eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Joe Biden amerikai elnök aláírja az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot a washingtoni Fehér Házban 2021. március 11-én. A demokrata többségű képviselőház 220-211 arányban hagyta jóvá a republikánusok által vitatott csomagot, amelynek célja, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a legyengült amerikai gazdaság helyreállítását.
Nyitókép: Andrew Harnik

Joe Biden bejelentette, hogyan fogják "kiásni" a koronavírus forrását

Az amerikai elnök bejelentése szerint a titkosszolgálat mostantól kettőzött erővel dolgozik az ügyön, "nyomást gyakorolva" Kínára.

Joe Biden elnök utasítást adott szerdán az amerikai hírszerző ügynökségek vezetőinek, hogy "kettőzzék meg erőfeszítéseiket" a Covid-19 járvány eredetének feltárására, beleértve azt lehetőséget, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki.

Biden azt kérte a hírszerző ügynökségektől, hogy 90 napon belül tegyenek neki jelentést. Egyúttal utasította a szövetségi laboratóriumokat, hogy segítsenek a vizsgálatokban, és működjenek együtt a hírszerző közösséggel egy a kínai kormányhoz intézendő különleges kérdéssor összeállításában.

Az elnök felszólította Kínát is, hogy működjön együtt a pandémia eredetét kutató nemzetközi vizsgálatokban.

Biden hangsúlyozta: "az Egyesült Államok továbbra is együttműködik majd a hasonlóan gondolkodó partnerekkel szerte a világon, hogy nyomást gyakoroljon Kínára, vegyen részt egy teljes körű, átlátható, bizonyítékokon alapuló nemzetközi vizsgálatban, és biztosítson hozzáférést minden releváns adathoz, bizonyítékhoz."

Miután hónapokon át szélsőséges feltevésként kezelte ezt a lehetőséget és nem szentelt neki nagyobb figyelmet, a Biden kormányzat most csatlakozik ahhoz a Kínára gyakorolt növekvő nemzetközi nyomáshoz, hogy a pekingi vezetés kezelje nyíltabban a világjárvány keletkezésével kapcsolatos kérdések tisztázását. Az AP hírügynökség jelentése szerint a lépés célja nem utolsósorban elhárítani az ellenzéki republikánusok azon szemrehányásait, hogy az elnök nem elég kemény ebben az ügyben, és nem helyez kellő nyomást a kérdés elől kitérni igyekvő Kínára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×