eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Leállt az orosz áramtovábbítás Finnország felé

A finn áramszolgáltató közölte ezt a nyilvánossággal.

Oroszország leállította éjfélkor a villamosáram szállítását Finnországnak - közölte az illetékes finn áramszolgáltató.

A finn elnök és a kormányfő csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy Finnország a lehető leggyorsabban kéri felvételét a NATO-ba Oroszország ukrajnai háborújával összefüggésben. Svédország saját kérelméről pedig szombaton várható a stockholmi döntés. Moszkva, amióta csak a két skandináv ország nyilvánosan és magas szinten fontolgatni kezdte NATO-csatlakozását a háború kezdete után, óva intette őket ettől, és katonai válaszintézkedéseket helyezett kilátásba az észak-atlanti szervezettel szemben.

A nyugati országok egyebek között az orosz energia vásárlásának bojkottjával próbálják meg rábírni Moszkvát arra, hogy állítsa le a háborút. Moszkva erre a bojkottra is adott válaszintézkedéseket.

Pénteken a RAO Nordic orosz áramszolgáltató bejelentette, hogy éjféltől leállítja az áram szállítását Finnországnak állítólagos kifizetetlen számlák miatt, a szolgáltatást fogadó finn cég, a Fingrid pedig szombaton délelőtt közölte, hogy éjfélkor leállt a szállítás.

Az orosz szállítás leállítása ellenére

nincs fennakadás a finnországi áramszolgáltatásban, mert svédországi importból pótolják a hiányt.

Finnország villamosáram-szükségletének 10 százalékát fedezte eddig Oroszországból.

Finnország NATO-csatlakozási szándékát várhatóan egy vasárnapi sajtóértekezleten jelenti be hivatalosan is Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×