eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma
A Facebook amerikai alapítású közösségi hálózat ikonikus, felfelé mutató hüvelykujjat ábrázoló emblémája a Kalifornia állambeli Menlo Parkban 2020. június 29-én. A gyűlöletbeszéddel és hamis információkat tartalmazó posztokkal kapcsolatos üzletpolitikája miatt egyre több cég jelenti be, hogy nem hirdet tovább a közösségi oldalon.
Nyitókép: John G. Mabanglo

Koronavírus-eredet: lépett a Facebook

A Facebook többé nem tiltja le a Covid-19 betegséget előidéző koronavírus mesterséges eredetét hirdető bejegyzéseket az újraindult a társadalmi vita nyomán.

"A Covid-19 eredetének feltárására indított vizsgálatokra tekintettel és egészségügyi szakemberekkel folytatott konzultációkat követően a jövőben nem fogjuk eltávolítani a Covid-19 mesterséges eredetével kapcsolatos állításokat alkalmazásainkról" – olvasható az IT-vállalat szóvivőjének emailen megküldött közleményében.

"Továbbra is együttműködünk egészségügyi szakértőkkel, hogy lépést tarthassunk a járvány folyamatosan változó természetével és rendszeresen frissítjük felhasználási feltételeinket az új tények és fejlemények tükrében" – tette hozzá.

A szabályok megváltozását elsőként a Politico című hírportál jelentette, miután Joe Biden amerikai elnök utasítást adott a hírszerző ügynökségek vezetőinek, hogy "kettőzzék meg erőfeszítéseiket" a Covid-19 járvány eredetének feltárására, beleértve azt lehetőséget, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki.

A közösségi hálózatok üzemeltetői a járvány kitörése óta folytonos nyomás alatt állnak, hogy kiszűrjék felületeiken az a pandémiával kapcsolatos hamis információkat. A Facebook szerint eddig a felhasználási feltételek megsértése miatt több mint 16 millió félrevezető bejegyzést törölt a koronavírussal, illetve a vakcinákkal összefüggésben.

A vállalat egyébként februárban jelentette be, hogy kibővíti az alkalmazásain törlésre kerülő állítások típusainak listáját, amelyre akkor felkerültek a koronavírus mesterséges eredetével kapcsolatos tartalmak is.

A Facebook szóvivője közölte, hogy a vállalat rendszeresen frissíti ezt a lajstromot egészségügyi szakértők tanácsait követve.

A koronavírus világszerte több mint 3,6 millió halálos áldozatot követelt. A kór elsőként a kínai Vuhan városában jelent meg 2019 végén.

A hét elején amerikai kormányzati tisztségviselők közölték, hogy tudomásuk van egy bizalmas hírszerzési jelentésről, amelyet Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali ideje alatt köröztettek kormányzati keretekben, eszerint a Vuhani Virológiai Intézet három munkatársa 2019 novemberében annyira lebetegedett, hogy kórházi kezelésre szorul. Azt azonban nem tudni, hogy az amerikai hírszerzés mennyire megbízhatónak tartja ezt az értesülést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×