eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkot viselő rendőrök a vuhani központi pályaudvar előtt 2020. április 8-án, miután feloldották a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat a kínai Hupej tartomány székhelyén. A világjárvány Vuhanból indult ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kis-Benedek József a vírus eredetéről: a kínaiak tudnak titkot tartani…

A biztonságpolitikai szakértő szerint érthető és természetes dolog, hogy az Egyesült Államok elnöke külön utasítást ad a hírszerző szolgálatoknak, hogy minden adatot szerezzenek meg a koronavírus eredetéről. Kérdés, mire lesz elegendő a három hónapra szabott határidő.

Kis-Benedek József úgy véli, a koronavírus eredetének pontos körülményeit kizárólag a kínai vezetés tudhatja, és tisztázhatná a világ előtt, "ha baleset történt azért, ha pedig szándékos kutatás eredménye, amit valahogyan kiszivárogtattak, akkor azért”.

Ráadásul vannak gyanús jelek, amelyek mind a két változatot erősítik, de legalábbis adatokat szolgáltatnak hozzájuk – jegyezte meg a biztonságpolitikai szakértő, emlékeztetve, hogy Kína a biológiaifegyver-fejlesztés területén komoly előrehaladást ért el, és ennek során „kikeveredhetett a vírus”.

„De nem hiszem, hogy ezt bárki be fogja vallani, tehát sokáig tudatlanok leszünk ebben a kérdésben”

– tette hozzá. Különösen azért, mert ha biológiai fegyverről van szó, akkor nemzetközi megállapodásokat hágtak át.

Kis-Benedek József szerint a CIA jelen pillanatban főképp emberi erőforrással gyűjtött információkra támaszkodhat, olyan embereket kereshet, akik az ügy közelébe juthattak, és arról hajlandók információkkal szolgálni. Ennek a végrehajtása azonban Kínában nagyon nehéz, vélhetően a helyi elhárítás részéről is már megtették a szükséges intézkedéseket, és elzárták a külvilágtól azokat, akik bármilyen tudomással rendelkeznek. Vagyis sok szerencse és megannyi véletlen kell ahhoz, hogy a CIA sikerrel járjon – összegezte a szakember az InfoRádióban:

Lehet, hogy csak hipotéziseket fognak tudni csak felállítani, és konkrét bizonyíték nem lesz.”

Mint ismert, Joe Biden múlt szerdán adott utasítást az amerikai hírszerző ügynökségek vezetőinek, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” a Covid–19 járvány eredetének feltárására, beleértve azt lehetőséget, hogy a kórokozó vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki. Az elnök ráadásul azt kérte, hogy 90 napon belül tegyenek neki jelentést.

Kis-Bendek József szerint ilyen rövid határidő nem lesz elég, de az elnöknek „kötelessége és joga, hogy feladatot szabjon”. Várhatóan nemcsak kínaiakat, hanem velük szövetségben állókat is fel fognak használni, illetve olyan szervezeteket is meg fognak keresni, amelyek valamilyen információval rendelkeznek Kína ez irányú tevékenységéről. Elsősorban olyan területeken kell lépni, mint az egészségügy és a hírszerzés.

Hogy végül lesz-e bizonyíték, azzal kapcsolatban a biztonságpolitikai szakértő nem kívánt jósolni, azt a jövő kérdésének tartja. Ugyanakkor Kis-Benedek József nem optimista, mert a kínaiaknak a legkisebb érdekük sem fűződik ahhoz, hogy ezt kiadják. És a kínaiak tudnak titkot tartani – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×