eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Sauli Niinistö államfő (b) és Sanna Marin új finn miniszterelnök kezet fog Marin hivatali eskütételén a helsinki elnöki palotában 2019. december 10-én. Marin a december 3-án lemondott Antti Rinnét váltja a poszton. Az ötpárti koalíciós kormányt vezető szociáldemokraták által megválasztott 34 éves Marin a világ legfiatalabb kormányfője.
Nyitókép: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Bejelentették - Finnország belépne a NATO-ba

A finn elnök és a miniszterelnök támogatja a csatlakozást.

Finnországnak haladéktalanul kérelmeznie kell csatlakozását a NATO katonai szövetséghez - jelentette be Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök közös tájékoztatón.

A kormányfő és az államfő szerint a NATO-tagság erősíti az ország biztonságát, de NATO-tagként Finnország is erősíti az egész szövetséget. Remélil, hogy a további szükséges lépéseket is meghozzák a következő napokban.

Az elnöknek és a kormánynak hivatalosan is döntenie kell a csatlakozási kérelemről, amelyet a finn parlamentnek is jóvó kell hagynia.

A finn külügyminiszter, Pekka Haavisto azt mondta: az Ukrajna elleni orosz támadás változtatta meg a finnek álláspontját, de hozzátette, hogy nincs közvetlen fenyegetésről szó.

A Gallup szerdán közzétett felmérése szerint a lakosság 73 százaléka támogatja a csatlakozást. Ez évekkel ezelőtt még 20-25 százalék körül volt.

Finnország a II. világháború óta semleges volt. A hagyományosan semleges Finnországnak 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, és mindeddig nem fontolgatta, hogy csatlakozna az észak-atlanti szövetséghez. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta viszont Helsinki fokozatosan erősítette együttműködését a NATO-val, a február végén Ukrajna ellen indított háború pedig határozott irányváltást hozott ebben a kérdésben.

Több kormányfő is támogatásáról biztosította a finn terveket és gyors döntést ígért.

Következnek a svédek

A svéd sajtó szerint Svédország hétfőn nyújtja be csatlakozási kérelmét a katonai szövetséghez egy rendkívüli parlamenti ülés után. Ezzel kétévszázados katonai semlegességét adhatja fel.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a héten arról beszélt, ha a két ország csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez, akkor támaszkodhatnak egymás erősségeire, és teljesen kiegészíthetik egymást.

A két ország csatlakozását minden NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia.

Moszkva "komoly következményekkel", köztük nukleáris fegyverek Kalinyingrádba telepítésével fenyegetődzött arra az esetre, ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×