eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Oltáshoz készítik elő az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját a soproni kórház oltópontján 2021. december 9-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Filep István

Az USA-ban lényegében elkaszálták a Janssen vakcinát

Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) csütörtökön szigorú korlátozást vezetett be a Johnson and Johnson (J&J) multinacionális egészségügyi nagyvállalat koronavírus elleni védőoltásának használatával kapcsolatban a továbbra is ritkán tapasztalt, de annál súlyosabb vérrögképződés veszélye miatt.

Az FDA szerint a J&J vakcináját csakis olyan felnőttek kaphatják, akik vagy nem kaphatnak más védőoltást, vagy kifejezetten a J&J oltóanyagát kérték.

Az amerikai hatóságok már hónapok óta azt javasolták az amerikai állampolgároknak, hogy a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kérjék a J&J védőoltása helyett.

Dr. Peter Marks, az FDA védőoltásokért felelős igazgatója kijelentette, hogy a hatóság azután döntött az oltóanyag használatának korlátozása mellett, miután ismételten ellenőrizték az életveszélyes vérrögképződés kockázatára vonatkozó adatokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a probléma a J&J vakcinájára korlátozódik.

Az igazgató szerint a gondok a védőoltás beadását követő első két hétben jelentkeznek.

"Ha tehát a vakcinát valaki hat hónappal ezelőtt kapta meg, nyugodtan alhat, hogy ezzel már nem lesz gondja" - tette hozzá az FDA oltási igazgatója.

Az FDA több mint egy évvel ezelőtt, 2021 februárjában engedélyezte a J&J védőoltásának beadását 18 évesnél idősebb amerikai felnőtteknek. Körülbelül 17 millió amerikai ezt az oltóanyagot kapta. 2022. március közepén a szövetségi tudósok 60 esetben azonosítottak oltás után bekövetkező - és annak tulajdonítható - trombózist, közülük kilenc bizonyult halálosnak.

A mellékhatás kialakulása némileg gyakoribb volt az 50 év alatti nők esetében,

ahol a halálozási ráta 1 millió beoltott esetén nagyjából egy fő volt, az FDA védőoltásokért felelős igazgatója szerint.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×