eur:
394.42
usd:
370.56
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson járőröző katonák 2020. január 22-én. Kínában 17-re emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma. A járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak. A kínai városokban a holdújévi munkaszünet miatt várhatóan jelentősen emelkedik az utasforgalom.
Nyitókép: MTI/EPA/Lu Hung-csie

A koronavírus eredete: újra érdekessé vált a laborteória

A WHO szakértőcsapata elsőre lesöpörte az asztalról az elképzelést, de most egyre nagyobb figyelem irányul a Vuhani Virológiai Intézetre és munkatársaira. Összefoglaljuk, mi tette újra izgalmassá a laborból kiszökött vírus elméletét.

Az amerikai hírszerzés adatai hét elején szenzációt jelentettek: a Vuhani Virológiai Intézet laborjának több munkatársa az információk szerint 2019 novemberében annyira megbetegedett, hogy kórházi kezelésre is szorult. Nem ismert, pontosan milyen betegséget kaptak el és az intézet tagadja, hogy koronavírusosak lettek volna, hazugságnak nevezve a jelentést, melyet véleményük szerint az amerikaiak azért találtak ki, hogy a laborteóriát erősebbé tehessék, írja a CNN.

Az intézettel kapcsolatba hozható kutatók korábban úgy nyilatkoztak, december 30-ig nem volt az intézetnek semmilyen kapcsolata az új koronavírussal. Az ott folyó, koronavírusokkal összefüggő kutatásokat az Amerikai Egyesült Államok is támogatta.

A kínaiak mismásolnak?

Az Egészségügyi Világszervezet egyik tanácsadója, Jamie Metzl szerint a laboratóriumból kiszökött vírus elmélete elképzelhető: miközben a tudósok azzal a szándékkal dolgoztak a vírusokkal, hogy oltást fejlesszenek, bekövetkezhetett egy megfertőződés.

"Véletlenül kerülhetett ki a vírus, de ezt bűnös eltussolás követte"

– mondta Metzl. Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó hangot adott már annak a véleményének is, hogy nem teljesen biztos abban, hogy az új koronavírus természetes módon jött lére.

A WHO szakértőcsapatának februári vuhani látogatást követően elkészített, többször is elhalasztott megjelenésű jelentése nem tudott választ adni arra, pontosan honnan jöhetett a vírus: bár felsoroltak teóriákat, amellett tették le voksukat, hogy az valószínűleg denevérekből eredet, róluk pedig vagy egyenesen emberre lépett át, vagy valamilyen közvetítőfajon keresztül tette meg ezt. A laborból kiszökött vírus teóriáját meglehetősen valószínűtlennek nevezték: igaz, ezt többek közt azzal az érvvel támasztották alá, hogy december előtt nem volt fertőzött dolgozója a labornak.

Elvesztegettek egy hónapot

Az biztos, hogy Kína sok mindent próbált már eltussolni a vírussal kapcsolatosan. A kínaiak a vuhani vizes piacot tették kezdetben felelőssé a fertőzés elterjedéséért, ami Metzl szerint hazugság. Azokat, akik kezdettől aktivistaként próbálták eljuttatni a vírus hírét a nagyvilágba, sokakat próbált meg Kína elhallgattatni: Metzl szerint az első hónapot nem a vírus megfékezésével, hanem az arról szóló híradások leállításával töltötte az ország. A WHO-misszió munkáját is saját feltételek elé állították, nem kommunikáltak nyíltan, amiért számos ország kritizálta is a létrejött jelentést, új vizsgálatokat követelve.

Muszáj kideríteni az igazságot

Neves kutatók egy csoportja épp ezért követelte a Science hasábjain nyílt levélben, hogy a laborelmélettel újra és mélyebben is foglalkozzon a WHO: a több száz oldalas jelentésből alig pár lapot szenteltek a témának. Transzparencia híján az összeesküvés-elméletek komoly táptalajt kapnak, és bár Kína ellenszegül a komolyabb vizsgálatnak, arra igenis nagy szükség van annak érdekében, hogy egy következő pandémiát meg tudjunk akadályozni.

"Engedélyezniük kell a vizsgálatot. Ez már a harmadik világjárványtörzs, amely az elmúlt húsz évben felütötte a fejét. Az első a SARS 1 volt, a második a MERS, és azt hiszem, feltételezhetjük, hogy még nem végeztünk.

Úgy gondolom, a következő járványról abban a pillanatban tudnunk kell, amikor elkezdődik.

Nem hagyatkozhatunk kínai informátorra abban, hogy elmondja nekünk, egy vírus kering Vuhanban és embereket öl. Késleltették a dolgokat. Nem volt lehetőségünk olyan gyorsan cselekedni, ahogyan kellett volna, és szerintem ebben ők a hibásak" – mondja Paul Offit, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskolájának fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×