eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Oltáshoz készítik elő az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját a soproni kórház oltópontján 2021. december 9-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Filep István

Az USA-ban lényegében elkaszálták a Janssen vakcinát

Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) csütörtökön szigorú korlátozást vezetett be a Johnson and Johnson (J&J) multinacionális egészségügyi nagyvállalat koronavírus elleni védőoltásának használatával kapcsolatban a továbbra is ritkán tapasztalt, de annál súlyosabb vérrögképződés veszélye miatt.

Az FDA szerint a J&J vakcináját csakis olyan felnőttek kaphatják, akik vagy nem kaphatnak más védőoltást, vagy kifejezetten a J&J oltóanyagát kérték.

Az amerikai hatóságok már hónapok óta azt javasolták az amerikai állampolgároknak, hogy a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kérjék a J&J védőoltása helyett.

Dr. Peter Marks, az FDA védőoltásokért felelős igazgatója kijelentette, hogy a hatóság azután döntött az oltóanyag használatának korlátozása mellett, miután ismételten ellenőrizték az életveszélyes vérrögképződés kockázatára vonatkozó adatokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a probléma a J&J vakcinájára korlátozódik.

Az igazgató szerint a gondok a védőoltás beadását követő első két hétben jelentkeznek.

"Ha tehát a vakcinát valaki hat hónappal ezelőtt kapta meg, nyugodtan alhat, hogy ezzel már nem lesz gondja" - tette hozzá az FDA oltási igazgatója.

Az FDA több mint egy évvel ezelőtt, 2021 februárjában engedélyezte a J&J védőoltásának beadását 18 évesnél idősebb amerikai felnőtteknek. Körülbelül 17 millió amerikai ezt az oltóanyagot kapta. 2022. március közepén a szövetségi tudósok 60 esetben azonosítottak oltás után bekövetkező - és annak tulajdonítható - trombózist, közülük kilenc bizonyult halálosnak.

A mellékhatás kialakulása némileg gyakoribb volt az 50 év alatti nők esetében,

ahol a halálozási ráta 1 millió beoltott esetén nagyjából egy fő volt, az FDA védőoltásokért felelős igazgatója szerint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×