vonatkozó követelménynek.

Az Európai Unió Bíróságán indított keresetet Brüsszel Magyarországgal szemben is "a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak megsértése miatt".

A brüsszeli testület szerint sérti az LMBTIQ-közösséghez tartozók alapvető jogait az a magyar törvény, mely a 18 éven aluliak számára megtiltja, illetve korlátozza az olyan tartalmakhoz való hozzáférést, amelyek "a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást" népszerűsítik vagy jelenítik meg. Véleményük szerint

a magyar törvény egyértelmű különbséget tesz az emberek között azok szexuális irányultsága alapján,

ez pedig ellentétes az Európai Unió alapvető értékeivel, és számos uniós szabályt sért.

Az Európai Bizottság közölte továbbá: úgy határozott, hogy keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben azért is, mert azáltal, hogy a Médiatanács "erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva" utasította el a Klubrádió rádióspektrum-használatra vonatkozó kérelmét, Magyarország megsértette az uniós hírközlési szabályokat. Szintén az uniós jog megsértését jelenti a bizottság szerint, hogy a Klubrádió frekvenciahasználati jogainak megújítása tekintetében "aránytalan és átláthatatlan" feltételeket alkalmaztak.

Arról is tájékoztattak, hogy

az Európai Bizottság új kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a külföldi rendszámú járművek esetében alkalmazott, "megkülönböztető üzemanyagárak" bevezetése miatt,

mégpedig "a szabad mozgásra vonatkozó, az EU egységes piacának működését biztosító alapelvek védelme érdekében".

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×